Remoska – fenomén české kuchyně
Jak na čištění nerezu?
Proč upřednostnit sypaný čaj?
Jak poznat čerstvý chleba?
Jak udělat babiččin pečený čaj
Jak odmrazit ledničku
Jak vybrat odšťavňovač
Sušení ovoce přirozeným způsobem
Máte rádi polévky? Zkuste jednoduché pyré
Jak na čištění nerezu?
Proč upřednostnit sypaný čaj?
Jak poznat čerstvý chleba?
Jak udělat babiččin pečený čaj
Jak odmrazit ledničku
Jak vybrat odšťavňovač
Sušení ovoce přirozeným způsobem
Máte rádi polévky? Zkuste jednoduché pyré
Remoska – fenomén české kuchyně
Remoska se jako nepostradatelný kuchyňský pomocník stala fenoménem nejenom českých, ale i světových domácností. Je nesmrtelná, bytelná, jednoduchá, nevelká, nenáročná, spolehlivá a česká.
Historie remosky
Začala se vyrábět někdy kolem roku 1957 a brzy si našla v českých domácnostech velkou oblibu pro svoji universálnost při přípravě různých druhů jídel, dlouhou životnost, nenáročnou obsluhu a údržbu. Za čím stojí takový úspěch? Nápad jednoho chytrého kutila, který si řekl: proč péct a zapékat běžné jídla v troubě, která se dlouho zahřívá a má spotřebu 2500W, když stačí něco menšího a rychlejšího? A byla na světě Remoska, která se svou praktičnosti a spotřebou jen 500 W stala miláčkem všech hospodyň.Remosku vytvořil Oldřich Homuta, který prototyp dále vylepšoval se svými spolupracovníky. První remoska tak nesla označení HUT (Homuta, Uher, Tyburec). Malá Homutova dílna byla znárodněna a připojena k podniku místního hospodářství REMOS (= revize,elektro, montáže, opravy, servis). Podnik REMOS vyráběl například i držáky přístrojových pojistek. První Remosky se začaly sériově vyrábět ve Zdicích, protože zdejší podnik se specializoval na pečicí trouby (a jeho výrobky nesly značku ESČ již od roku 1926). V roce 1957 byla výroba přenesena do nového závodu v Kostelci nad Černými lesy, kde se všech velikostí Remosky do roku 1991 vyrobilo 2,7 miliónu kusů. Pak zde byla výroba zastavena. Roku 1994 zakoupila ochrannou známku Remosky dvojice Blažek-Uličník, kteří založili také nový výrobní závod Remoska s.r.o. ve Frenštátě pod Radhoštěm. V roce 1999 byla zakoupena licence DuPont na postřik teflonovou vrstvou. Roku 2003 začal export do Velké Británie a vzápětí na to postupně do desítky zemí. Přes 50% výroby se exportuje.
Vaření-pečeni v Remosce je velmi snadné. Jídla v ní připravená neztrácejí vodu, maso nevysychá. Původní remoska bez skleněného okénka se ukázala být výhodnější, okénkem totiž unikala část tepla a střed pečené potraviny se tak snaze nedopekl.
Remosku tvoří tří části:
Horní víko remosky s topnou spirálou uvnitř. Víko má ve svém středu skleněné okénko, kterým kontrolujete správný průběh pečení. Na víku remosky je umístěna zástrčka s elektrickým přívodním kabelem a vypínačem. Mísa pro pečení v remosce bývá hluboká, nebo nízká a v současné době je opatřena kvalitním teflonovým povrchem. Stojan remosky umožňuje její dobrou stabilitu, remoska se díky němu dá dobře přemístit a zároveň tepelně izoluje mísu remosky od podložky.Funkce a přednosti remosky
V remosce se snadno peče, zapéká a dusí potraviny z masa, těstovin, brambor a další zeleniny. V remosce upečete závin, koláč i buchty. Výhodou pečení v remosce je stejnoměrný rozvod tepla shora, čímž nedochází ke spodnímu připalování. Další velká výhoda úpravy jídla v remosce je zabránění jeho vysychání. Je to dáno tím, že úprava probíhá v uzavřeném prostoru. Remoska je skladná, snadno přenositelná, a díky tomu použitelná prakticky všude. Remoska má dlouhou životnost a není náročná na obsluhu ani údržbu. Při používání remosky šetříte spotřebu elektrické energie a svoji peněženku.Autor: Oas
Remoska – fenomén české kuchyně. Remoska se jako nepostradatelný kuchyňský pomocník stala fenoménem nejenom českých, ale i světových domácností. Remoska je nesmrtelná, bytelná a navíc..
Nejlepší recept
317
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ