Hovězí svíčková na smetaně - nejlepší recept

14.06 2015|Hovězí maso
Hovězí svíčková na smetaně - nejlepší recept

K české kuchyni neodmyslitelně patří hovězí svíčková na smetaně. Receptů na svíčkovou omáčku najdete v českých kuchařkách nepřeberné množství. Ten nejlepší z nich si dnes připravíme.

Ingredience na hovězí svíčkovou na smetaně:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 1 velká cibule
  • 1 smetana na vaření
  • 2 zakysané smetany
  • 0,5 kg petržele
  • 0,5 kg celeru
  • 0,5 kg mrkve
  • 20 dkg slaniny
  • 10 kuliček nového koření
  • 1 lžička tymiánu
  • sůl, pepř
  • citronová šťáva
  • cukr
  • brusinky
  • šlehačka

Příprava hovězí svíčkové na smetaně:

Předehřejte si troubu na 230 stupňů. Maso očistěte a prošpikujte klínky slaniny po směru vláken. Kořenovou zeleninu očistěte a nastrouhejte najemno. Maso osolte, opepřete a obalte v novém koření, tymiánu, cibuli a nastrouhané zelenině. Takto nachystanou hovězí svíčkovou vložte do pekáčku, pokapejte šťávou z půlky citronu, zalijte 100 g rozpuštěného másla a pečte do měkka asi 2,5 hodiny zakryté. V případě potřeby průběžně podlívejte hovězím vývarem. Pekáček zbytečně neodkrývejte.

Po upečení výjměte hovězí svíčkovou na prkénko a nechte ji chvíli odpočinout. Zeleninu a výpek dejte do hrnce. Vyndejte kuličky nového koření. Přilijte hovězí vývar dle potřeby a tyčkovým mixérem vše rozmixujte do jemna. Přidejte 2 zakysané smetany a povařte. Poté přilijte i smetanu na vaření. Svíčkovou omáčku dochuťte solí, pepřem, citronovou šťávou, případně cukrem. Maso nakrájejte na tenké plátky a vložte do omáčky. Nechte ještě jednou projít varem asi tak na 10 minut. Hovězí svíčkovou na smetaně podávejte s houskovým knedlíkem, brusinkami, šlehačkou a plátkem citronu.

Hovězí svíčková na smetaně - nejlepší recept.K české kuchyni neodmyslitelně patří hovězí svíčková na smetaně. Svíčková omáčka je ideálním chodem na slavnostní nedělní oběd
Nejlepší recept

 328 
  Komentáře ( 1 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Alena|16.06 2015 18:00
Vyzkouším. Už jsem těch receptů zkusila hodně, tak uvidíme, jaky bude tenhle
Odpovědět
 4