Stifado - úžasně šťavnaté hovězí kousky po řecku

09.09 2016|Hovězí maso
Stifado - úžasně šťavnaté hovězí kousky po řecku

Stifado je slavný řecký pokrm na hovězí kousky marinované ve víně a vařené v kořeněné rajčatové omáčce. Stifado je synonymem úžasně šťavnatého a voňavého masa, které se báječně hodí pro jakoukoliv slavnostní příležitost.

Ingredience na řecké stifado:

  • 1,5 kg hovězího masa
  • 2 lžíce oleje
  • 6 menších červených cibulí
  • 1,5 lžíce rozinek
  • 1 plechovka konzervovaných rajčat ve vlastní šťávě
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 šálky hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 3 velké mrkve
  • 1 lžička kuliček zeleného pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • petrželka podle chuti na ozdobu
  • 1,5 lžičky kuliček černého pepře
  • 6 hřebíčků
  • 3 bobkové listy
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžička oregana
  • 1/3 šálku červeného vinného octu
  • 1/2 šálku červeného suchého vína

Příprava stifada:

1. Maso je třeba marinovat přes noc. V hmoždíři rozmělněte černý a zelený pepř, bobkový list a hřebíčky. Koření přesuňte do velké misky, přidejte sušené chilli papričky, nalisovaný česnek, oregano, skořici, ocet a červené víno. Vše dobře promíchejte.

2. Hovězí maso umyjte, očistěte a nakrájejte na 3 cm velké kostky. Nalijte na něj marinádu, zakryjte folií a dejte přes noc do ledničky.

3. Cibule nakrájejte na čtvrtky. Na masivní pánvi rozehřejte olej a osmahněte 5-6 minut cibuli. Přidejte maso s marinádou, nasekaná konzervovaná rajčata, rajský protlak a hrozinky. Nalijte vývar a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a duste asi hodinu.

4. Po hodině sundejte víko, přidejte nasekanou mrkev, sůl dle chuti a duste dalších 45 minut. Pokud je potřeba, podlijte stifado ještě trochou vody. Hotové stifado posypejte dle chuti čerstvou petrželkou.

Autor: Liv

Stifado - jeden z nejoblíbenějších řeckých receptů na dušené hovězí maso. Příprava hovězího stifada je jednoduchá. Ingredience na stifado po řecku jsou
Nejlepší recept

 325 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ