Francouzské eclair s jahodami a šlehačkou

13.09 2021|Dezerty
Francouzské eclair s jahodami a šlehačkou

Pokud milujete větrníky a věnečky, pak si určitě zamilujete i francouzské eklérky (eclair). Rafinované kombinaci odpalovaného těsta, šlehačky a jahod se jen těžko odolává.

Ingredience:

  • 125 ml mléka
  • 125 g vody
  • 5 g cukru
  • 5 g soli
  • 110 g másla
  • 70 g hladké mouky
  • 70 g polohrubé mouky
  • 5 vajec
Na ozdobu:
  • šlehačka
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • jahody

Příprava:

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů Celsia. Do hrnce dáme vodu, mléko, cukr, sůl a máslo a přivedeme k varu. Přidáme mouk a mícháme, dokud nevznikne hladká hmota, která se bude odlepovat ode dna. Hmotu přemístíme do robota a na nejnižší obrátky mícháme, dokud hmota nezchladne. Poté zvýšíme obrátky a přidáme vejce. Musí vzniknout lesklé a táhlé těsto.

Takto připravené těsto stříkáme pomoci cukrářského sáčku na plech vyložený pečícím papírem jako 12-15 cm dlouhé proužky. Měly by mezi nimi být aspoň 2-3 cm rozestupy.

Pečeme v troubě na 10 minut, poté na pár vteřin otevřeme a vypustíme páru, snížíme teplotu na 180°C a pečeme ještě 20-30 minut. Eclairky musí být nafouknuté, krásně zlaté a na poklep znějí dutě. Necháme je vychladnout a mezitím si vyšleháme šlehačku s cukrem a omyjeme jahody. Eclairky naplníme s sladkou šlehačkou a dozdobíme jahodami.

Francouzský dezert eclair s jahodami a šlehačkou je neodolatelný. Nadýchaný a lehce sladký moučník si zamilujete pro všechny příležitosti.
Nejlepší recept

 300 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ