Vepřové na smetaně

25.08 2015|Vepřové maso

Vepřové na smetaně je klasika, kterou si milovníci české kuchyně určitě nenechají ujít. Vepřové podáváme s houskovým knedlíkem, nejlépe s tím domácím.

Ingredience na vepřové na smetaně:

  • 600 g vepřového masa (kýta nebo plecko)
  • 2 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • špetka tymiánu
  • mletý pepř
  • sůl
  • 250 ml smetany na vaření
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžíce octa
  • olej nebo sádlo
  • zelená petrželka

Příprava vepřového na smetaně:


1. Cibuli nakrájíme na kousky, očištěnou zeleninu také, jednu mrkev necháme celou.

2. Na rozpáleném tuku opečeme ze všech stran omyté, osušené, osolené a opepřené maso (nejlépe v tlakovém hrnci).

3. Pak do hrnce přidáme všechnu zeleninu, nové koření, tymián a bobkový list. Podlijeme trochou horké vody nebo vývaru, uzavřeme a dusíme doměkka.

4. Měkké maso, celou mrkev a bobkové listy vytáhneme z hrnce. Ostatní rozmixujeme a přecedíme do kastrolu. Znovu povaříme, podle potřeby přilijeme vodu nebo vývar.

5. Ve smetaně rozkvedláme mouku (podle množství a požadované hustoty omáčky) a přes cedník nalijeme do kastrolu. Osladíme, okyselíme a chvíli povaříme. Dochutíme solí, a octem.

6. Nakonec do omáčky vmícháme na kousky posekanou mrkev a nadrobno pokrájenou petrželku a vložíme na plátky pokrájené maso.

Autor: Lída

Vepřové na smetaně si rádi připraví všichni příznivci české kuchyně. Sytý chod podáváme s domácm houskovým knedlíkem. Vepřové na smetaně je
Nejlepší recept

 315 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ