10 nejlepších receptů na palačinky

11.08 2021|Bezmasá jídla
10 nejlepších receptů na palačinky

Že jsou palačinky pokrmem jen pro malé děti? S těmito recepty nekynutý dezert zachutná i všem dospělým. Inspirujte se! A dejte nám vědět, jakým netradičním způsobem připravujete palačinky vy!

1. Klasické palačinky s mlékem

Ingredience na klasické palačinky

  • litr mléka
  • 4 vejce
  • 500 g mouky
  • 2 lžíce oleje
  • 1,5 lžíce cukru
  • špetka soli

Příprava klasických palačinek:

1. V prostorné misce ušlehejte vejce a cukr. Část mléka zahřejte, posolte a důkladně promíchejte s ušlehaným vejcem a cukrem.

2. Do výsledné směsi postupně přidejte mouku a neustále míchejte, aby nevznikly žádné hrudky. Přidejte trochu sody, soli a oleje a znova důkladně promíchejte.

3. Do směsi přidejte zbytek mléka a šlehejte mixérem.

4. Palačinky pečte na pánvi s olejem dozlatova.

Palačinky s mlékem


2. Palačinky se smetanovo–tvarohovým sýrem

Ingredience na palačinky se smetanovo-tvarohovým sýrem

  • 125 ml studeného mléka
  • 250 g pšeničné mouky
  • 2 vejce
  • špetku soli
  • špetku cukru
  • přepuštěné máslo
  • 50 g smetanovo-tvarohového sýra
  • 10 g vlašských ořechů
  • 10 g lískových ořechů
  • 10 g sušeného ovoce
  • 50 g džemu

Příprava palačinek se smetanovo-tvarohovým sýrem:

1. Rozmixujte všechny ingredience v mixéru.

2. Nechte v chladničce po dobu 2 – 3 hodin, poté bude směs připravena k pečení.

3. Udělejte si náplň – můžete si vzít jakoukoliv zavařeninu a džem.

4. Promíchejte ingredience a poté jimi nadívejte už připravené palačinky.

3. Tenké kefírové palačinky

Ingredience na kefírové palačinky:

  • 500 ml kefíru
  • sklenici mléka
  • 2 vejce
  • 1,5 šálku mouky
  • lžíce cukru
  • lžička soli
  • olej na smažení

Příprava kefírových palačinek:

1. Ohřejte kefír, nalijte ho do samostatné prostorné nádoby, přidejte vejce, cukr, sůl, sodu a promíchejte.

2. Do směsi přidejte mouku a promíchejte, aby nevznikly žádné hrudky.

3. Mléko přiveďte k varu, tenkým pramínkem vlijte do směsi a pokračujte v promíchávání. Do těsta přidejte 1 – 2 polévkové lžíce rostlinného oleje.

4. Pečte palačinky na pánvi (nejlépe na keramické) s přidáním slunečnicového oleje.

Kefírové palačinky


4. Palačinky s červeným kaviárem

Ingredience na palačinky s kaviárem:

  • 500 ml mléka
  • 500 ml vody
  • 225 g smetany
  • 5 vajec
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • lžička soli
  • 500 g mouky
  • 250 ml oleje
  • 300 g červeného kaviáru

Příprava palačinek s červeným kaviárem:

1. Promixujte smetanu s vejci. Přidejte mouku se solí a cukrem. Důkladně míchejte, aby nevznikly žádné hrudky. Přidejte rostlinný olej a znovu promíchejte.

2. Do těsta lijte vodu, pečlivě promíchávejte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci těsta na palačinky.

3. Palačinky pečte na horké pánvi z obou stran. Nejjednodušší je dělat palačinky na speciálních pánvích, které nemají vysoké boky a nelepivý povrch.

4. Hotové palačinky ozdobte červeným kaviárem a podávejte.

5. Jednoduché palačinky s droždím

Ingredience na palačinky s droždím:

  • 500 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 hrnky mouky
  • 0,5 balení sušených kvasnic
  • 2 lžíce cukru
  • lžička soli
  • lžička sody
  • olej na smažení

Příprava palačinek s droždím:

1. Uvařte mléko, aby bylo teplé, přelijte ho do samostatné nádoby a přidejte mouku, cukr a kvasnice. Promíchejte. Na půl hodiny nechte odpočinout na teplém místě.

2. Do směsi přidejte sůl, rostlinný olej, vejce a trochu cukru podle chuti. Šlehejte šlehačem.

3. Palačinky pečte na pánvi s olejem.

Palačinky s droždím


6. Palačinky s černým kaviárem

Ingredience na palačinky s černým kaviárem:

Na náplň:
  • 50 g kozího sýra
  • 7 g na jemno nakrájené cibule
  • 10 g citronové šťávy
  • 8 g medu
  • 20 g 33 % smetany
  • 20 g černého kaviáru
Na palačinky:
  • litr mléka
  • 4 vejce
  • 2 g sody
  • 40 g olivového oleje
  • 400 g mouky
  • 4 g soli
  • 25 g citronové šťávy

Příprava palačinek s černým kaviárem:

1. Smíchejte vejce se solí, postupně přidávejte mouku. Vlijte mléko a pečlivě promíchejte do jednotné směsi. Nechte odpočinout 20 minut.

2. Přidejte sodu a citronovou šťávu. Před pečením přidejte olivový olej.

3. Osmažte kozí sýr s jemně nakrájenou cibulí, citronovou šťávou, medem a smetanou.

4. Výslednou náplní pomažte celý povrch palačinky, smotejte a nakrájejte. Každý kus ozdobte černým kaviárem.

7. Palačinky z vody, bez mléka

Ingredience na palačinky z vody:

  • 1 litr vody
  • 4 vejce
  • 300 g mouky
  • 2 lžíce oleje
  • ocet
  • špetku soli
  • vanilka dle chuti

Příprava palačinek z vody:

1. Do misky vlijte vodu a přidejte vejce. Pokud chcete mít palačinky vzdušné a jemné, použijte vodu s bublinkami.

2. Uhaste sodu troškou octa, poté vlijte olej, přidejte sůl a mixujte.

3. Přidejte mouku a těsto promíchejte, aby nevznikly žádné hrudky. Nechte na půl hodiny odstát.

4. Pečte na pánvi potřené olejem.

8. Palačinky s pomerančem a karamelem

Ingredience na palačinky s karamelem a pomerančem:

Na ozdobu:
  • 30 g měsíčků pomeranče
  • likér Grand Marnier na flambování
Na omáčku:
  • 200 g cukru
  • 300 g pomerančového džusu
  • 150 g másla
  • 100 g pomerančové kůry
  • litr vody
Na palačinky:
  • 1,5 l mléka
  • 2 vejce
  • 900 g mouky
  • 200 g másla
  • 100 g rumu
  • 50 g likéru Grand Marnier
  • 500 g piva Heineken

Příprava palačinek s karamelem a pomerančem:

1. Vejce postupně rozetřete do mouky a přidejte roztavené máslo. Nalijte do mléka a jemně promíchejte, dokud těsto nebude těsto hladké.

2. Přidejte rum, likér a pivo Heineken. Nechte 20 minut odstát a poté pečte.

3. V pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a zahřejte. Promíchávejte, dokud se cukr neroztopí. Doveďte cukrovou směs dozlatova a vlijte horký pomerančový džus. Přidejte pomerančovou kůru, vodu a vařte při nízké teplotě.

4. Palačinky položte na talíř, polijte omáčkou a ozdobte měsíčky čerstvého pomeranče.

5. Na přání před podáváním polijte likérem Grand Marnier a flambujte.

Palačinky s pomerančem


9. Čokoládové palačinky

Ingredience na čokoládové palačinky:


  • 4 vejce
  • 12 lžic cukru
  • 2 lžíce soli
  • litr mléka
  • 800 g mouky
  • 800 ml vody
  • 10 lžic kakaa
  • 8 lžic oleje

Příprava čokoládových palačinek:

1. Vejce rozmíchejte vidličkou, přidejte sůl, cukr a kakaový prášek. Důkladně promíchejte. K výsledné hmotě přidejte mléko, mouku a míchejte, dokud nezmizí hrudky.

2. Postupně, za stálého míchání, lijte vodu. Přidejte rostlinný olej.

3. Pečte na obou stranách na pánvi pomazané olejem.

10. Palačinky s vejcem a chřestem

Ingredience na palačinky s vejcem a chřestem:

Na náplň:
  • 1 vejce
  • 15 g smržů
  • 50 g chřestu
  • 8 g šalotky
  • omáčka Beurre blanc
Na palačinky:
  • 1 litr mléka
  • 4 vejce
  • 2 g sody
  • 40 g olivového oleje
  • 400 g mouky
  • 4 g soli
  • 25 g citronové šťávy

Příprava palačinek s vejcem a chřestem

1. Vejce a sůl rozetřete do mouky. Nalijte mléko a postupně rozmíchejte do jednotné směsi. Nechte těsto na 20 minut odpočinout.

2. Přidejte sodu a citronovou šťávu. Před pečením přidejte olivový olej.

3. Uvařte ztracené vejce: vejce je nutno vařit po dobu 5 minut při teplotě vody 64 stupňů. Souběžně na pánvi osmažte chřest, šalotku, smrže, přidejte omáčku beurre blanc a nechte na pár minut odstát.

4. Palačinku krásně uložte do formy prstenu, doprostřed položte připravenou náplň a nakonec nahoru položte ztracené vejce.

Autor: Tar

10 nejlepších receptů na palačinky. Palačinky z kefíru, z vody a bez mléka. Palačinky na sladko i na slano. S kaviárem i karamel. Stačí si jen vybrat
Nejlepší recept

 336 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ