5 lahodných receptů z mascarpone
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Vanilkové rohlíčky
Linecké cukroví jako od babičky
Vánoční medové perníčky - videorecept
Mrkvová roláda s tvarohovo-mandlovým krémem
Šlehačková roláda s karamelizovanými jablky
Pletený mazanec - chutně nejen na Velikonoce
Řecký dezert Ekmek Kataifi
Nepečený dort s krémem z kondenzovaného mléka a malinami
Vanilkové rohlíčky
Linecké cukroví jako od babičky
Vánoční medové perníčky - videorecept
Mrkvová roláda s tvarohovo-mandlovým krémem
5 lahodných receptů z mascarpone

Mascarpone je italský čerstvý smetanový sýr. Původně se vyráběl v Lombardii, rychle si však našel své místo v srdcích kulinářů z celého světa, a proto jej dnes můžeme sehnat téměř všude. Je totiž neuvěřitelně variabilní, a tak se využívá nejen ve sladkých, ale také slaných receptech. Na pět vynikajících receptů se podíváme v dnešním článku.
1. Pravé italské Tiramisu
Ingredience:
Pro 4 osoby
- 1 balení (500 g) mascarpone
- 1 balení (400-500 g) italských dlouhých piškotů (např. Savoiardi)
- 1 malé silné espresso
- 1 panák Amaretta / mandlové aroma
- 5 lžic cukru
- 4 velká domácí vejce
- Neslazené tmavé kakao na posyp
Postup:
Nejprve si uvaříme malé a silné espresso. Zatímco budeme připravovat krém, káva trochu zchladne a nerozmočí nám piškoty. Na krém si oddělíme žloutky od bílků a rozdělíme cukr na polovinu. To znamená, že v jedné míse budeme mít žloutky s 2 a půl lžícemi cukru, které vyšleháme do nadýchané světlé pěny. Cukr se musí ve žloutcích úplně rozpustit. Do hotové směsi přidáme po malých částech mascarpone – dáváme pozor, aby byl krém hladký, bez hrudek či žmolků. V druhé míse vyšleháme bílky se zbývající polovinou cukru do pevného a lesklého sněhu. Sníh přidáváme po malých částech a velmi opatrně do žloutkového krému. Mícháme zlehka tak, aby vznikl krásný hladký krém.Jakmile je krém hotový, připravíme si (nejlépe) skleněnou mísu, do níž vyskládáme piškoty, které jsme předtím na 2 sekundy ponořili do kávy smíchané s Amarettem/mandlovým aroma. Na vrstvu piškotů přijde vrstva krému, poté zase piškoty, na ně krém… Vrchní vrstvu musí vždy tvořit krém, který posypeme buď tmavým kakaem nebo nastrouhanou hořkou čokoládou. Tiramisu necháme přes noc v lednici, nejlepší je druhý den.
2. Podzimní mrkvový dort
Ingredience:
Pro 4 osoby
Na korpus:- 3-4 větší mrkve
- 1 a ¼ hrnku hladké mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- ½ hrnku oleje (např. řepkový)
- 4 vejce
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 a ½ lžičky jedlé sody / prášku do pečiva
- 2 lžičky skořice
- ½ lžičky soli
- Špetka muškátového květu
- Hrst nasekaných vlašských ořechů a rozinek (volitelné)
- 1 balení (500 g) mascarpone
- 120 g změklého másla
- 2-3 lžíce javorového sirupu/medu
- 1 kelímek (200 g) zakysané smetany
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 °C. Mrkve si očistíme a nastrouháme je nahrubo. V míse si smícháme cukry s olejem a vejci. Šleháme, dokud se cukry nerozpustí. Přidáme prosetou mouku, prášek do pečiva / jedlou sodu, skořici, sůl a muškátový květ. Pořádně promícháme a do vzniklého těsta přidáme nastrouhanou mrkev spolu s nasekanými ořechy a rozinkami. Hotové těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy o průměru 26 cm a pečeme zhruba 35 minut. Podle špejle poznáme, zda už je hotové. Upečený dort necháme chvíli chladnout, poté ho rozřízneme vejpůl a necháme úplně vychladnout. Na krém jednoduše smícháme všechny ingredience. Dáváme pozor, aby v krému nebyly žádné hrudky, musí být hladký. Aby nám trochu ztuhl a lépe se nanášel, dáme ho aspoň na 10 minut do lednice. Poté jednoduše rozetřeme polovinu krému mezi dva korpusy, zbylou polovinou potřeme dort z vrchu i ze stran. Dort dáme do lednici aspoň na dvě hodiny, nejlépe však přes noc.3. Čokoládový dekadentní krém
Ingredience:
Pro 4 osoby
- 1 balení (500 g) mascarpone
- 200 g lískových oříšků
- 2 tabulky kvalitní hořké čokolády
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 lžíce škrobu
- 2 lžíce tmavého třtinového cukru
Postup:
Čokoládu buďto nastrouháme, nebo nakrájíme na velmi malé kousky. Oříšky nasekáme a nasucho opražíme na pánvi, až se rozvoní. Mezitím si dáme ohřívat mléko do hlubokého hrnce. Pozor, je důležité mléko jen ohřát, nikoliv přivést k varu! Jakmile je teplé, stáhneme ho z ohně. V misce si mezitím ušleháme vejce s cukrem do pěny, kterou následně vlijeme do teplého mléka. Přidáme lžíci škrobu a velmi rychle mícháme, aby se nám nevytvořily hrudky. Poté přidáme nastrouhanou/nakrájenou čokoládu a nasekané oříšky. Do chladnoucí směsi vmícháme balení mascarpone, čímž nám vznikne hladký čokoládou a oříšky vonící krém. Ten nalijeme do misek či skleniček a dáme ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny. Před servírováním jej zdobíme podle vlastní fantazie.4. Těstoviny s hebkou omáčkou z mascarpone, citronu a cukety
Ingredience:
Pro 4 osoby
- 1 balení těstovin typu penne, fusilli nebo tagliatelle
- 250 g mascarpone
- 250 g ricotty
- Šťáva a kůra z citronu
- 2 cukety
- 4 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 stroužek česneku
- Sůl a čerstvě mletý pepř
- Hobliny parmezánu a bazalka na servírování
Postup:
Těstoviny dáme vařit do osolené vody. Očištěnou a nakrájenou cuketu hodíme spolu s česnekem, mascarpone, ricottou, parmezánem a citronovou šťávou i kůrou do food procesoru. Krátce pomixujeme, dokud nám nevznikne pasta. Tu následně opepříme a osolíme dle chuti. Hotové těstoviny scedíme, přičemž si necháme stranou aspoň půl hrníčku vody, ve které se vařily. Na pánev dáme naši cuketovou směs, přidáme vodu z těstovin a mícháme, dokud nám nevznikne omáčka. Do ní následně vhodíme těstoviny, necháme je se obalit a servírujeme na talíři s hoblinami parmezánu, případně lístky bazalky.5. Krémové risotto s hříbky a mascarpone
Ingredience:
Pro 4 osoby
- 200 g rýže arborio (na rizoto je nejvhodnější)
- 500 ml zeleninového vývaru
- 100 ml bílého suchého vína
- 2-3 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 šalotky
- 2 stroužky česneku
- 200 g hříbků (podle chuti)
- 3-4 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 100 g mascarpone
- Sůl, pepř
Postup:
Pokud používáme sušené houby, necháme je alespoň půl hodiny odpočívat namočené ve vodě. V hrnci si rozpustíme máslo s olivovým olejem, na kterém následně zpěníme nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem. Poté přidáme rýži a okapané a nakrájené houby, dvě tři minuty restujeme a poté zalijeme bílým vínem. Promícháme a počkáme, dokud se nevypaří alkohol. Následně začneme do směsi přidávat po naběračkách vývar a čekáme, dokud jej rýže nenatáhne do sebe a nezměkne. Na zjemnění přidáme do risotta mascarpone a parmezán, tím získá vláčnou krémovou strukturu. Podle chuti opepříme, osolíme a na talíři podáváme s čerstvě nasekanou petrželkou.Autor: lan
5 lahodných receptů z mascarpone. Mascarpone, italský smetanový sýr je oblíbenou ingrediencí v dezertech i slaných jídlech. Dnes pro vás máme pár receptů z mascarpone, které si zamilujete.
Nejlepší recept
305
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ