Baklava - tradiční turecký recept

03.07 2015|Dezerty
Baklava - tradiční turecký recept

Pokud jste někdy byli v Turecku nebo na Blízkém východě, pak jste jistě ochutnali baklavu. Tento sladký dezert z několika vrstev těsta filo, sekaných oříšků, medu a slazeného sirupu je opravdová mňamka.

Ingredience na tureckou baklavu:

  • 400-500 g těsta filo
  • 220 g másla
  • 500 g vlašských ořechů a pistácií
  • 9 lžic krystalového cukru
  • 1 lžíce mleté skořice

Sirup:
  • 225 ml vody
  • 250 g krystalového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • jeden kousek celé skořice

Příprava baklavy:


1. Nejdříve uvaříme sirup. Do vody dáme cukr, pomerančovou šťávu, skořici a přivedeme k varu. Necháme pomalu povařit 10 minut.

2. Ořechy nahrubo rozdrtíme a promícháme s cukrem a skořicí.

3. Na vál položíme jeden list těsta. Potřeme rozpuštěným máslem a přiložíme další list. Takto na sebe naskládáme třetinu plátů těsta a vyložíme jimi plech vymazaný máslem.

4. Na těsto nasypeme polovinu ořechové směsi a pokapeme máslem.

5. Druhou třetinu těstových listů opět promažeme máslem a naskládáme na sebe. Uložíme na ořechy, posypeme druhou polovinou ořechů, pokapeme máslem a přikryjeme zbytkem těsta promazaných máslem. Přečnívající okraje zasuneme mezi těsto a okraj plechu.

6 .Povrch potřeme zbytkem másla a ostrým nožem horní část rozkrájíme na porce.

7. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C a upečeme dozlatova. Po vytažení z trouby polijeme uvařeným sirupem a necháme vsáknout.

Autor: Kim

Baklava. Pokud jste někdy byli v Turecku nebo na Blízkém východě, pak jste jistě ochutnali baklavu. Tento sladký dezert z několika vrstev těsta filo, sekaných oříšků.. Baklava
Nejlepší recept

 317 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ