Vanilkové rohlíčky
5 lahodných receptů z mascarpone
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Linecké cukroví jako od babičky
Vánoční medové perníčky - videorecept
Mrkvová roláda s tvarohovo-mandlovým krémem
Zdravá a výživná tvarohová buchta
5 lahodných receptů z mascarpone
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Linecké cukroví jako od babičky
Vánoční medové perníčky - videorecept
Mrkvová roláda s tvarohovo-mandlovým krémem
Zdravá a výživná tvarohová buchta
Vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky? Tak bez těch bychom si Vánoce snad ani nedovedli představit. Jeden recept na toto tradiční vánoční cukroví, které je jednoduché na přípravu a chuťově naprosto neodolatelné, pro vás máme i my. V letošním receptu jsme vyzkoušeli i pár ingrediencí navíc.
Ingredience:
- 300 gramů hladké mouky
- 40 gramů moučkového cukru
- 100 gramů mletých vlašských ořechů
- 20 g gramů změklého másla
- 2 žloutky (není nutnost)
- 1 lžička citronové kůry (není nutnost)
- Vanilková esence (není nutné)
- 2 sáčky vanilkového cukru
- moučkový cukr na obalení
Ingredience, které jsou oproti tradičnímu receptu na vanilkové rohlíčky od našich babiček navíc, jsou poznačené v závorce. Můžete tedy recept vyzkoušet i bez nich. Chuťově byly vynikající obě varianty. Žloutek v chuti poznat nejde, ale říká se, že se díky němu s těstem lépe pracuje, což mohu potvrdit. V receptu jsem použila vlašské ořechy, je však možné nahradit lískovými nebo mandlemi. Mandlové rohlíčky jsou jemnější, ty s ořechy mají zase výraznější chuť. Záleží jen na vás, které variantě dáte přednost.
Příprava:
1. Suché ingredience smícháme v misce. Přidáme změklé máslo a kdo chce, může přidat i lžičku dvě vanilkové esence.2. Těsto zpracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme uležet do lednice. Můžete pár minut i do druhého dne. Důležité je, po vytažení z lednice začít s těstem ihned pracovat. Tato dávka těsta vyjde přibližně na 3 plechy (záleží ovšem na velikosti rohlíčků, plechů a také rozestupech).
3. Připravené těsto rozdělíme na stejné dílky, ze kterých vytvarujeme rohlíčky. Můžeme ručně a nebo vykrajovátkem. Rohlíčky klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečením se rohlíčky zvětší přibližně o třetiny, proto nezapomeňte na rozestupy. Pečeme na 170 stupňů Celsia dorůžova. Je třeba to průběžně sledovat, jakmile začnou rohlíčky ze spodní strany zlátnout, je třeba je vytáhnout.
4. Po vytáhnutí je necháme pár minut trochu zchladit a pak hned do misky, ve které máme smíchaný vanilkový a moučkový cukr. Rohlíčky dobře obalíme a vyskládáme na tác nebo do krabičky, pokud je chcete odložit na Vánoce. Pro ještě vanilkovější chuť můžeme rohlíčky obalit ve vanilkovém cukru ještě jednou po vychladnutí. A teď nezbývá, než se modlit, aby tam vydržely až do Vánoc.
Autor: div
Vanilkové rohlíčky jsou klasika, která na vánočním stole nesmí chybět. Recept na oblíbené vánoční cukroví máme v tradiční i vylepšené verzi.
Nejlepší recept
Téma: Cukroví
300
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ