Polský bigos
Dalmátské čufty s rajčatovou omáčkou
Recept na rajskou omáčku
Masové kuličky s rajskou a kuskusem
Hovězí v křenové omáčce
Zapečené mleté maso
Domácí hamburger z mletého masa
Čebureky - chlouba gruzinské kuchyně
Cuketové karbanátky s bazalkou podávané v hamburgeru
Dalmátské čufty s rajčatovou omáčkou
Recept na rajskou omáčku
Masové kuličky s rajskou a kuskusem
Hovězí v křenové omáčce
Zapečené mleté maso
Domácí hamburger z mletého masa
Čebureky - chlouba gruzinské kuchyně
Cuketové karbanátky s bazalkou podávané v hamburgeru
Polský bigos
Bigos pochází z Polska. Toto tradiční jídlo pravděpodobně podával na svých lovech krát Vladislav II. Jagelonský. Jedná se o kombinaci masa a kysaného zelí.
Ingredience na polský bigos:
- 500 g hovězí kližky
- 500 g vepřového plecka
- 250 g pikantní klobásy
- 250 g uzeného bůčku
- několik velkých cibulí
- 1 kg kysaného zelí
- 3 lžíce sádla
- sůl
- drcený kmín
- mletá paprika
- mletý pepř
- muškátový květ
- 4 lžíce rajského protlaku
- dvě hrsti sušených hub
- 200 ml červeného vína
- 1 lžíce mouky
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
Příprava polského bigosu:
1. Všechno maso a klobásu pokrájíme na kousky. Cibule oloupeme a pokrájíme tolik, aby pokrájené cibule byla stejná hromada jako je masa.
2. Zelí uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením.
3. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a na něm na slabém plameni pomalu osmažíme cibuli až zežloutne.
4. Přidáme osolenou kližku a opékáme do zatáhnutí. Pak přisypeme osolené plecko, papriku, pepř, kmín a muškátový květ. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě pod pokličkou doměkka. Nepodlévat!
5. Až je maso poloměkké, vmícháme klobásu a bůček a dusíme dál.
6. Až je maso téměř měkké, podlijeme vínem a dodusíme do úplného změknutí.
7. V troše vody rozmícháme mouku a nalijeme k masu. Přimícháme uvařené zelí a všechno společně povaříme 10-15 minut.
8. Hotový bigos necháme vychladnout. Druhý den zahřejeme (ne úplně k varu) a opět necháme vychladnout. Stejný postup zopakujeme i třetí den.
9. Bigos podáváme s chlebem.
Autor: Alice
Polský bigos. Bigos pochází z Polska. Toto tradiční jídlo pravděpodobně podával na svých lovech krát Vladislav II. Jagelonský. Jedná se o kombinaci masa a kysaného zelí.
Nejlepší recept
318
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ