6 způsobů, jak vyrobit domácí tvaroh

02.07 2018|Bezmasá jídla
6 způsobů, jak vyrobit domácí tvaroh

Tvaroh je mléčný výrobek, který vzniká vysrážením bílkoviny mléka pomocí kulturních mikroorganismů. Je velmi dobře stravitelný, dokonce lépe než proteiny masa a ryb. Obsahuje mnoho užitečných látek, včetně vitamínů B6, B12, A, C, D, E, riboflavinu, thiaminu, kyseliny listové, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu, zinku, mědi, selenu a aminokyselin lysinu a methioninu. Tvaroh je oblíbenou potravinou profesionálních sportovců a je ideálním produktem ke snižování cholesterolu. Dnes vám poradíme, jak si vyrobit tvaroh doma.

Užitečné tipy při výrobě domácího tvarohu

Existují dva způsoby, jak vyrobit tvaroh v domácím prostředí: s nahříváním a bez něj. Každá metoda je svým způsobem dobrá. Vše tedy záleží na vašich preferencích, chuti a podmínkách, v nichž tvaroh vaříte. Je důležité podotknout, že tvaroh vařený bez zahřátí má jemnější konzistenci.

Pro vaření tvarohu je vhodné bio mléko, klidně i to z obchodu. Čerstvé mléko ovšem kysne lépe a rychleji, takže je s ním méně práce. A má také charakteristickou chuť, která krásně vynikne právě v tvarohu. Čím tučnější mléko zvolíte, tím tučnější bude tvaroh. S kefírem platí to samé.

Chutný domácí tvaroh nemůže být vyroben z levného mléka nebo tvarohu. Doporučujeme vám, abyste našetřili a vybrali výrobek té nejvyšší kvality. Co se týká způsobu přípravy, domácí tvaroh můžete vařit v hrnci nebo ve vodní lázni. Pokud jste se rozhodli pro přípravu domácího tvarohu cestou zahřátí, dbejte na výběr správného nádobí. Například ve smaltovaném nádobí můžete vše lehce připálit. Nádobí z hliníku nebo nerezové oceli je naopak vhodné.

Předtím, než umístíte tvaroh do cedníku, je třeba ho pokrýt několika vrstvami gázových nebo papírových ubrousků. Cedník se zpravidla umisťuje do hrnce. Do něj bude stékat výsledná syrovátka.

Mnozí mají rádi, když je tvaroh suchý a drobivý. Pokud je to i váš případ, určitě se chcete zeptat, jak takové konzistence dosáhnout. Konce gázy, kterou jste pokryli cedník, musíte zavázat a zavěsit nad hrnec na několik hodin nebo na celou noc. Po celou tuto dobu z tvarohu odtéká syrovatka, díky čemuž se tvaroh stává sušším.

Pokud nemáte v plánu celý tvaroh okamžitě sníst, pak potřebujete znát pravidla jeho skladování. Domácí tvaroh lze skladovat v chladničce maximálně 4 dny.

Jednoduché recepty na domácí tvaroh

Pokud vás varianty z obchodů neuspokojují, je na čase začít si tvaroh připravovat doma. Na první pohled se může zdát, že jeho výroba je spíše obtížná. Ale v praxi to tak není: budete potřebovat minimální množství ingrediencí a času. Nebojte se a směle experimentujte. Řekneme vám, z jakých ingrediencí si můžete snadno v domácích podmínkách vyrobit lahodný tvaroh.

1. Tvaroh z mléka

Na tento tvaroh budete potřebovat 2 litry mléka. Z takovéhoto množství mléka zvládnete vyrobit asi 400 gramů domácího tvarohu.

Začněte přípravnou fází: po dobu 1 až 3 dnů ponechte mléko na teplém místě. Mléko by mělo zkysnout. Nemusíte jej míchat. V čím teplejší místnosti bude, tím rychleji zkysne. Chladnička pro tyto účely není vhodná: mléko může mít hořkou chuť a nepříjemný zápach. Jak poznat, že mléko už je dostatečně kyselé? Jeho konzistence je podobná hustému želé a kolem se tvoří syrovátka.

Když mléko zkysne, přelijte ho do vhodného hrnce a ohřejte na slabém ohni. Občas mléko promíchejte. Výsledek uvidíte už za 10 až 15 minut: v hrnci se začne tvořit tvaroh. Vyjměte tvaroh z tepla a nechte ho na plotně ještě dalších 10 až 15 minut. Hotovo! Poté tvaroh přemístěte do cedníku a nechte stéct syrovátku.

2. Tvaroh z mléka bez zahřátí

Opět budete potřebovat 2 litry mléka. Pokud vám více chutná jemnější a měkčí tvaroh, zkuste ho vytvořit bez pomocí plotny a vysokých teplot. Vyrobit tvaroh tímto způsobem je ještě jednodušší. Nejprve ponechte mléko v pokojové teplotě a počkejte, dokud nezkysne. Poté „přeskočte“ jeden krok a hned vložte hustou hmotu do cedníku, pokrytého gázou. Na chvíli nechte tvaroh stát, aby odtekla syrovátka.

3. Domácí tvaroh z mléka a citronu

Budete potřebovat 2 litry mléka a jeden citron. Tento recept jistě osloví všechny, kteří neradi dlouho čekají. Díky citronu mléko zkysne mnohem rychleji, což znamená, že požadované konzistence, ze které můžete vyrobit domácí tvaroh, dosáhnete daleko rychleji.

Tato metoda je dobrá v tom, že předběžná příprava není nutná. Nalijte mléko do hrnce a postavte na plotýnku. Pokud používáte bio mléko, musí se nejprve provařit. Pokud máte mléko pasterizované – jen ho zahřejte, ale nevařte.

Mezitím z citronu vymačkejte šťávu. Na toto množství mléka budete potřebovat asi 60 mililitrů šťávy. Tenkým pramínkem nalijte citronovou šťávu do horkého mléka a promíchejte. Téměř okamžitě uvidíte reakci a z mléka se začnou tvořit tvarohové hrudky. Nechte tvaroh vychladnout a přemístěte ho do cedníku, aby stekla syrovátka.

4. Domácí tvaroh z kefíru

V tomto případě budete potřebovat litr kefíru, ze kterého vznikne asi 200 gramů domácího tvarohu. Bude spíše hustý a drobivý.

Připravte si dva hrnce různých velikostí. Nejprve se ujistěte, že menší hrnec se bez problému vleze do toho většího. Do velkého hrnce vlijte vodu – asi polovinu objemu hrnce. Dejte ho na středně vysokou teplotu a přiveďte k varu.

Kefír vlijte do druhého hrnce. Když se voda ve velkém hrnci začne vařit, snižte teplo a umístěte hrnec s kefírem do velkého hrnce. Kefír se začne rozpadat na tvarohové hrudky a syrovátku. Když tento proces začne, dejte hrnec pryč ze sporáku. Po 10 minutách přendejte tvaroh do cedníku a nechte stéct syrovátku.

5. Domácí tvaroh z mléka a kefíru

V tomto receptu budeme kombinovat litr kefíru a litr mléka. Z tohoto množství ingrediencí získáte asi 300 gramů domácího tvarohu. Mléko a kefír dohromady je ideální dvojka pro vaření domácího tvarohu. Kefír zrychluje zkysání mléka.

Mléko nalijte do hrnce a postavte na oheň. Zahřejte ho téměř k varu. Když uvidíte na povrchu mléka první bubliny, vyjměte hrnec z plotýnky a tenkým pramínkem k mléku přilijte kefír. Poté obsah hrnce promíchejte a nechte hmotu vychladnout a ztuhnout. Pak tvaroh přendejte do sítka, aby stekla syrovátka.

6. Domácí tvaroh z mraženého kefíru

Připravte si litr kefíru. Z mraženého kefíru získáte jemný a vzdušný tvaroh, který se hodí na přípravu občerstvení. Z takovéhoto množství kefíru vyrobíte asi 200 gramů domácího tvarohu.

Kefír zmrazte v igelitovém sáčku. Láhev může prasknout a také je velice pracné z ní zmrzlý kefír vytahovat. Kefír obvykle zmrzne za 10 až 12 hodin. Pokud by jeho konzistence nebyla dostatečně pevná, pak je lepší upustit od přípravy tvarohu z takového kefíru a koupit lepší produkt, jinak vás tvaroh svou chutí určitě nepotěší. Vyjměte zamrazený kefír ze sáčku a dejte ho do cedníku. Obalte ho gázou nebo papírovým ručníkem. Počkejte, až se kefír zcela rozmrazí. To je vše.

Autor: Tar

6 způsobů, jak vyrobit domácí tvaroh. Domácí tvaroh je lahodný a zdravý. Vyzkoušejte šest jednoduchých receptů na výrobu domácí tvarohu.
Nejlepší recept

 304 
  Komentáře ( 2 )

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
PavelM|04.03 2020 17:20
Tak jsem vyzkusil výrobu tvarohu podle bodu 1 Použil k tomu domácí nepasterované kr. mléko asi 3 dny zkyslé. Po zahřátí se začal vskutku oddělovat tvaroh od syrovátky a vypadalo to dobře. Jenže jsem přidal ohřev a tušil že bude tvarohu víc, totiž nevypadalo to na 500g. Najednou při cca 70st. se tvaroh začal ztrácet a mléko pasterovat a už to nezachránil ani citrón. Mléko se opět ztekutilo. Tak Příště :
Odpovědět
 1 
johanides|24.05 2020 18:33
Probuh, to psalo dite skolou povinne, nebo kdo? Udesne psani.
Odpovědět
 0