Polský bigos

15.06 2014|Hovězí maso
Polský bigos

Bigos pochází z Polska. Toto tradiční jídlo pravděpodobně podával na svých lovech krát Vladislav II. Jagelonský. Jedná se o kombinaci masa a kysaného zelí.

Ingredience na polský bigos:

  • 500 g hovězí kližky
  • 500 g vepřového plecka
  • 250 g pikantní klobásy
  • 250 g uzeného bůčku
  • několik velkých cibulí
  • 1 kg kysaného zelí
  • 3 lžíce sádla
  • sůl
  • drcený kmín
  • mletá paprika
  • mletý pepř
  • muškátový květ
  • 200 ml červeného vína
  • 1 lžíce mouky
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření

Příprava polského bigosu:


1. Všechno maso a klobásu pokrájíme na kousky. Cibule oloupeme a pokrájíme tolik, aby pokrájené cibule byla stejná hromada jako je masa.

2. Zelí uvaříme společně s bobkovým listem a novým kořením.

3. Ve větším hrnci rozehřejeme sádlo a na něm na slabém plameni pomalu osmažíme cibuli až zežloutne.

4. Přidáme osolenou kližku a opékáme do zatáhnutí. Pak přisypeme osolené plecko, papriku, pepř, kmín a muškátový květ. Za občasného promíchání dusíme ve vlastní šťávě pod pokličkou doměkka. Nepodlévat!

5. Až je maso poloměkké, vmícháme klobásu a bůček a dusíme dál.

6. Až je maso téměř měkké, podlijeme vínem a dodusíme do úplného změknutí.

7. V troše vody rozmícháme mouku a nalijeme k masu. Přimícháme uvařené zelí a všechno společně povaříme 10-15 minut.

8. Hotový bigos necháme vychladnout. Druhý den zahřejeme (ne úplně k varu) a opět necháme vychladnout. Takto opakujeme 6 dní, konzumujeme sedmý den.

9. Bigos podáváme s chlebem.

Autor: Alice

Polský bigos. Bigos pochází z Polska. Toto tradiční jídlo pravděpodobně podával na svých lovech krát Vladislav II. Jagelonský. Jedná se o kombinaci masa a kysaného zelí.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ