Řecká musaka

28.07 2015|Vepřové maso

Neexistuje ani jedna řecká domácnost, ve které by pravidelně nepřipravovali musaku a pravděpodobně ani jeden turista, který by navštívil Řecko a neochutnal ji. Zkuste si ji i vy doma.

Ingredience na řeckou musaku:

  • 1 lilek
  • 1 střední cuketa
  • 500 g mletého vepřového masa
  • 450 g brambor
  • 6 dobře vyzrálých rajčat
  • 2 konzervy rajčatového protlaku
  • 3 větší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 350 ml mléka
  • 150 g másla
  • 150 g hladké mouky
  • muškátový oříšek dle chuti
  • pepř
  • sůl

Příprava řecké musaky:

Tradiční řecká musaka tvoří čtyři vrstvy. První tvoří brambory, následuje cuketa a lilek, pak masová náplň a nakonec bešamel z mléka, másla a hladké mouky.

Do vymaštěného pekáčku nejprve naskládejte omyté, očištěné a na centimetrové plátky nakrájené brambory. Osolte je. Lilek omyjte, nakrájejte na centimetrové plátky a osolte jej z obou stran, tak aby pustil šťávu. Nechte ho takto zhruba 5 minut, potom jej osušte papírovým ubrouskem. Dále nakrájejte na centimetrové plátky dobře omytou cuketu. Plátky lilku a cukety osmažte do zlatova na pánvi s olivovým olejem, během smažení je ochuťte pepřem a solí. Takto upravený lilek a cuketu rozprostřete v pekáčku na brambory. V pánvi rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět pokrájenou cibulku. Přidejte mleté maso a důkladně promíchejte. Až bude maso hotové, vložte do pánve na kostičky nasekaná a oloupaná rajčata, rajský protlak a utřený stroužek česneku. Směs dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Duste zhruba 45 minut. Poté směs rozprostřete do pekáčku na plátky lilku a cukety.

Na závěr připravte bešamelovou omáčku. Nejprve udělejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou budete za stálého šlehání postupně zalévat mlékem, dokud se nevytvoří smetanově bílá omáčka. Bešamel dochuťte pepřem, solí a muškátovým oříškem a následně jej nalijte do pekáčku na masovou směs. Takto připravenou musaku pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 50 minut. Hotovou musaku můžete na závěr posypat strouhaným parmazánem.

Autro: Maruška

Neexistuje ani jedna řecká domácnost, co by nedělali pravidelně musaku a pravděpodobně ani jeden turista, který by navštívil Řecko a neochutnal ji. Zkuste si ji i vy doma.
Nejlepší recept

 327 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ