Vepřová pečeně s nádivkou

15.08 2015|Vepřové maso
Vepřová pečeně s nádivkou

Vepřová pečeně s nádivkou je ideálním chodem pro slavnostní příležitost. Pečeni podáváme s bramborovou kaší případně se zeleninovým salátem.

Ingredience na vepřovou pečeni s nádivkou:

  • 1 kg vepřové pečeně bez kosti
  • hrstka čerstvých rozmarýnových lístků
  • mořská sůl
  • mletý pepř
  • 250 g toustového chleba
  • olivový olej
  • 2 červené cibule
  • 4 stroužky česneku
  • hrstka lístků tymiánu
  • hrst mandlí nebo oříšků kešu
  • 4 lžíce balzamikového octa

Příprava vepřové pečeně s nádivkou:


1. Nejdříve připravíme nádivku: krajíčky toustového chleba opečeme v toustovači (nebo na sucho na pánvi nebo v troubě). Na 2 lžících oleje zpěníme nadrobno posekanou cibuli a na plátky pokrájený česnek. Přidáme posekané mandle (kešu) a tymián. Za stálého míchání smažíme do změknutí cibule (cca 8 minut).

2. Odstavíme. Směs osolíme, opepříme, vmícháme ocet, opečený chléb natrhaný na kousky a 5-6 lžic oleje. Důkladně promícháme, nejlépe rukama, aby se vše spojilo. Ochutnáme, podle potřeby dosolíme a necháme vychladnout.

3. Omyté a osušené maso položíme na větší prkénko. Ostrým nožem ho asi v jedné třetině odshora podélně rozkrojíme (vodorovně), ale nedokrojíme a rozevřeme jako knihu. Silnější část opět rozřízneme a otevřeme na druhou stranu. Tím vznikne velký masový plát.

4. Ostrým nožem do masa nařežeme mřížku asi 1 cm hluboko.

5. Lístky rozmarýnu utřeme se dvěma lžičkami soli a tuto směs vetřeme do zářezů v mase.

6. Na maso rovnoměrně rozložíme nádivku a plát opatrně srolujeme do rolády. Kuchyňským provázkem převážeme.

7. Roládu ze všech stran osolíme, opepříme a uložíme do pekáčku vytřeného olejem. Podlijeme trochou vody a upečeme doměkka. Během pečení občas otočíme, případně podlejeme. Ke konci pečení odstraníme pokličku a dopečeme dozlatova.

8. Upečenou pečeni necháme chvíli odpočinout a až potom nakrájíme na plátky.

Autor: Albert

Vepřová pečeně s nádivkou je velmi chutný recept, který jsem našla v časopisu Albert. Nadívaná vepřová pečeně se skvělé hodí na slavnostní příležitosti
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ