Jehněčí tajine - vůně Afriky, která vás omámí

19.06 2015|Jehněčí maso
Jehněčí tajine - vůně Afriky, která vás omámí

Jehněčí tajine pochází ze severní Afriky. Pokrm, který se původně připravoval v hliněném hrnci na rozpáleném uhlí vás uchvátí svou chutí i vůní. Pokud hledáte hlavní chod na slavnostní příležitost, pak je jehněčí tajine to pravé.

Doba přípravy: 45 minut
Doba marinování: 8 hodin
Doba vaření: 2 hodiny


Ingredience na jehněčí tajine:

  • 900 gramů jehněčího masa
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého kardamonu
  • 1 lžička soli
  • špetka šafránu
  • 3/4 lžičky mletého česneku
  • 3/4 lžičky mletého koriandru
  • 2 cibule
  • 5 mrkví
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce nastrouhaného zázvoru
  • citron
  • kuřecí vývar
  • 1 lžíce sušených rajčat nebo protlaku
  • lžíce medu
  • lžíce kukuřičného škrobu

Příprava jehněčího tajine:

Jehněčí nakrájejte na 1,5 cm kostky. Smíchejte jej se 2 lžícemi olivového oleje a dejte stranou. Ve velkém uzavíratelném sáčku smíchejte papriku, kurkumu, kmín, kájenský pepř, skořici, hřebíček, kardamon, sůl, zázvor, šafrán, sypaný česnek a koriandr. Do sáčku přidejte jehněčí
a dobře ho ve směsi koření obalte. Dejte chladit alespoň na 8 hodin.

Připravte si velký, těžký hrnec s tlustým dnem. Rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje a vsypejte do něj 1/3 masa. Dobře osmahněte, odebrete a udělejte to samé se zbývajícími dvěmi třetinami. Jehněčí dejte stranou a v hrnci osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a mrkev na velké kousky. Zalijte maso vývarem a duste asi 5 minut. Pak vmíchejte čerstvý česnek a zázvor a vařte dalších 5 miut. Pak vraťte jehněčí do hrnce, přidejte citronovou šťávu, kuřecí vývar, rajský protlak a med. Převeďte k varu, snižte teplotu, zakryjte pokličkou a duste 1 1/2 až 2 hodiny. Občas promíchejte. Pokud bude omáčka jehněčího tajine příliš řídká, můžete ji zahustit směsí kukuřičného škrobu a vody. Poté ještě pět minut provařte.

Autor: JaDa

Jehněčí tajine vás omámí vůní severní Afriky. Jehněčí tajine pochází ze severní Afriky. Pokrm, který se původně připravoval v hliněném hrnci na rozpáleném uhlí vás uchvátí svou chutí i vůní. Tajine se
Nejlepší recept

 305 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ