Jak poznat čerstvý chleba?
Jak udělat babiččin pečený čaj
Rady do kuchyně
Domácí petrželové pesto k těstovinám i pod maso
Příprava kvasu na slivovici
Proč upřednostnit sypaný čaj?
Jak na čištění nerezu?
Remoska – fenomén české kuchyně
Jak odmrazit ledničku
Jak udělat babiččin pečený čaj
Rady do kuchyně
Domácí petrželové pesto k těstovinám i pod maso
Příprava kvasu na slivovici
Proč upřednostnit sypaný čaj?
Jak na čištění nerezu?
Remoska – fenomén české kuchyně
Jak odmrazit ledničku
Jak poznat čerstvý chleba?

V obchodech najdete nepřeberné množství chleba. Jak poznat, že je čerstvý? Důležité je sledovat viditelné vady, především ve tvaru chleba, vzhledu, objemu a dále různé vady kůrky.
Čím se vyznačuje čerstvý chleba?
Mezi skryté vady, které se poznají až po rozkrojení chleba a jeho následném smyslovém hodnocení, patří vady střídky a vady ve vůni a chuti. Vnitřní vady odhalíte v obchodě těžko, ale jde to. Chléb se po zmáčknutí musí vrátit do původního tvaru, jen tak v obchodě poznáte, že je střída pórovitá a elastická. Špatně propečená střída by se vám doma při krájení mazala a následně brzy drobila. Celý chléb je potom velmi náchylný k plesnivění, případně k velmi obávané hnilobě chleba, tzv. nitkovitosti. Výjimku tvoří chleby speciální celozrnné, které i dobře propečené mají střídu hutnou a vlhkou.U chleba sledujte:
Vzhled, tvar, objemPravidelný, neporušený, optimálně klenutý, bez ostrých hran, velký objem.
Kůrku, barvu chleba
Stejnoměrně zabarvená, neporušená, přiměřeně moučená nebo nemoučená, pružná.
Vůni chleba
Typicky chlebová, lahodná a aromatická po použitých surovinách.
Střídku chleba
Stejnorodá, barvou odpovídající receptuře, bez stínů a vlhkých míst, póry pravidelné bez dutin, propečená, velmi pružná, bez trhlin, po celé ploše čistá a vláčná.
Chuť chleba
Typicky chlebová, lahodná
Autor: Vao
Jak poznat čerstvý chleba? Čerstvý chleba se vyznačuje několika charakteristikami, které by měly být vždy viditelné. Podívejte se, jak odlišit čerstvý chleba od..
Nejlepší recept
303
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ