Bramborová musaka s mletým masem

17.03 2019|Hovězí maso
Bramborová musaka s mletým masem

Každý, kdo navštívil Řecko, určitě ochutnal zdejší specialitu - musaku. Klasická musaka se přeipravuje s mletého masa a lilku. My si dnes připravíme bramborovou musaku.

Ingredience na bramborovou musaku s mletým masem:

  • 1-3 lilky (podle velikosti)
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 600 g brambor
  • 3 rajčata
  • 1 velká cibule
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 lžička skořice
Bešamel:
  • 3 lžíce másla
  • 5 lžic hladké mouky
  • 700 ml mléka
  • velká hrst strouhaného sýra
  • 3 žloutky
  • sůl
  • strouhaný muškátový oříšek

Příprava bramborové musaky:


1. Očištěné brambory uvaříme ve slupce a po zchladnutí nakrájíme na kolečka.Lilky oloupeme, nakrájíme rovněž na kolečka, z obou stran osolíme a necháme aspoň půl hodiny vypotit. Pak je osušíme a z každé strany prudce opečeme na rozpáleném oleji.

2. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a pokrájíme na kostičky. Na másle orestujeme pokrájenou cibuli dozlatova. Přidáme maso a opečeme za častého míchání až zhnědne. Potom osolíme a okořeníme pepřem a skořicí. Vmícháme rajčata, podlijeme vínem a za občasného míchání dusíme, až se všechna tekutina vyvaří.

3. V kastrolu necháme rozpustit máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Zalijeme mlékem a za stálého míchání uvaříme hustý bešamel. Odstavíme, vmícháme žloutky, dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem a nakonec vmícháme sýr.

4. Na dno pekáče naskládáme brambory, pokryjeme je masovou směsí, na ni naskládáme lilky a nakonec všechno překryjeme bešamelem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme do zezlátnutí povrchu (cca 30-40 minut).

Autor: Lena

Bramborová musaka s mletým masem. Každý, kdo navštívil Řecko, určitě ochutnal zdejší specialitu - musaku. Klasická musaka se přeipravuje s mletého masa a lilku. My si dnes připravíme bramborovou musaku.
Nejlepší recept

 315 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ