Luxusní vepřová líčka s pečenými bramborami

13.04 2019|Vepřové maso
Luxusní vepřová líčka s pečenými bramborami

Vepřová líčka jsou perfektně jemné a šťavnaté maso. Když jsou dobře připravená, snadno si je spletete s hovězím masem. Jejich příprava je jednoduchá a výsledek rozhodně stojí za to. Vepřová líčka se báječně hodí na slavnostní oběd. Skvěle chutnají s pečenými bramborami

Ingredience na vepřová líčka s pečenými brambory:

  • 1 kg vepřových líček (12 ks)
  • 2 cibule
  • 2 mrkve
  • 1 petržel celer (stejný díl jako petržele)
  • pórek (asi 10 cm)
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 snítky tymiánu (sušeného 1 lžička)
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu - malá větvička (sušeného 1/2 lžičky)
  • 3 kuličky jalovce
  • suché červené víno
  • minimálně 0,5 l horkého masového vývaru na podlití
  • sůl
  • pepř bílý mletý
  • olej
  • 1 lžíce másla
  • hladká mouka na obalení a zahuštění

Na brambory:
  • Brambory
  • Olivový olej
  • sladká paprika
  • kmín
  • sůl

Příprava vepřových líček s opékanými brambory:


1. Cibuli a kořenovou zeleninu nakrájejte na kolečka, pórek na půl kolečka. Zapněte troubu na 190 stupňů Celsia.

2. Vepřová líčka očistěte a lehce obalte v hladké mouce.

3. V hrnci, který můžete vložit do trouby, rychle osmahněte líčka. Poté je odložte na talíř.

4. Do výpeku přidejte máslo a cibulku, kterou nechte osmahnout do sklovata. Poté přidejte kořenovou zeleninu a za občasného míchání restujte pát minut. Nakonec přidejte pórek a rajčatový protlak. Nepřestávejte míchat. Ihned přidejte trochu horkého vývaru.

5. Do hrnce vraťte opečená líčka, tymián, rozmarýn a jalovec. Do 2/3 výšky masa nalijte víno. Osolte, zlehka opepřete, přikryjte poklicí a dejte do vyhřáté trouby. Po deseti minutách ztlumte troubu na 175 až 180 stupňů. Pečte za občasného podlévání vývarem a vínem do měkka asi hodinu.

6. Hotové maso vyjměte, šťávu vyduste na tuk, zasypte moukou a pár minut restujte za stálého míchání. Podlijte chladnějším vývarem a vínem, dobře rozmíchejte a nechte ještě 15 minut v troubě provařit bez pokličky.

7. Provařenou šťávu propasírujte přes cedník, dochuťte solí. Přidejte ještě trošku vínu a nechte lehce táhnout, aby na povrch vystoupil tuk.

8. Brambory uvařte do poloměkka se solí a kmínem. Poté sceďte, přidejte sladkou papriku, olej a brambory promíchejte. Zapečte v troubě na grilu do červena.

Vepřová líčka s pečenými bramborami jsou perfektním obědem na slavnostní příležitosti. Dobře připravená vepřová líčka chutnají skoro jako hovězí maso.
Nejlepší recept

 303 
  Komentáře ( 2 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Anička|04.03 2020 12:27
Vynikající, vůbec nejde poznat, že je to z vepřového masa. Manžel si myslel, že máme hovězí
Odpovědět
 3 
Lilka|27.01 2021 16:32
mmňamka, povedly se. Super
Odpovědět
 1