Řecký dezert Ekmek Kataifi
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Ananasové řezy s krémem z mascarpone
Židovský medovník pečený v domácí pekárně
5 vynikajících receptů z rakytníku
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
5 lahodných receptů z mascarpone
Vanilkové rohlíčky
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Ananasové řezy s krémem z mascarpone
Židovský medovník pečený v domácí pekárně
5 vynikajících receptů z rakytníku
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
5 lahodných receptů z mascarpone
Vanilkové rohlíčky
Řecký dezert Ekmek Kataifi

Osvěžující, lehký a krémový. Takový je oblíbený řecký dezert Ekmek Kataifi, kteří mnozí z vás znají z dovolené ve slunném Řecku. Ekmek Kataifi patří mezi tradiční řecké dezerty. Skládá se z jedné vrstvy těsta kataifi (těsto ve formě tkaniček) polité sirupem, krému a šlehačky. Dezert se obvykle dozdobuje drcenými pistáciemi a skořicí.
Ingredience:
Pro 12 osob
686 kcal na 100 g
130 min.
Na sirup:686 kcal na 100 g
130 min.
- 600 g cukru
- 700 g vody
- 1 tyčinka skořice
- citronová šťáva z půlky citronu
- 280 g těsta kataifi
- 70 g másla
- 1,2 l plnotučného mléka
- 500 ml šlehačky na šlehání
- 150 g cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 120 g kukuřičného škrobu
- 2 vajíčka
- 75 g másla
- 600 ml šlehačky na šlehání
- 150 g moučkového cukru
- sekané pistácie
- skořice
Příprava
SirupDo středně velké nádoby dáme cukr, vodu, skořici a citronovou šťávu. Přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, nemícháme, jinak by sirup nebyl hladký. Vaříme přesně 5 minut. Poté odstraníme z plamene.
Těsto
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto kataifi vyjmeme z obalu a roztrháme rukama na kousky. Musí být nadýchané a bez hrudek. Těsto dáme do obdélníkové formy o rozměrech 26x36 cm. Těsto polijeme rozpuštěným máslem a pečeme 12-14 minut, dokud těsto nebude pěkně nazlátlé. Pak jej vyjmeme z trouby a polijeme připraveným sirupem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.
Krém
V misce rozšleháme 100 ml mléka spolu s kukuřičným škrobem a vejci. Dáme stranou. Do středně velké nádoby na vaření přidáme zbývajících 1,1 litrů mléka, smetanu, cukr a vanilku. Směs zahřejeme na střední teplotu. Jakmile směs vypadá, že začne bublat, začneme ji pomalu nalévat do vaječné směsi pomocí naběračky a přitom vaječnou směs neustále mícháme (vejce se tak nespálí). Šleháme, dokud směs nezačne být hustá a krémová. V určitém okamžiku se na povrchu krému začnou tvořit bublinky, které je třeba 1-2 minuty rozšlehávat. Pak odstraním z tepla. Jakmile bude mít těsto kataifi pokojovou teplotu a nasaje veškerý sirup, přidáme na něj krém.
Šlehačka
Pomocí elektrického mixéru vyšleháme šlehačku s cukrem. Rozetřeme ji rovnoměrně na krém. Hotový ekmek kataifi posypeme nasekanými pistáciemi a skořicí. Před řezáním a podáváním chladíme přes noc.
Ekmek Kataifi je oblíbený řecký dezert, který si zamilujete. Je lehký, osvěžující a exotický. Jeho příprava je sice trošku zdlouhavější, ale zaručeně jím oslníte jakéhokoliv hosta.
Nejlepší recept
303
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ