Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Ananasové řezy s krémem z mascarpone
Židovský medovník pečený v domácí pekárně
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
5 lahodných receptů z mascarpone
Vanilkové rohlíčky
Linecké cukroví jako od babičky
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Ananasové řezy s krémem z mascarpone
Židovský medovník pečený v domácí pekárně
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
5 lahodných receptů z mascarpone
Vanilkové rohlíčky
Linecké cukroví jako od babičky
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce

Jemný, nadýchaný, krásný a chutný. Takový je pletený mazanec z našeho dnešního receptu. Vyjímat se na vašem stole bude nejen na Velikonoce. Milovníci všeho krásného určitě ocení jeho netradiční pletenou formu. Ti, kteří nemají čas si s těstem vyhrát, mohou udělat jednoduchý bochník. Na jeho výborné chuti to nic nezmění.
Ingredience:
Pro 8 osob
346 kcal na 100 g
346 kcal na 100 g
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 800 g hladké mouky
- 150 g cukru krupice
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 300 ml mléka
- 1 vrchovatá lžička soli
- 50 ml rumu
- 1/2 lžičky anýzu
- vejce na potření
Příprava:
1. Hladkou mouku smícháme s větší části cukru. Uprostřed uděláme důlek, dáme tam zbylý cukr, rozdrobené droždí a zalijeme vlažným mlékem. Necháme chvíli kynout.
2. Poté přidáme zbytek surovin a těsto velmi dobře propracujeme. Dobře propracovat těsto je opravdu klíčové, aby se s ním pak dobře pracovalo a nelepilo. Necháme dvě hodiny nakynout.
3. Poté těsto ještě jednou propracujeme. Pokud je potřeba posypeme vál moukou. Pokud je to jen trochu možné, mouku už nepoužíváme. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly a z nich pak ještě na tři. Z každého dílu 50-55 cm dlouhé hady. Rozdělíme je po třech a dáme k sobě. Pleteme podle video návodu.
4. Troubu rozehřejeme na 170 stupňů Celsia. Pletený mazanec dáme na vymazaný plech nebo vyložený pečícím papírem. Pečeme přibližně hodinu. Jakmile začne povrch zlátnou, přikryjeme alobalem. Po vytáhnutí z trouby necháme chvíli vychladnout a až poté řežeme.
Poznámka: Je možné do mazance přidat i rozinky, s těstem se pak ale hůř pracuje a výsledek pletení není tak hezký jako bez rozinek. I bez rozinek je ale mazanec tak akorát sladký.
Pletený mazanec se bude vyjímat nejen na velikonočním stole. Nadýchaný, chutný a přitom krásný mazanec si zamilujete. Těsto jsme osobně vyzkoušeli a je výsledek je opravdu výborný.
Nejlepší recept
Téma: Velikonoce
311
Komentáře ( 1 )
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Lilka|04.04 2021 16:55
Chuťově vynikající, lepší jsem ještě nejedla. A vypadá fantasticky. Děkuji
Odpovědět
6