Svíčková omáčka

10.08 2015|Hovězí maso

Svíčková omáčka patří k osvědčeným klasikám české kuchyně. Ideální je v kombinaci s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a plátkem citronu.

Ingredience na svíčkovou omáčku:

  • 1,5 kg hovězího zadního
  • 100 g špeku
  • 50 g sádla
  • 50 g másla
  • 2 mrkve
  • půlka celeru
  • 1 petržel
  • 2 cibule
  • 1 jablko
  • 100 g cukru krupice
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 150 ml octa
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 6 kuliček pepře
  • 2 snítky tymiánu
  • 100 ml bílého vína
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml smetany na vaření
  • citron

Příprava svíčkové omáčky:


1. Špek nakrájíme na silnější špalíčky. Do masa ostrým nožem napícháme díry a špek do nich zasuneme. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.

2. V kastrolu rozpustíme sádlo s máslem. Přidáme nahrubo nastrouhanou zeleninu a osmahneme dozlatova. Pak přidáme posekanou cibuli a znovu smažíme. Přidáme oloupané pokrájené jablko a cukr, stále mícháme. Po chvíli přidáme hořčici, divoké koření, tymián a zalijeme octem. Promícháme a ocet necháme vyvařit.

3. Až se ocet odpaří a cukr zkaramelizuje, vložíme do základu maso. Podlijeme vínem a zalijeme vodou nebo hovězím vývarem, aby maso bylo téměř ponořené. Pod pokličkou dusíme do změknutí masa (2-3 hodiny).

4. Měkké maso vyjmeme. Vyndáme i bobkové listy a zbytek rozmixujeme dohladka. Přes jemné sítko propasírujeme do čistého kastrolu.

5. Ve smetaně rozkvedláme mouku, vlijeme do omáčky a necháme asi 20 minut povařit. Dochutíme solí a citronovou šťávou.

6 .Maso nakrájíme na plátky a vložíme do omáčky.

Autor: Bára

Svíčková omáčka patří k osvědčeným klasikám české kuchyně. Ideální je v kombinaci s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a plátkem citronu. Svíčková omáčka
Nejlepší recept

Téma: Omáčky
 332 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ