Domácí chléb z žitného kvásku

29.07 2015|Přílohy

Není nad čerstvý domácí chléb, právě vytažený z trouby a potřený pravým máslem. Vyzkoušejte recept na domácí chléb z žitného kvásku.

Ingredience na chléb z žitného kvásku:

  • 50 g žitného kvásku
  • 220 g vody
  • 1 lžička cukru
  • 2 lžičky oleje
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 130 g podmáslí
  • 100 g pšeničné celozrnné jemné mouky
  • 200 g žitné chlebové mouky
  • 200-250 g hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžíce otrub

Příprava chleba z žitného kvásku:


1. Večer smícháme vodu, žitnou mouku a kvásek. Zakryté necháme pracovat 10-12 hodin.

2. Ráno přidáme ostatní suroviny a vypracujeme nepříliš tuhé těsto, spíše řidčí. Poprášíme ho moukou a necháme 2-3 hodiny kynout.

3. Nakynuté těsto znovu propracujeme, vytvarujeme šišku a vložíme do ošatky vysypané směsí mouky a otrub. Přikryté utěrkou necháme znovu nakynout.

4. Nakynutý chléb opatrně vyklopíme na plech s papírem na pečení a vložíme do trouby vyhřáté na 250°C. Po 10 minutách ztlumíme na 200°C a dopečeme (30-35 minut).

Autor: Maruška

Chléb z žitného kvásku. Není nad čerstvý domácí chléb, právě vytažený z trouby a potřený pravým máslem. Vyzkoušejte recept na domácí chléb z žitného kvásku.
Nejlepší recept

 329 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ