Bratislavské plecko na smetaně

16.08 2015|Vepřové maso
Bratislavské plecko na smetaně

Bratislavské plecko na smetaně je vydatný chod v zelninovo smetanové omáčce. Ideální přílohou k plecku je houskový knedlík.

Ingredience na bratislavské plecko na smetaně:

  • 600-700 g vepřového plecka
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • 1 malá mrkev
  • kousek celeru
  • 2-3 lžíce sterilovaného hrášku
  • 1 sterilovaná okurka
  • mléko
  • 150-200 ml smetany
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • olej

Příprava bratislavského plecka na smetaně:


1. Maso omyjeme, osušíme a ze všech stran osolíme a opepříme. Na troše rozpáleného oleje necháme zesklovatět pokrájenou cibuli, přidáme maso a ze všech stran opečeme do zatáhnutí.

2. Podlijeme trochou vývaru nebo horké vody a pod pokličkou dusíme. Během dušení masa k němu přidáme asi na 20 minut očištěnou mrkev (vcelku) a celer. Měkkou zeleninu vyjmeme a pokrájíme na drobné kousky. Maso dusíme do změknutí, podle potřeby podléváme.

3. V půl hrnku vody rozkvedláme mouku. Měkké maso vyndáme z hrnce a vlijeme vodu s moukou. Rozmícháme a přivedeme k varu. Podle potřeby rozředíme mlékem, aby měla omáčka správnou hustotu, okyselíme citronovou šťávou a asi 10 minut povaříme.

4. Omáčku přecedíme a zamícháme do ní smetanu, pokrájenou uvařenou zeleninu, hrášek a okurku pokrájenou nadrobno. Dobře promícháme a ještě asi 5 minut povaříme. Podle potřeby dochutíme solí a citronovou šťávou. Maso nakrájíme na plátky a na talíři přeléváme omáčkou. Podáváme s knedlíkem.

Autor: Anežka

Bratislavské plecko na smetaně nakrmí celou vaší rodinu. Vydatný chod se smetanovou omáčkou podáváme s domácím houskovým knedlíkem
Nejlepší recept

 314 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ