Řecký dezert Ekmek Kataifi

09.06 2020|Dezerty
Řecký dezert Ekmek Kataifi

Osvěžující, lehký a krémový. Takový je oblíbený řecký dezert Ekmek Kataifi, kteří mnozí z vás znají z dovolené ve slunném Řecku. Ekmek Kataifi patří mezi tradiční řecké dezerty. Skládá se z jedné vrstvy těsta kataifi (těsto ve formě tkaniček) polité sirupem, krému a šlehačky. Dezert se obvykle dozdobuje drcenými pistáciemi a skořicí.

Ingredience:

Pro 12 osob
686 kcal na 100 g
130 min.
Na sirup:
  • 600 g cukru
  • 700 g vody
  • 1 tyčinka skořice
  • citronová šťáva z půlky citronu
Korpus:
  • 280 g těsta kataifi
  • 70 g másla
Krém:
  • 1,2 l plnotučného mléka
  • 500 ml šlehačky na šlehání
  • 150 g cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 120 g kukuřičného škrobu
  • 2 vajíčka
  • 75 g másla
Šlehačka:
  • 600 ml šlehačky na šlehání
  • 150 g moučkového cukru
Na posypání
  • sekané pistácie
  • skořice

Příprava

Sirup
Do středně velké nádoby dáme cukr, vodu, skořici a citronovou šťávu. Přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, nemícháme, jinak by sirup nebyl hladký. Vaříme přesně 5 minut. Poté odstraníme z plamene.

Těsto
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Těsto kataifi vyjmeme z obalu a roztrháme rukama na kousky. Musí být nadýchané a bez hrudek. Těsto dáme do obdélníkové formy o rozměrech 26x36 cm. Těsto polijeme rozpuštěným máslem a pečeme 12-14 minut, dokud těsto nebude pěkně nazlátlé. Pak jej vyjmeme z trouby a polijeme připraveným sirupem. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Krém
V misce rozšleháme 100 ml mléka spolu s kukuřičným škrobem a vejci. Dáme stranou. Do středně velké nádoby na vaření přidáme zbývajících 1,1 litrů mléka, smetanu, cukr a vanilku. Směs zahřejeme na střední teplotu. Jakmile směs vypadá, že začne bublat, začneme ji pomalu nalévat do vaječné směsi pomocí naběračky a přitom vaječnou směs neustále mícháme (vejce se tak nespálí). Šleháme, dokud směs nezačne být hustá a krémová. V určitém okamžiku se na povrchu krému začnou tvořit bublinky, které je třeba 1-2 minuty rozšlehávat. Pak odstraním z tepla. Jakmile bude mít těsto kataifi pokojovou teplotu a nasaje veškerý sirup, přidáme na něj krém.

Šlehačka
Pomocí elektrického mixéru vyšleháme šlehačku s cukrem. Rozetřeme ji rovnoměrně na krém. Hotový ekmek kataifi posypeme nasekanými pistáciemi a skořicí. Před řezáním a podáváním chladíme přes noc.

Ekmek Kataifi je oblíbený řecký dezert, který si zamilujete. Je lehký, osvěžující a exotický. Jeho příprava je sice trošku zdlouhavější, ale zaručeně jím oslníte jakéhokoliv hosta.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ