Zdravé celozrnné pečivo s otrubami

27.07 2015|Přílohy
Zdravé celozrnné pečivo s otrubami

Celozrnné pečivo s otrubami je zdravé a chutné. Z následujícího receptu si můžete připravit dalamánky, bagety nebo bochník.

Ingredience na celozrnné pečivo s otrubami:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 200 g špaldové celozrnné mouky jemně mleté
  • 250 ml mléka
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 2,5 lžičky soli
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 1 lžička celého kmínu
  • 2 vrchovaté lžíce pšeničných otrub
  • 4 lžičky sušeného droždí

Příprava celozrnného pečiva s otrubami:


1. V míse promícháme mouku se solí, droždím, kmínem a otrubami. Přidáme jogurt a vejce, zalijeme mlékem a vypracujeme vláčné nelepivé těsto. Vložíme ho do velkého mikrotenového sáčku a dáme do ledničky. Do druhého dne hodně nakyne.

2. Pomoučenýma rukama těsto vytvarujeme do žádoucí podoby ( dalamánky, bagety, bochník,...) a položíme na plech vyložený papírem na pečení.

3. Na plechu necháme kynout 20 - 30 minut. Pak potřeme povrch vodou a posypeme kmínem (nebo jinými oblíbenými semínky). Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C.

4. Po deseti minutách ztlumíme na 180°C a na dno trouby vložíme kastrůlek s vodou. Pečeme do zezlátnutí povrchu (doba pečení závisí na velikosti bochánků). Pokud si nejsme jisti, můžeme propečenost zkusit špejlí.

5. Po vytažení z trouby povrch pečiva znovu potřeme vodou a přikryjeme utěrkou.

Autor: Anna

Celozrnné pečivo s otrubami je velmi zdravé a zároveň chutné. Z těsta na celozrnné pečivo si můžete připravit jakýkoliv typ pečiva. Celozrnné pečivo
Nejlepší recept

 333 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ