Šašlik sezóna: Vše co potřebujete vědět o přípravě šašliku

17.05 2015|Vepřové maso
Šašlik sezóna: Vše co potřebujete vědět o přípravě šašliku

Léto je za rohem a s ním se blíží i oblíbená sezóna grilování. Dnes si povíme, jak na přípravu gruzinského šašliku. Na přípravě šašliku není nic složitého. Hlavní je znát několik tajemství, díky kterým budou vaše šašliky naprosto geniální.

Ingredience na šašlik z krkovičky:


Šašlik pro 2-4 osoby:
  • 1 kilo vepřové krkovičky
  • 1/2 kila cibule
  • feferonková pasta - dle chuti
  • olej
  • sůl

Příprava šašliku:

Vepřovou krkovici nakrájejte na větší kostky asi 2x2 centrimetry, aby bylo maso šťavnaté. Osolte ho. Připravte si marinádu z oleje, cibule, kterou nakrájíte na plátky, trochy feferonkové pasty a soli. Maso v marinádě dobře obalte, přikryjte fólií a nechte přes noc marinovat. Druhý den maso napichujte na jehlu i s cibulí, která tam zůstala z marinády a grilujte na rozpáleném grilu. K šašliku je ideální zelenina, pečivo a dobrý dresing.

Jak vybrat maso na šašlik?

Samozřejmě první věc, které byste měli věnovat pozornost, je výběr masa. Maso by mělo být čerstvé a vypadat chutně již od pohledu. Ideální je, když je krásně červené. Odstíny šedé ukazují na to, že kus je starší a pravděpodobně může být i zkažený. Pokud je maso od hlenu, krve nebo jiné tekutiny, rovněž to nevypovídá o vysoké kvalitě. Mimochodem, sytost barvy hraje důležitou roli. I když chceme, aby bylo maso krásně červené, nic se nesmí přehánět. Tmavší maso vypovídá o starším zvířeti a my preferujeme mladší. Maso by mělo rovněž vonět. Pokud zapáchá, tak by jeho cesta měla místo na gril směřovat do koše.

Které maso je na šašlík nejvhodnější?

Špízy snesou téměř kterékoliv maso. Správně vybraná marináda a technika pečení dokáže divy, takže na chutné grilování můžete použít vepřové, hovězí, kuřecí, ale i jehněčí maso.Zároveň je třeba mít na paměti řadů rozdílů mezi odrudami masa.

Nejoblíbnější maso na šašlík je vepřové. Vypadá velmi šťavnatě a připravit z něj dobrý šašlik dokáže i méně zdatný kuchař. Ideální je krkovička, ale odborníci doporučují i maso z krku nebo beder. Pokud máte rádi jehněčí, pak si určitě zvolte maso z lopatkové kosti. Na grilovaní je naprosto vynikající. Hovězí maso je tužší, proto je lepší se poohlídnout spíše po telecím. Další variantou je kuřecí maso.

Marináda na šašlik

Marináda je velmi důležitou součástí grilování. Od ní se odvíjí chuť masa, proto její volbě věnujte zvláštní péči. Kefír je perfektní marináda pod drůběž a telecí maso. Pokud chcete použít vepřové nebo jehněcí, může kefír naopak zničit všechno. Maso je pak totiž ještě tlustější a těžší pro váš žaludek. Originální marinády se dají vyrobit i z vína. Víno je ideální na vepřové a jehněčí. V těchto případech je samozřejmě nejvhodnější víno červené.

Co k šašliku?

Bez čerstvé zeleniny by to určitě nešlo. Připravte si lehký salát nebo jen nakrájenou okurku, rajčata či papriky. Vyborná je i grilovaná zelenina. Na grilu jsou nejchutnější rajčata, papriky, houby nebo cuketa. Samozřejmě nesmí chybět příloha. Ideální je chleba nebo brambory.


Autor: Jad

Šašlik sezóna: Vše co potřebujete vědět o přípravě šašliku. Jak připravit šašlik? Jaké na něj použít maso a marinádu? A co k němu? Ideální maso na šašlik je
Nejlepší recept

 304 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Anton|22.05 2017 13:09
Zde můžete vidět video recept
Odpovědět
 1