Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta

15.08 2015|Dezerty
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta

Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta jsou klasickým dezertem české kuchyně, který připravovaly již naše babičky. Na žloutkové věnečky je třeba používat kvalitní suroviny, aby byl výsledek co nejlepší.

Ingredience na žloutkové věnečky z odpalovaného těsta:

Těsto:
  • 260 ml mléka
  • 100 g másla nebo hery
  • 160 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 4 celá vejce
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
Krém:
  • 1/2 l mléka
  • 0,5 dcl rumu
  • 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
  • 125 g másla
  • 100 g moučkového přesátého cukru

Příprava žloutkových věnečků z odpalovaného těsta:


1. Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila.

2. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva.

3. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky "natiskáme" kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a na předtištěná kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko "objedeme" dvakrát.

4. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly. Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.

Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Z této dávky mám 40 věnečků, po 20 na jeden plech.

Autor: Anežka

Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta pekly již naše babičky. Oblíbený zákusek se přenášel z generace na generaci a dochoval se až dodne. Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta
Nejlepší recept

 318 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ