Řecká musaka

10.11 2019|Hovězí maso

Neexistuje ani jedna řecká domácnost, ve které by pravidelně nepřipravovali musaku a pravděpodobně ani jeden turista, který by navštívil Řecko a neochutnal ji. Zkuste si ji i vy doma.

Ingredience na řeckou musaku:

Pro 4 osoby
66 kcal na 100 g
120 min.
  • olivový olej 6 lžic
  • 2 menší cibule
  • 300 g hovězího mletého masa
  • špetka mleté skořice
  • špetka drceného římského kmínu
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat
  • červené víno
  • sůl a čerstvě namletý pepř
  • 2 lilky
  • 5-7 kusů brambor
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 30 g parmazánu, eidamu nebo cheddaru

Příprava řecké musaky:

1. Lilky omyjte, nakrájejte na asi 1 cm široké plátky a rozložte je na plech s pečícím papírem nebo vytřený olivovým olejem. Dejte péct na 180 stupňů Celsia.

2. Mezitím nakrájejte cibulku na jemno a dejte smažit na olivovém oleji. Jakmile cibulka zezlátne, přidejte rozmačkané 3 stroužky česneku. Lehce osmahněte a přidejte mleté maso.

3. Maso smažte, než se zatáhne, poté zalijte rajčaty z konzervy a červeným vínem. Okořeňte kmínem, oreganem, solí a česnekem. Duste dokud nebude pro pečené.

4. Mezitím si oloupejte brambory a nakrájejte na plátky.

5. Pečící mísu vymažte olivovým olejem a položte první vrstvu brambor. Lehce osolte. Na brambory položte masovou směs a na ní pečené lilky. Opakujte, dokud máte ingredience. Poslední bude vrstva brambor.

6. Na závěr připravte bešamelovou omáčku. Nejprve udělejte jíšku z másla a hladké mouky, kterou budete za stálého šlehání postupně zalévat mlékem a šlehačkou, dokud se nevytvoří smetanově bílá omáčka. Vmíchejte sýr. Bešamel dochuťte špetkou muškátového oříšku.

7. Hotovým bešamelem zalijte brambory. Takto připravenou musaku pečte v troubě předehřáté na 180°C zhruba 50 minut. Hotovou musaku můžete na závěr posypat strouhaným parmazánem.




Autor: Jana

Neexistuje ani jedna řecká domácnost, co by nedělali pravidelně musaku a pravděpodobně ani jeden turista, který by navštívil Řecko a neochutnal ji. Zkuste si ji i vy doma.
Nejlepší recept

 327 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ