5 vynikajících receptů z rakytníku
Lehký tvarohový koláč s rozinkami a posypkou
Úžasný karamelový fondant
Lahodný koláč s lesním ovocem
Malinová panna cotta
Židovský medovník pečený v domácí pekárně
Ananasové řezy s krémem z mascarpone
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Lehký tvarohový koláč s rozinkami a posypkou
Úžasný karamelový fondant
Lahodný koláč s lesním ovocem
Malinová panna cotta
Židovský medovník pečený v domácí pekárně
Ananasové řezy s krémem z mascarpone
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Řecký dezert Ekmek Kataifi
5 vynikajících receptů z rakytníku
Rakytník je opravdová superpotravina, která je skvělou vitamínovou přísadou do různých jídel: od čaje pro zahřátí až po luxusní dezerty. V rakytníku se v obrovském množství nachází důležité vitamíny (A, B, C, E). Je bohatý na celulózu, má užitečné organické kyseliny a nezaměnitelné mikroelementy důležité pro zdravý organismus. Nashromáždili jsme pro vás pět vynikajících receptů s rakytníkem.
1. Rakytníková pěna
Mlsouni, kteří se rádi utěšují tím, že se soustředí spíše na zdravé dezerty – prosím, pozor! Tento jednoduchý recept na lehkou vitamínovou rakytníkovou pěnu je napsán právě pro vás.Ingredience:
- 1 hrnek rakytníku
- 1/5 hrnku cukru
- 500 ml vody
- 30 g želatiny
Podle pokynů na obalu nechte želatinu nabobtnat. Mezitím umyjte, rozmělněte a proceďte rakytník. Pokrutinu z rakytníku vložte do hrnce, zalijte vodou, doveďte k varu, znova proceďte a získaný rakytníkový vývar smíchejte s hotovou želatinou, důkladně promíchejte.
Po vychladnutí obsah hrnce smíchejte s rakytníkovým pyré, které jste si dříve připravili. Našlehejte všechny přísady, nalijte je do formiček. Ty vložte na několik hodin do ledničky. Doporučujeme podávat ve formě pěny, kterou můžete posypat kousky ořechů, skořicí a ozdobit lístkem máty. Mimochodem, šlehačka je také skvělá volba.
2. Oranžové smoothie z dýně a rakytníku
Tento vitamíny nabitý koktejl vám vrátí dobrou náladu a dodá vám na inspirativním pocitu veselosti.Ingredience na jednu velkou porci oranžového smoothie:
- 100 ml vody
- 100 g dýně
- 3 polévkové lžíce rakytníku
- 1 banán
- Skořici nebo med – dle chuti
Pomocí mixéru udělejte z bobulí rakytníku a vody pyré, které proceďte sítem. Poté v mixéru smíchejte sladkou dýni bez slupky a mírně zralý banán. Následně smíchejte s rakytníkovým pyré.
3. Rakytníkový džem
Ideální čas na vytvoření zásob zavařenin na zimu je konec listopadu. Příští rok tedy nezapomeňte a vzpomeňte si na náš klasický recept na rakytníkový džem.Ingredience na rakytníkový džem:
- 1 kg propláchnutého rakytníku
- 1,2 kg cukru
- 500 ml vody
Doveďte vodu k varu. Přidáním cukru si připravíte cukrový sirup. Pár minut jej vařte a poté přidejte rakytník a vařte ještě 15 minut. Nadbytečný sirup slijte, výsledný džem zchlaďte a zavařte do sklenic.
4. Čokoládovo-rakytníkový dort
Tento recept už si dávno získal kopu fanoušků. Obletěl celý internet a díky nevyčerpatelné fantazii žen v domácnosti má několik variant. My vám nabízíme tradiční recept tohoto luxusního dezertu.Ingredience na čokoládovo-rakytníkový dort:
Těsto
- 100 g čokolády
- 250 g mouky
- 150 g másla
- 50 g cukru moučka
- 200 g hořké čokolády
- 200 g smetany
- 200 ml rozmačkaného rakytníku
- 100 g cukru
- 4 vejce
- 60 g másla
Rozpusťte čokoládu a máslo, smíchejte je s cukrem moučkou, dokud nebude jejich konzistence krémová. Poté postupně za stálého míchání přidávejte mouku. Těsto slepte v hroudu a nechte odpočívat v ledničce asi hodinu. Formu potřete máslem a přikryjte pečícím papírem. Rovnoměrně rozložte těsto na plech a pečte ho v troubě okolo půl hodiny při teplotě 180 stupňů.
Zatímco se připravuje těsto, připravte si čokoládovou náplň. Rozdrťte hořkou čokoládu, zalijte ji vařící smetanou a zamíchejte dohladka. Přidejte ho k základně z těsta a na hodinu nechte ztuhnout v ledničce. Zatímco tuhnou dvě předešlé vrstvy, připravte si rakytníkovou vrstvu. Pyré smíchejte s máslem a přiveďte k varu, poté přidejte našlehaná vajíčka a míchejte. Směs pak vařte na vodní lázni do požadovaného stupně hustoty. Po ochlazení směs rozetřete na dezert a podle chuti dort ozdobte: bobulemi, lístky máty a skvěle se hodí také ořechy.
5. Rakytníkový čaj
Zima je perfektním časem na vyzkoušení léčebného efektu rakytníkových bobulí, ze kterých se dá udělat voňavý a hřejivý vitamínový čaj.Na rakytníkový čaj budete potřebovat:
- 2 lžíce černého čaje
- 2 lžíce medu
- 500 ml vody
- 170 g rakytníku
Umyté rakytníkové bobule rozmačkejte v pyré, vložte je do čajové konvice s čajem, zalijte vařící vodou a nechte luhovat minimálně 10 minut. Nalijte hotový čaj do šálků a přidejte do něj svůj oblíbený med.
Autor: Tar
5 vynikajících receptů z rakytníku. Rakytník je zdravá superpotravina plná vitamínů. Připravte si pět jednoduchých dezertů z rakytníku. Rakytníková pěna, dort, smoothie
Nejlepší recept
313
Komentáře ( 6 )
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Jednoznačně to je rakytník je více druhů.