Hodolanská omáčka

26.08 2015|Vepřové maso
Hodolanská omáčka

Hodolanská omáčka pochází ze střední Moravy, pravděpodobně z obce Hodolany. Mezi její hlavní ingredience patří brambory, klobáska, smetana a vejce natvrdo.

Ingredience na hodolanskou omáčku:

  • 4 větší brambory
  • 2 nožky párků nebo klobás
  • kostka masoxu
  • 1 polévková lžíce octa
  • špetka majoránky
  • špetka pepře
  • 3 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • trochu mléka
  • několik lžic kysané smetany
  • 1 lžíce másla
  • trochu oleje
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 malá cibule

Příprava hodolanské omáčky:


1. Na troše oleje osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku a připravíme jíšku.

2. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky, zalijeme 1 litrem vody, přidáme masox, ocet, všechno koření a dáme vařit. Až jsou brambory skoro měkké, přidáme na kolečka pokrájený párek a vaříme do změknutí brambor.

3. Pak vytáhneme bobkové listy a nové koření, přidáme jíšku a asi minutu povaříme. Je-li omáčka moc hustá, zředíme trochou mléka. Dochutíme kysanou smetanou, popřípadě citronovou šťávou a worchestrovou omáčkou. Nakonec přidáme lžíci másla. Podáváme s pečivem.

Autor: Lída

Hodolanská omáčka je recept, který pochází v malé obce na střední Moravě, z obce Hodolany. Hodolanská omáčka se připravuje z brambor, klobásek, vajec
Nejlepší recept

 317 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Pavel|22.10 2018 10:04
Hodolany nebyly nikdy obec na střední Moravě, je to předměstí Olomouce - dnes jeho čtvrť. Hodolany se dělí na Staré Hodolany a Nové Hodolany.
Odpovědět
 2