Proč upřednostnit sypaný čaj?

10.11 2015|Tipy
Proč upřednostnit sypaný čaj?

Jen asi patnáct procent české populace si pravidelně připravuje čaj v sypané podobě. I když se na první pohled zdá, že čaj porcovaný má před sypaným spoustu výhod, není tomu tak vždy. Jaké jsou přednosti čaje sypaného?

Kvalita sypaného čaje je obvykle vyšší než u čaje v porcované podobě

Porcované čaje mnohdy obsahují barviva a dochucovače. Čaj sypaný je naopak čistým produktem bez chemické úpravy a umělých přísad. Zákazník na první pohled vidí, co kupuje, a při výběru může kvalitu posoudit jak zrakem, tak i čichem či hmatem. Věděli jste, že již pouhým drcením je čaj znehodnocován? Navíc, při louhování porcovaného čaje louhujete také samotný papírový pytlík. Posledním znakem kvality je pak síla čaje. Sypané čaje lze zalít i několikrát. Můžete totéž říct o nálevových sáčcích?

Sypaných čajů je nepřeberné množství

Na trhu se běžně vyskytuje několik set druhů sypaných čajů. Zatímco producent porcovaného čaje je z ekonomických důvodů tlačen do tisícových sérií krabiček určených pro konkrétní druh, mění zpracovatel sypaného čaje často pouze popis (etiketu) na stále stejném obalu (sáčku, plechové dóze). Z tohoto důvodu si může dovolit nabídnout škálu mnohem širší.

Možnost lépe posoudit jakost – vizuálně, čichem i hmatem

U sypaného čaje v průhledném zásobníku člověk očima kontroluje strukturu a velikost lístků, jejich pravidelnost, popřípadě se ponechá vábit přirozenou vůní. Skrze neprůhledný papírový sáček porcovaného čaje lze těžko prohlédnout strukturu čajových lístků, které jsou navíc rozdrceny na drobné kousky.

Sypaný čaj vede ke klidu mysli

Vyžaduje delší čas na přípravu, jeho degustace je spojena více s rozjímáním, meditací a zamyšlením. Čaj sáčkový naproti tomu vychází spíše z rychlého životního stylu, není součástí žádného čajového obřadu. Důvodem jeho vzniku byl právě stále více pulzující chod života.

Vyšší počet nálevů u některých druhů sypaných čajů

Vybrané druhy např. čínských sypaných čajů lze zalít i několikrát. Většinou se však nepoužívají vzhledem ke kvalitě, a tudíž i ceně, jako náplň porcí. Nálevové sáčky takřka výhradně nelze použít více než na jeden nálev.

Sypané čaje a jejich příchutě jsou opravdu pestré

Jde například o čaj s příchutí koření, plodů nebo bylin – pepře, chilli, žen-šenu, zázvoru, kardamomu, Aloe Vera, šafránu, broskvoně či levandule, dále pak čaje se sušeným mlékem nebo uzený čaj Lapsang Souchong. Poměrně zásadním momentem v oblasti sypaných čajů je zakomponování zcela nově objevených druhů ovoce původem z tropických pralesů. Zkrátka a dobře, výhod sypaného čaje je mnoho. Nechte se proto pozvat k příjemnému posezení s šálkem dobrého a chuťově zajímavého čaje.

Autor: Eli

Proč upřednostnit sypaný čaj? Věděli jste, že sypaný čaj si připravuje jen asi 15 % Čechů? Víte jaké jsou výhody sypaného čaje a proč je lepší než porcovaný?
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ