Tradiční mini větrníčky z odpalovaného těsta

29.07 2015|Dezerty

Kdo by je neznal. Jsou součástí nabídky každé klasické české cukrárny. Naše babičky je připravovaly při různých slavnostních příležitostech. Mini větrníčky z odpalovaného těsta sice nejsou nejjednodušším receptem, výsledek ale rozhodně stojí zato.

Ingredience:

Pro 6 osob
300 kcal na 100 g
100 min.
Těsto:
  • 260 ml mléka
  • 100 g másla nebo hery
  • 160 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 celá vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém:
  • 1/2 l mléka
  • 0,5 dcl rumu
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 125g másla
  • 100 g moučkového přesetého cukru
Karamelová šlehačka:
  • 2 smetany ke šlehání po 250 ml
  • 200 g krystalového cukru


Příprava:


1. V mléku rozehřejeme tuk. Přidáme špetku soli. Do vroucího mléka přidáme mouku. Odstraníme z plamene, zamícháme a poté za stálého míchání vrátíme na plotnu. Mouka se musí propařit.

2. Mělo by vám vzniknout hladké lesklé těsto, které se nepřichytává stěny nádoby. Těsto necháme lehce zchladnout. Poté jej dáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva.

3. Připravíme se plechy, které vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Skleničkou nebo vykrajovátkem si vyznačíme kolečka o průměru 4 až 5 centimetrů.

4. Za pomocí plátěného pytlíků s trubičkou na předkreslená kolečka nastříkáme větrníčky.

5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 230°C. Po deseti minutách ztlumíme na 180°C a pečeme ještě 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvíráme.

6. Hned po vytažení z trouby každý kousek rozkrojíme. Větrníčky necháme vychladnout. Po vychladnutí naplníme větrníčky krémem a karamelovou šlehačkou. Povrch ozdobíme cukrem nebo potřeme polevou.

7. Jak připravit krém?: Uvaříme puding, do kterého přidáme rum. Mezitím vyšleháme máslo s cukrem. Do ušlehaného másla po částech přidáme vlažný pudink.

8. Jak připravit karamelovou šlehačku?: V hrnci zahřejeme smetanu. Do většího hrnce dáme cukr a za stálého míchání jej necháme rozpustit a zezlátnou. Dáme mimo plotnu a přidáme horkou smetanu. Větší hrnec proto, že se při vlévání horké smetany objeví hustý oblak horké páry. Je třeba rychle míchat, dokud se cukr dokonale nerozpustí. Vrátíme směs na plotnu a ještě alespoň minutu vaříme. Hotový karamel necháme vychladnout a odpočinout v ledničce do druhého dne. Ten mezitím zhoustne. Druhý den přimícháme další smetanu a elektrickým šlehačem na nejvyšší obrátky ušleháme do hustého krému (trvá to asi pět minut).

Autor: Katka

Recept na mini větrníčky je základem každé české kuchařky. Tradiční moučník z odpalovaného těsta s karamelovou šlehačkou a pudinkovým krémem je klasikou slavnostního stolu.
Nejlepší recept

 340 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ