Řecká musaka
Rajská omáčka s hovězím masem
Originální biftek na zeleném pepři
Recept na chilli con carne
Cordon Bleu
Babiččina hovězí roštěnka
Hovězí v ústřicové omáčce
Pikantní hovězí na kari
Tagine s hovězím masem a květákem
Rajská omáčka s hovězím masem
Originální biftek na zeleném pepři
Recept na chilli con carne
Cordon Bleu
Babiččina hovězí roštěnka
Hovězí v ústřicové omáčce
Pikantní hovězí na kari
Tagine s hovězím masem a květákem
Řecká musaka
Neexistuje ani jedna řecká domácnost, ve které by pravidelně nepřipravovali musaku a pravděpodobně ani jeden turista, který by navštívil Řecko a neochutnal ji. Zkuste si ji i vy doma.
Ingredience na řeckou musaku:
Pro 4 osoby
66 kcal na 100 g
120 min.
66 kcal na 100 g
120 min.
- olivový olej 6 lžic
- 2 menší cibule
- 300 g hovězího mletého masa
- špetka mleté skořice
- špetka drceného římského kmínu
- 2 lžičky sušeného oregana
- 3 stroužky česneku
- 1 plechovka konzervovaných rajčat
- červené víno
- sůl a čerstvě namletý pepř
- 2 lilky
- 5-7 kusů brambor
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 ml mléka
- 100 ml smetany ke šlehání
- špetka mletého muškátového oříšku
- 30 g parmazánu, eidamu nebo cheddaru
Příprava řecké musaky:
1. Lilky omyjte, nakrájejte na asi 1 cm široké plátky a rozložte je na plech s pečícím papírem nebo vytřený olivovým olejem. Dejte péct na 180 stupňů Celsia.2. Mezitím nakrájejte cibulku na jemno a dejte smažit na olivovém oleji. Jakmile cibulka zezlátne, přidejte rozmačkané 3 stroužky česneku. Lehce osmahněte a přidejte mleté maso.
3. Maso smažte, než se zatáhne, poté zalijte rajčaty z konzervy a červeným vínem. Okořeňte kmínem, oreganem, solí a česnekem. Duste dokud nebude pro pečené.
4. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte na plátky.
5. Pečící mísu vymažte olivovým olejem a položte první vrstvu brambor. Lehce osolte. Na brambory položte masovou směs a na ní pečené lilky. Opakujte, dokud máte ingredience. Poslední bude vrstva brambor.
6. Na závěr připravte bešamelovou omáčku. Nejprve udělejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou budete za stálého šlehání postupně zalévat mlékem a šlehačkou, dokud se nevytvoří smetanově bílá omáčka. Vmíchejte sýr. Bešamel dochuťte špetkou muškátového oříšku.
7. Hotovým bešamelem zalijte brambory. Takto připravenou musaku pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 50 minut. Hotovou musaku můžete na závěr posypat strouhaným parmazánem.
Autor: Jana
Neexistuje ani jedna řecká domácnost, co by nedělali pravidelně musaku a pravděpodobně ani jeden turista, který by navštívil Řecko a neochutnal ji. Zkuste si ji i vy doma.
Nejlepší recept
329
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ