Remoska – fenomén české kuchyně

08.11 2015|Tipy
Remoska – fenomén české kuchyně

Remoska se jako nepostradatelný kuchyňský pomocník stala fenoménem nejenom českých, ale i světových domácností. Je nesmrtelná, bytelná, jednoduchá, nevelká, nenáročná, spolehlivá a česká.

Historie remosky

Začala se vyrábět někdy kolem roku 1957 a brzy si našla v českých domácnostech velkou oblibu pro svoji universálnost při přípravě různých druhů jídel, dlouhou životnost, nenáročnou obsluhu a údržbu. Za čím stojí takový úspěch? Nápad jednoho chytrého kutila, který si řekl: proč péct a zapékat běžné jídla v troubě, která se dlouho zahřívá a má spotřebu 2500W, když stačí něco menšího a rychlejšího? A byla na světě Remoska, která se svou praktičnosti a spotřebou jen 500 W stala miláčkem všech hospodyň.

Remosku vytvořil Oldřich Homuta, který prototyp dále vylepšoval se svými spolupracovníky. První remoska tak nesla označení HUT (Homuta, Uher, Tyburec). Malá Homutova dílna byla znárodněna a připojena k podniku místního hospodářství REMOS (= revize,elektro, montáže, opravy, servis). Podnik REMOS vyráběl například i držáky přístrojových pojistek. První Remosky se začaly sériově vyrábět ve Zdicích, protože zdejší podnik se specializoval na pečicí trouby (a jeho výrobky nesly značku ESČ již od roku 1926). V roce 1957 byla výroba přenesena do nového závodu v Kostelci nad Černými lesy, kde se všech velikostí Remosky do roku 1991 vyrobilo 2,7 miliónu kusů. Pak zde byla výroba zastavena. Roku 1994 zakoupila ochrannou známku Remosky dvojice Blažek-Uličník, kteří založili také nový výrobní závod Remoska s.r.o. ve Frenštátě pod Radhoštěm. V roce 1999 byla zakoupena licence DuPont na postřik teflonovou vrstvou. Roku 2003 začal export do Velké Británie a vzápětí na to postupně do desítky zemí. Přes 50% výroby se exportuje.

Vaření-pečeni v Remosce je velmi snadné. Jídla v ní připravená neztrácejí vodu, maso nevysychá. Původní remoska bez skleněného okénka se ukázala být výhodnější, okénkem totiž unikala část tepla a střed pečené potraviny se tak snaze nedopekl.

Remosku tvoří tří části:

Horní víko remosky s topnou spirálou uvnitř. Víko má ve svém středu skleněné okénko, kterým kontrolujete správný průběh pečení. Na víku remosky je umístěna zástrčka s elektrickým přívodním kabelem a vypínačem. Mísa pro pečení v remosce bývá hluboká, nebo nízká a v současné době je opatřena kvalitním teflonovým povrchem. Stojan remosky umožňuje její dobrou stabilitu, remoska se díky němu dá dobře přemístit a zároveň tepelně izoluje mísu remosky od podložky.

Funkce a přednosti remosky

V remosce se snadno peče, zapéká a dusí potraviny z masa, těstovin, brambor a další zeleniny. V remosce upečete závin, koláč i buchty. Výhodou pečení v remosce je stejnoměrný rozvod tepla shora, čímž nedochází ke spodnímu připalování. Další velká výhoda úpravy jídla v remosce je zabránění jeho vysychání. Je to dáno tím, že úprava probíhá v uzavřeném prostoru. Remoska je skladná, snadno přenositelná, a díky tomu použitelná prakticky všude. Remoska má dlouhou životnost a není náročná na obsluhu ani údržbu. Při používání remosky šetříte spotřebu elektrické energie a svoji peněženku.

Autor: Oas

Remoska – fenomén české kuchyně. Remoska se jako nepostradatelný kuchyňský pomocník stala fenoménem nejenom českých, ale i světových domácností. Remoska je nesmrtelná, bytelná a navíc..
Nejlepší recept

 300 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ