Sušení ovoce přirozeným způsobem
Jak vybrat odšťavňovač
Jak odmrazit ledničku
Remoska – fenomén české kuchyně
Jak na čištění nerezu?
Máte rádi polévky? Zkuste jednoduché pyré
Jak se zbavit nepříjemného zápachu v lednici
Připravte si domácí tavený sýr z tvarohu
Domácí řecký jogurt - chutný a za pár korun
Jak vybrat odšťavňovač
Jak odmrazit ledničku
Remoska – fenomén české kuchyně
Jak na čištění nerezu?
Máte rádi polévky? Zkuste jednoduché pyré
Jak se zbavit nepříjemného zápachu v lednici
Připravte si domácí tavený sýr z tvarohu
Domácí řecký jogurt - chutný a za pár korun
Sušení ovoce přirozeným způsobem
Dlouho předtím, než byly objeveny jiné způsoby konzervování, uměli naši předkové uchovávat potraviny v dobách přebytků sušením. V teple na slunci nebo u kamen sušily naše babičky bez velké námahy a nákladů vlastnoručně úspěšně vypěstované ovoce i zeleninu.
Tradiční sušení ovoce se vrací do módy
V průběhu let se díky orientaci na zdravý životní styl stal z domácích zvyků našich babiček novodobý business a sušené plody se tak objevily v nejrůznější podobě na stancích, v supermarketech i specializovaných obchodech. Ačkoliv jsou sušené plody skvělou svačinkou, mají v podobě, ve které se s nimi můžete setkat v obchodech, jednu velkou nevýhodu. Sušené plody prodávané v obchodech jsou často konzervovány siřením a o jejím předchozím zpracování není nic známo. Plody bývají často doslazovány nebo dokonce smaženy, čímž se jejich přínos pro zdraví rapidně snižuje. To je důvod, proč se začínají vracet staré dobré zvyky našich babiček.Pomocí babiččiných receptů můžeme sušit ovoce, zeleninu, houby a bylinky bez konzervačních prostředků. Postup je jednoduchý, vyžaduje jen trochu času a trpělivosti. Odměnou vám však bude zásoba chutných přísad do vaší kuchyně.
Kolečka z jablek
Jablka umyjeme, oloupeme a jadřinec odstraníme vykrajovačem. Jablka pak nakrájíme na kolečka. Aby nám nezhnědla, vložíme je okamžitě do 1 litru vody s 1 lžičkou soli. Před sušením je osušíme. Bambusové tyčky nařežeme na šířku pečící trouby a kolečka jablek na ně narovnáme. Zavěsíme do trouby a sušíme při pootevřených dvířkách. Teplota trouby by se měla v průběhu sušení zvýšit z počátečních 40°C na 60-70 °C a ke konci opět snížit.Sušení meruněk, broskví a švestek
Použijte velké plody, protože peckovité ovoce se běhen sušení scvrkne. Ovoce umyjte. Švestky ponechejte celé, meruňky a broskve rozpůlíme a pecky odstraníme. Na sušící mřížku položíme plátno a rozložíme ovoce, sušíme jako kolečka z jablek.Čtvrtky hrušek
Hrušky omyjeme, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky a odstraníme jadřinec. Na 1 litr vody dáme 1 lžíci octa a vložíme čtvrtky hrušek. Sušíme na mřížkách pokrytých plátnem řeznou plochou vzhůru asi tak 6-8 hodin.Autor: Mes
Sušené ovoce je výborným a zdravým zdrojem rychlé energie a má vysoký obsah draslíku a železa. Jak na sušení ovoce a zeleniny. Jak sušit ovoce a zeleninu doma
Nejlepší recept
314
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ