8 vynikajících receptů na masové kuličky z celého světa
Italské noky s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Stifado - úžasně šťavnaté hovězí kousky po řecku
Hovězí po burgundsku
Domácí masové kuličky v rajčatové omáčce
Hovězí pečené se zeleninou
Italské noky s mletým masem a rajčatovou omáčkou
Stifado - úžasně šťavnaté hovězí kousky po řecku
Hovězí po burgundsku
Domácí masové kuličky v rajčatové omáčce
Hovězí pečené se zeleninou
8 vynikajících receptů na masové kuličky z celého světa

Není zcela jisté, v jaké zemi byly masové kuličky připravovány poprvé, ale recept se rychle rozšířil do celého světa. Každý se snažil modifikovat kuličky podle své kulinářské tradice a preferencí. Tak se objevilo mnoho variant tohoto jídla. Nejslavnější ze všech je ta švédská, která získala popularitu díky obchodnímu domu IKEA. Nicméně, mnoho dalších zajímavých variant najdeme v kuchyních států z celého světa.
Zde je osm originálních receptů na masové kuličky z různých koutů světa, které můžete napodobit i ve vaší kuchyni.
Na středním ohni nahřejte velkou pánev s nepřilnavým povrchem. Nalijte do ní jednu lžičku oleje a ohřejte ho. Na rozehřátý olej vložte masové kuličky, které smažte po dobu 2,5 minuty z každé strany.
Ve střední misce smíchejte jogurt, ¼ lžičky soli, zbývající ¼ lžičku pepře, okurky a 3 lžíce cibule. Masové kuličky podávejte s touto omáčkou.
Příprava Kibbeh. Bulgur opláchněte ve studené vodě a vodu slijte. Zalijte ho 1 cm studené vody a ponechte ho namočený po dobu asi 30 minut, dokud nezměkne a většina vody se do něj nevpije.
V blízkosti si postavte misku se studenou vodou: pravidelně si do ní máčejte ruce, aby byly vždy vlhké a studené při práci s mletým masem. V mixéru smíchejte 1 šálku cibule s 1/8 šálku studené vody. Před tím, než přidáte bulgur, vymačkejte z něj vodu. Ve velké misce smíchejte maso s nakrájenou cibulí a asi polovinu bulguru. Poté přidejte zbylý bulgur. Dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem, skořicí a vše smíchejte.
Vezměte si asi 2 polévkové lžíce mletého masa a dejte mu dutý torpédovitý tvar se stěnami o tloušťce asi 3 mm. Lžičkou vložte náplň dovnitř a uzavřete otevřený kraj masových kuliček; ujistěte se, že v masové kuličce není žádný otvor. Maso vložte na plech a stejný postup opakujte se zbylým mletým masem.
Velkou pánev naplňte dostatečným množstvím oleje (měl by pokrývat kuličky asi do poloviny). Ohřejte olej na 190 stupňů. Vložte do něj několik masových kuliček a smažte je, dokud nebudou mít zlatohnědou bravu, pak je otočte a smažte je i z druhé strany dozlatova, asi 4 minuty. Poté je přeneste na papírové utěrky.
Alternativou mohou být masové kuličky připraveny také v troubě. Je nutné zahřát troubu na 200 stupňů a masové kuličky natřít olivovým olejem nebo roztaveným máslem. Pečte dozlatova. Ingredience jsou na 40 kusů
Vezměte mleté maso z ledničky a vytvořte kuličky velikosti ořechu. Zlehka obalte v mouce. Ve velké pánvi ohřejte tuk a smažte kuličky ze všech stran, dokud nejsou hotové. Nebo předehřejte troubu na 200 stupňů, položte masové kuličky na namazaný plech (nebo pečící papír) a pečte asi 20 minut, v polovině kuličky otočte.
Mezitím v kuchyňském robotu nakrájejte cibuli a přidejte zbývající přísady. Směs mixujte po dobu 1 minuty, dokud se všechny složky nesmíchají v jednu hmotu. Vytvarujte kuličky a vložte je do rajčatové omáčky; ujistěte se, že se kuličky navzájem nedotýkají. Pánev zakryjte pokličkou a vařte 20 minut; po 10 minutách kuličky obraťte.
Příprava masových kuliček. Do misky dejte mleté maso, tuk, sůl a vše dobře promíchejte. Přidejte zbytek přísad, kromě 1 polévkové lžíce saké, a opět dobře promíchejte. Saké postupně přidávejte do mísy v procesu míchání (pokud je směs příliš vodnatá, saké nepřidávejte). Vytvořte masové kuličky.
V hrnci uvařte vodu. Vložte do ní masové kuličky a vařte po dobu 5 – 7 minut, dokud nebudou uvařené. Před podáváním polijte masové kuličky omáčkou.
Na velké pánvi rozehřejte olej. Vložte masové kuličky a smažte je po dobu asi 5 minut z každé strany do zlatova. Masové kuličky vložte do hrnce s vývarem a nechte je vařit asi 10 minut. Podávejte s brusinkovým džemem.
Nahřejte pánev a přidejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte i česnek a smažte další minutu, dokud se po kuchyni nebude linout vůně. Odstraňte pánev z ohně, nechte mírně vychladnout a její obsah vložte do misky. Přidejte mleté maso, koriandr, kmín, papriku, kajenský pepř, sůl a pepř, mouku a polovinu sýra cottage. Zformujte masové kuličky.
Předehřejte velkou pánev, přidejte trochu olivového oleje. Vložte do něj masové kuličky a smažte je na každé straně, dokud nebudou mít příjemnou červenou kůrku, asi 10 minut. Přidejte kuřecí vývar a nechte ho odpařit asi do poloviny, poté zakryjte pánev víkem a snižte teplo. Duste ještě 10 minut nebo do hotova. Před podáváním posypte masové kuličky sýrem a koriandrem.
Mezitím ve velkém hrnci smíchejte vývar, citron, hřebíček, tymiánové větvičky, bobkový list, 3 větvičky petrželky, černý pepř a nové koření. Hrnec dejte na plotýnku a zahřejte na střední teplotu a nechte vývar povařit asi 30 minut. Přeceďte sítem a vraťte zpátky do hrnce.
Vytvořte masové kuličky o velikosti golfového míčku. Přiveďte 0,5 litru vývaru do varu, snižte teplotu a vložte do něj kuličky. Vařte 20 minut.
Na horké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte 3 polévkové lžíce mouky a míchejte až do hladkosti. Pomalu přiveďte k varu. Pánev sejměte z horké plotýnky a přidejte půl šálku vývaru. Dobře promíchejte. Pánev vraťte na plotýnku. Přidejte 1 šálek vývaru a míchejte, dokud nevznikne jednotná směs. Pokračujte v přidávání vývaru a na dobu míchání pánev vždy odstraňte z tepla, dokud se hmota nezmění na hustou omáčku.
V misce smíchejte žloutky a Crème fraîche. Odstraňte omáčku z plotýnky. Za stálého míchání přidejte do žloutků 1 lžíci omáčky; promíchejte. Opakujte třikrát. Vytvořenou hmotu vlijte do omáčky a promíchejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním udržujte omáčku teplou, ale dávejte si pozor, abyste ji nepřivedli k varu.
Autor: tar
1. Köfte, Turecko
Ingredience na 4 porce köfte :
- 1 plátek (asi 30 g) celozrnného chleba roztrhaného na kousky
- 230 g mletého hovězího masa
- 170 g libového mletého skopového masa
- 5 lžic nastrouhané červené cibule
- 2 lžíce nakrájené čerstvé petrželky
- 1 polévková lžíce jemně nakrájené čerstvé máty
- ½ lžičky mleté skořice
- ½ lžičky mleté papriky
- 1 velké vejce
- ½ + ¼ lžičky hrubozrnné soli
- ¼ + ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
- 1 lžička olivového oleje
- ¾ šálku nízkotučného řeckého jogurtu
- 3 polévkové lžíce nakrájené okurky
Příprava:
Vložte chléb do kuchyňského robotu a rozmělněte ho na větší kusy. Ve velké misce smíchejte chléb, oba druhy mletého masa, 2 lžíce cibule, petržel, mátu, skořici, sladkou papriku, vejce, ½ lžičky soli a ¼ lžičky černého pepře. Míchejte, dokud nevznikne konzistentní hmota. Rozdělte směs na 12 částí a vytvořte kuličky.Na středním ohni nahřejte velkou pánev s nepřilnavým povrchem. Nalijte do ní jednu lžičku oleje a ohřejte ho. Na rozehřátý olej vložte masové kuličky, které smažte po dobu 2,5 minuty z každé strany.
Ve střední misce smíchejte jogurt, ¼ lžičky soli, zbývající ¼ lžičku pepře, okurky a 3 lžíce cibule. Masové kuličky podávejte s touto omáčkou.
Köfte
2. Kibbeh, Libanon
Ingredience na kibbeh
Náplň:
- 2 šálky nakrájené sladké cibule
- 1 lžíce olivového oleje
- 450 g mletého masa
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky pepře
- 1 šálek pražených cedrových ořechů
- 2 malé šálky bulguru
- 1 šálek nahrubo nakrájené sladké cibule
- 2 lžíce skořice
- ½ lžičky kajenského pepře
- 5 lžiček soli
- 450 g hovězího mletého masa
Příprava Kibbeh:
Příprava náplně. Na středním ohni ve velké pánvi ohřejte olivový olej. Vložte cibuli, trošku posolte a smažte, míchejte do měkkosti a průhlednosti cibule (aby se nezabarvila do červena). Přidejte mleté maso, dochuťte solí, skořicí a pepřem. Maso smažte a vařečkou ho rozdělujte na malé kousky, dokud nebude úplně hotové. Pánev sejměte z ohně, směs přesypte do misky a smíchejte ji s cedrovými oříšky. Náplň odložte.Příprava Kibbeh. Bulgur opláchněte ve studené vodě a vodu slijte. Zalijte ho 1 cm studené vody a ponechte ho namočený po dobu asi 30 minut, dokud nezměkne a většina vody se do něj nevpije.
V blízkosti si postavte misku se studenou vodou: pravidelně si do ní máčejte ruce, aby byly vždy vlhké a studené při práci s mletým masem. V mixéru smíchejte 1 šálku cibule s 1/8 šálku studené vody. Před tím, než přidáte bulgur, vymačkejte z něj vodu. Ve velké misce smíchejte maso s nakrájenou cibulí a asi polovinu bulguru. Poté přidejte zbylý bulgur. Dochuťte solí, pepřem, kajenským pepřem, skořicí a vše smíchejte.
Vezměte si asi 2 polévkové lžíce mletého masa a dejte mu dutý torpédovitý tvar se stěnami o tloušťce asi 3 mm. Lžičkou vložte náplň dovnitř a uzavřete otevřený kraj masových kuliček; ujistěte se, že v masové kuličce není žádný otvor. Maso vložte na plech a stejný postup opakujte se zbylým mletým masem.
Velkou pánev naplňte dostatečným množstvím oleje (měl by pokrývat kuličky asi do poloviny). Ohřejte olej na 190 stupňů. Vložte do něj několik masových kuliček a smažte je, dokud nebudou mít zlatohnědou bravu, pak je otočte a smažte je i z druhé strany dozlatova, asi 4 minuty. Poté je přeneste na papírové utěrky.
Alternativou mohou být masové kuličky připraveny také v troubě. Je nutné zahřát troubu na 200 stupňů a masové kuličky natřít olivovým olejem nebo roztaveným máslem. Pečte dozlatova. Ingredience jsou na 40 kusů
Kibbeh
3. Keftedes, Řecko
Ingredience na keftedes:
- 500 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- 1 velká červená cibule
- 1 stroužek česneku, rozmělnit
- 1 šálek rozmělněného suchého bílého chleba
- 1 vejce
- ¼ šálku nakrájené čerstvé petrželky
- 6 – 7 lístků čerstvé máty, nakrájené
- 2 lžíce olivového oleje
- ½ lžičky oregano
- sůl
- pepř
- tuk na smažení
- mouka na poprášení
Příprava keftedes:
Veškeré ingredience dejte do velké mísy a vše dobře promíchejte rukama (pokud je směs příliš měkká, přidejte více chleba). Zakryjte misku utěrkou a vložte ji do chladničky asi na 1 hodinu.Vezměte mleté maso z ledničky a vytvořte kuličky velikosti ořechu. Zlehka obalte v mouce. Ve velké pánvi ohřejte tuk a smažte kuličky ze všech stran, dokud nejsou hotové. Nebo předehřejte troubu na 200 stupňů, položte masové kuličky na namazaný plech (nebo pečící papír) a pečte asi 20 minut, v polovině kuličky otočte.
4. Rybí kuličky, Maroko
Ingredience na 4 porce rybích kuliček:
Omáčka:
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená na kostičky
- 2 lžičky papriky (koření)
- ½ lžičky kajenského pepře (nepovinné)
- 2 stroužky česneku, rozmělněného
- 200 ml rajčatového pyré
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 1 šálek vody
- 2 lžíce nakrájeného čerstvého koriandru
- sůl, pepř
- 1 cibule
- 400 g filet z bílých ryb (např. tresky nebo tilápie)
- 1,5 lžíce nakrájeného suchého bílého chleba
- 1 vejce
- 2 lžíce čerstvých listů koriandru
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř
Příprava rybích kuliček:
Ve velké pánvi na středním ohni ohřejte olivový olej. Přidejte cibuli, papriku a kajenský pepř (pokud ho chcete použít) a smažte do měkka, asi 5 minut. K tomu vložte nasekaný česnek a smažte ještě další 1 minutu. Přidejte rajčatové pyré, rajčatovou pastu, vodu, čerstvý koriandr, sůl a pepř. Omáčku přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a ponechejte na ohni ještě dalších 5 minut.Mezitím v kuchyňském robotu nakrájejte cibuli a přidejte zbývající přísady. Směs mixujte po dobu 1 minuty, dokud se všechny složky nesmíchají v jednu hmotu. Vytvarujte kuličky a vložte je do rajčatové omáčky; ujistěte se, že se kuličky navzájem nedotýkají. Pánev zakryjte pokličkou a vařte 20 minut; po 10 minutách kuličky obraťte.
5. Tsukune, Japonsko
Ingredience na 8 porcí tsukune:
- 450 g mletého masa z kuřecích prsíček
- 50 g kuřecího tuku
- ½ lžičky soli
- 1 velké vejce
- 1 lžíce nastrouhané cibule
- 1 lžička strouhaného zázvoru (pouze šťáva)
- 1 lžička sojové omáčky
- 1,5 lžičky kukuřičné mouky
- 1,5 lžíce saké
- 40 ml sojové omáčky
- 40 ml vína mirin
- ½ lžíce cukru
Příprava tsukune:
Příprava omáčky. Všechny ingredience vložte na pánev a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední nebo menší a vařte po dobu 4 – 5 minut tak, aby se objem převařil asi na třetinu.Příprava masových kuliček. Do misky dejte mleté maso, tuk, sůl a vše dobře promíchejte. Přidejte zbytek přísad, kromě 1 polévkové lžíce saké, a opět dobře promíchejte. Saké postupně přidávejte do mísy v procesu míchání (pokud je směs příliš vodnatá, saké nepřidávejte). Vytvořte masové kuličky.
V hrnci uvařte vodu. Vložte do ní masové kuličky a vařte po dobu 5 – 7 minut, dokud nebudou uvařené. Před podáváním polijte masové kuličky omáčkou.
Tsukune
6. Masové kuličky, Norsko
Ingredience na masové kuličky:
- 400 g mletého hovězího masa
- 1,5 lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
- ¼ lžičky mletého muškátového oříšku
- ¼ lžičky mletého zázvoru
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 0,6 šálku vody nebo mléka
- 2 lžíce tuku na smažení
- 2,5 šálku vývaru
Příprava masových kuliček:
Do misky z mixéru dejte všechny ingredience, kromě vývaru, a mixujte 10 – 20 sekund, dokud nezískáte jednotnou hmotu. Pokud pracujete ručně, pak smíchejte mleté maso se solí, přidejte pepř, koření, kukuřičnou mouku a vše trochu zřeďte mlékem nebo vodou. Vytvarujte masové kuličky.Na velké pánvi rozehřejte olej. Vložte masové kuličky a smažte je po dobu asi 5 minut z každé strany do zlatova. Masové kuličky vložte do hrnce s vývarem a nechte je vařit asi 10 minut. Podávejte s brusinkovým džemem.
7. Albondigas, Španělsko
Ingredience albondigas:
- 1 paprika Poblano
- 1 paprička Jalapeno
- olivový olej na smažení
- 1 malá žlutá cibule, nakrájená
- 4 stroužky česneku
- 560 g mletého hovězího masa
- ¼ šálku nasekaného koriandru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžíce papriky (koření)
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl, pepř
- ¼ šálku mouky na tortilly masa harina (bílá kukuřičná mouka hladká)
- ½ šálku nastrouhaného sýra
- ¼ šálku kuřecího vývaru
Příprava albondigas:
V troubě zapněte režim gril. Položte papriky na plech a pečte je asi 7 – 8 minut, otečte je pouze jednou, v momentě, kdy se jejich kůže začne krabatit. Vyjměte je z trouby, vložte do misky a zakryjte. Nechte je chvíli odpočívat, poté je stáhněte z kůže. Nakrájejte je a vložte do misky.Nahřejte pánev a přidejte olivový olej. Přidejte cibuli a smažte asi 5 minut, dokud nezměkne. Přidejte i česnek a smažte další minutu, dokud se po kuchyni nebude linout vůně. Odstraňte pánev z ohně, nechte mírně vychladnout a její obsah vložte do misky. Přidejte mleté maso, koriandr, kmín, papriku, kajenský pepř, sůl a pepř, mouku a polovinu sýra cottage. Zformujte masové kuličky.
Předehřejte velkou pánev, přidejte trochu olivového oleje. Vložte do něj masové kuličky a smažte je na každé straně, dokud nebudou mít příjemnou červenou kůrku, asi 10 minut. Přidejte kuřecí vývar a nechte ho odpařit asi do poloviny, poté zakryjte pánev víkem a snižte teplo. Duste ještě 10 minut nebo do hotova. Před podáváním posypte masové kuličky sýrem a koriandrem.
Albondigas
8. Königsberger Klopse, Německo
Ingredience na 4 až 6 porcí königsberger klopse:
Masové kuličky:
- 1 lžíce másla
- 70 g jemně nasekaného bílého chleba
- 70 ml teplého mléka
- 750 g mletého masa z telecího, hovězího nebo vepřového masa
- 2 šalotky, jemně nakrájené
- 2 filé ze sardel, jemně nakrájené
- 2 lžíce jemně nakrájené petrželky
- 1 vejce
- ½ lžičky paprikového prášku
- čerstvě namletý pepř, sůl
- 1 lžičky dijonské hořčice
- 1,5 l hovězího vývaru (1 litr bude použit k přípravě omáčky)
- 1 hrubší plátek citronu
- 1 hřebíček
- 2 větvičky tymiánu
- 1 velký bobkový list
- 3 větvičky petrželky
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 2 lžíce oleje
- 3 lžíce mouky
- 1 l vývaru
- 2 žloutky
- 100 g Crème fraîche
- citronová šťáva
- čerstvě namletý pepř, sůl
Příprava königsberger klopse:
Rozpusťte máslo, přidejte k němu šalotku a smažte, dokud nebude měkká (asi 2 – 3 minuty), ale dejte si pozor, ať nezčervená. Smíchejte chléb, mléko a mleté maso. Přidejte vejce, filé z ančoviček, petrželku, hořčici, papriky a dobře promíchejte, až do hladké konzistence (pokud je náplň příliš vodová, přidejte více chleba). Dochuťte solí a pepřem. Vložte do chladničky.Mezitím ve velkém hrnci smíchejte vývar, citron, hřebíček, tymiánové větvičky, bobkový list, 3 větvičky petrželky, černý pepř a nové koření. Hrnec dejte na plotýnku a zahřejte na střední teplotu a nechte vývar povařit asi 30 minut. Přeceďte sítem a vraťte zpátky do hrnce.
Vytvořte masové kuličky o velikosti golfového míčku. Přiveďte 0,5 litru vývaru do varu, snižte teplotu a vložte do něj kuličky. Vařte 20 minut.
Na horké pánvi rozpusťte máslo. Přidejte 3 polévkové lžíce mouky a míchejte až do hladkosti. Pomalu přiveďte k varu. Pánev sejměte z horké plotýnky a přidejte půl šálku vývaru. Dobře promíchejte. Pánev vraťte na plotýnku. Přidejte 1 šálek vývaru a míchejte, dokud nevznikne jednotná směs. Pokračujte v přidávání vývaru a na dobu míchání pánev vždy odstraňte z tepla, dokud se hmota nezmění na hustou omáčku.
V misce smíchejte žloutky a Crème fraîche. Odstraňte omáčku z plotýnky. Za stálého míchání přidejte do žloutků 1 lžíci omáčky; promíchejte. Opakujte třikrát. Vytvořenou hmotu vlijte do omáčky a promíchejte. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Před podáváním udržujte omáčku teplou, ale dávejte si pozor, abyste ji nepřivedli k varu.
Autor: tar
8 vynikajících receptů na masové kuličky z celého světa. Máte rádi mleté maso? Vyzkoušejte masové kuličky keftedes z Řecka, kibbeh z Libanonu a mnoho dalších
Nejlepší recept
346
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ