Jak poznat čerstvý chleba?

07.11 2015|Tipy

V obchodech najdete nepřeberné množství chleba. Jak poznat, že je čerstvý? Důležité je sledovat viditelné vady, především ve tvaru chleba, vzhledu, objemu a dále různé vady kůrky.

Čím se vyznačuje čerstvý chleba?

Mezi skryté vady, které se poznají až po rozkrojení chleba a jeho následném smyslovém hodnocení, patří vady střídky a vady ve vůni a chuti. Vnitřní vady odhalíte v obchodě těžko, ale jde to. Chléb se po zmáčknutí musí vrátit do původního tvaru, jen tak v obchodě poznáte, že je střída pórovitá a elastická. Špatně propečená střída by se vám doma při krájení mazala a následně brzy drobila. Celý chléb je potom velmi náchylný k plesnivění, případně k velmi obávané hnilobě chleba, tzv. nitkovitosti. Výjimku tvoří chleby speciální celozrnné, které i dobře propečené mají střídu hutnou a vlhkou.

U chleba sledujte:

Vzhled, tvar, objem
Pravidelný, neporušený, optimálně klenutý, bez ostrých hran, velký objem.
Kůrku, barvu chleba
Stejnoměrně zabarvená, neporušená, přiměřeně moučená nebo nemoučená, pružná.
Vůni chleba
Typicky chlebová, lahodná a aromatická po použitých surovinách.
Střídku chleba
Stejnorodá, barvou odpovídající receptuře, bez stínů a vlhkých míst, póry pravidelné bez dutin, propečená, velmi pružná, bez trhlin, po celé ploše čistá a vláčná.
Chuť chleba
Typicky chlebová, lahodná

Autor: Vao

Jak poznat čerstvý chleba? Čerstvý chleba se vyznačuje několika charakteristikami, které by měly být vždy viditelné. Podívejte se, jak odlišit čerstvý chleba od..
Nejlepší recept

 1 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ