Příprava kvasu na slivovici
20 tipů, jak využít citronovou kůru
Jak poznat zkažené mleté maso?
Jak poznat zkažené víno
Jak poznat zkažené vepřové maso?
Domácí petrželové pesto k těstovinám i pod maso
Rady do kuchyně
Jak udělat babiččin pečený čaj
Jak poznat čerstvý chleba?
20 tipů, jak využít citronovou kůru
Jak poznat zkažené mleté maso?
Jak poznat zkažené víno
Jak poznat zkažené vepřové maso?
Domácí petrželové pesto k těstovinám i pod maso
Rady do kuchyně
Jak udělat babiččin pečený čaj
Jak poznat čerstvý chleba?
Příprava kvasu na slivovici
Ovoce nám pomalu dozrálo a řada z vás určitě přemýšlí o domácí slivovici. Pokud máte velký přebytek ovoce, založení kvasu je ideální způsob, jak jej do zbytků využít. Na přípravu kvasu na slivovici si připravte vhodnou nádobu, nejlépe dřevěnou nebo z umělé hmoty.
Příprava nádoby na kvas
Nádoba na kvas musí být čistá, nikdy nepoužívejte nádobu železnou nebo od chemikálií. Důkladně ji vypláchněte horkou vodou. Kvasnou nádobu nikdy nenechávejte stát na slunci, také ji nedávejte do garáže nebo do chléva, může nasát výpary, a tím ovlivní kvalitu kvasu. Pro dobrý výsledek výtěžnosti kvasu je důležitá vyzrálost kvasu. Vyzrálé ovoce má větší obsah zkvasitelných cukrů, lehce se rozpadá a dobře kvasí. Nikdy nepoužívejte nahnilé a plesnivé ovoce. Ovoce vždy zbavte stopek, můžete ho rozmačkat, tím docílíte rychlejší uvolnění šťávy. Kvas v průběhu kvašení nemíchejte.Suroviny vhodné k přípravě kvasu:
- Třešně – kvašení probíhá velmi rychle, během 10 – 14 dnů, přezrálý kvas velmi rychle zoctovatí.
- Jablka – zralá jablka rozdrtíme, můžeme také moštovat a použít jen mošt.
- Hrušky – použijeme stejně jako jablka.
- Švestky – sbíráme v době, kdy dochází ke scvrkávání plodů u stopky, jsou přezrálé.
Pokud kvašení probíhá v uzavřené nádobě s kvasným uzávěrem, je kvas chráněn oxidem uhličitým před znehodnocením, pokud přestávají bublinky unikat kvasným uzávěrem, je kvas hotový. U otevřených nádob se vytváří tak zvaná „deka“, která se při ukončení kvašení musí odstranit. Ukončení kvasu kontrolujeme cukroměrem, pokud se obsah zkvasitelných cukrů blíží k nule, tak je kvas připraven k pálení.
Hotový kvas nechte vypálit v pálenici. Pak už můžete vychutnávat lahodou pálenku. Můžete ji využít i ke zdravotním účinkům. Po ránu malou štamprličku na rozšíření cév, při bolestech v krku nebo i k výrobě různých bylinkových tinktur nebo na výrobu likérů.
Autor: Evka
Příprava kvasu na slivovici. Jak se připravuje kvas na domácí slivovici. Jaké použít nádoby a komponenty. Které ovoce je na slivovici nejlepší
Nejlepší recept
340
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ