Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta
Třepací dort
Kokosový dort Raffaello
Domácí bounty tyčinky
Velikonoční perníčky
Tradiční mini větrníčky z odpalovaného těsta
Punčové řezy pro začátečníky
Citronové řezy s meruňkami
Baklava - tradiční turecký recept
Třepací dort
Kokosový dort Raffaello
Domácí bounty tyčinky
Velikonoční perníčky
Tradiční mini větrníčky z odpalovaného těsta
Punčové řezy pro začátečníky
Citronové řezy s meruňkami
Baklava - tradiční turecký recept
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta jsou klasickým dezertem české kuchyně, který připravovaly již naše babičky. Na žloutkové věnečky je třeba používat kvalitní suroviny, aby byl výsledek co nejlepší.
Ingredience na žloutkové věnečky z odpalovaného těsta:
Těsto:
- 260 ml mléka
- 100 g másla nebo hery
- 160 g hladké mouky
- špetka soli
- 4 celá vejce
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 l mléka
- 0,5 dcl rumu
- 1 a 1/2 sáčku vanilkového pudinku
- 125 g másla
- 100 g moučkového přesátého cukru
Příprava žloutkových věnečků z odpalovaného těsta:
1. Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila.
2. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec prášek do pečiva.
3. Plechy vymažeme a vysypeme hrubou moukou. Kulatým vykrajovátkem nebo skleničkou si do mouky "natiskáme" kolečka o průměru 4 - 5 cm. Těsto dáme do plátěného pytlíku s trubičkou a na předtištěná kolečka stříkáme věnečky. Každé kolečko "objedeme" dvakrát.
4. Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230°C, po deseti minutách ztlumíme na 180°C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10 minut troubu v žádném případě neotvírat, věnečky by klesly. Hned po vytažení z trouby každý věneček rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.
Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech vešleháme zchladlý (ale ne moc studený) pudink.
Z této dávky mám 40 věnečků, po 20 na jeden plech.
Autor: Anežka
Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta pekly již naše babičky. Oblíbený zákusek se přenášel z generace na generaci a dochoval se až dodne. Žloutkové věnečky z odpalovaného těsta
Nejlepší recept
318
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ