5 receptů na karbanátky bez masa

25.12 2016|Bezmasá jídla
5 receptů na karbanátky bez masa

Nejčastěji vaříme karbanátky z masa. Přesto bychom se němeli při výběru ingrediencí omezovat. I když nejste zrovna vegetariáni, maso v karbanátcích můžete nahradit ingrediencemi jako brambory, mrkev nebo čočka. Téměř všechny kombinace, které si dnes připravíme se setkaly s úspěchem, proto se nebojte a vyzkoušejte je.

Bramborové karbanátky s houbami

Vydatné a lahodné karbanátky se dají připravit i z brambor a hub. Kombinace hub, brambor a bylinek dodá karbanátkům ojedinělou a šťavnatou chuť.

Ingredience na karbanátky z brambor a hub

  • 700 g brambor
  • 200 g hub
  • 150 g cibule
  • olivový olej
  • 2-3 lžíce mouky
  • 1 lžíce sušených kopřiv
  • 1 lžíce máty
  • 1 bobkový list

Příprava bramborových karbanátků s houbami:

Brambory oloupejte a dejte vařte se solí a bobkovým listem. Poté z brambor udělejte pyré. Osmažte cibuli na másle a přidejte ji do bramborové kaše spolu s bylinkami. Vše dobře rozmixujte. Houby lehce osmažte a spolu s moukou smíchejte s bramborami. Ze směsi vytvořte karbanátky, obalte je v mouce a dozlatova osmažte z obou stran.

žampiony


Karbanátky z mrkve a jablka

Mrkovovo-jablečné karbanátky jsou velmi snadné a chutné. Recept bude osvěžujícím doplňkem ke každé večeri. Mrkvovo-jablečné karbanátky jsou ideální jako lehký oběd nebo večeře.

Ingredience na mrkvovo-jablečné karbanátky:

  • 5 kusů mrkve
  • 1 jablko
  • 1/2 šálku mouky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 šálku krupice
  • 2 čajové lžičky cukru
  • sůl podle chuti

Příprava mrkvovo-jablečných karbanátků:

Mrkev a jablka nstrouhejte a dejte do hrnce spolu s 1/3 šálku vody a máslem. Duste na mírném ohni 5 až 10 minut. Pak přidejte krupici, cukr a sůl. Vše dobře promíchejte a podle potřeby přidejte mouku. Ze směsi vytvořte malé karbanátky, obalte je v mouce a osmažte na pánvi.

Mrkve a jablka


Karbanátky z lilku a papriky

Karbanátky z lilku určitě oceníte pro jejich šťavnatost a exotickou chuť, kterou si oblíbí celá vaše rodina.

Ingredience na karbanátky z lilku a papriky:

  • 2 kusy lilku
  • 1 červená paprika
  • 5 lžíc strouhanky
  • mouky podle potřeby
  • hrst nasekaného hlávkového salátu
  • sůl podle chuti
  • olivový olej

Příprava karbanátků z lilků a paprik:

Lilek pečte v peci při teplotě 220 stupnů asi 25 až 30 minut. Poté jej uložte na deset minut do misky a přikryjte jej igelitovou fólií. Z papriky odstraňte semínka
a nakrájejte ji na malé kostičky. Osolte ji. Lilek rozmixujte v mixeru. V misce jej pak smíchejte se strouhankou, moukou a solí. Lilkovou směs rozdělte na 8 částí. Uděljte z nich placičky a do středu každé přidejte papriku. Vytvořte z placiček kuličky, obalte je v mouce a smažte 3 minuty z každé strany. Lilkové karbanátky jsou výborné se salátem a bagetkou.

Lilek a paprika


Čočkové karbanátky

Čočka obsahuje velké množství bílkovin a železa. Je bohatým zdrojem vitamínu B a esenciálních aminokyselin, proto určitě neváhejte a zahrňte ji do svého jídelníčku, třeba
právě v podobě karbanátků.

Ingredience na čočkové karbanátky:

  • 1 šálek červené čočky
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • čerstvé bylinky podle chuti
  • špetka tymiánu
  • sůl a pepř podle chuti


Příprava čočkových karbanátků:

Čočku uvařte ve 4 šálcích body. Do uvařené čočky přidejte sůl. Cibuli a mrkev nakrájejte na malé kostičky. Společně je osmažte na oleji. Uvařenou čočku rozmixujte
a smíchejte se strouhankou, rajským protlakem, osmaženou cibulí a mrkví, kořením a nasekanými bylinkami. Vše důkladně promíchejte. Ze směsi vytvořte malé placičky a opatrně je obalte v mouce a lehce osmažte.

Čočka


Karbanátky ze zelí a cibulky


Zelí a cibule dodá karbanátkům opravdu zajímavou chuť. Kromě toho, že je tato kombinace zdravá, je taky opravdu chutná.

Ingredience na karbanátky ze zelí a cibule:

  • 1 kg zelí
  • 1 cibule
  • 100 g krupice
  • 100 g strouhanky
  • 100 g mouky
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky podle chuti
  • olej
  • sůl a pepř podle chuti

Příprava karbanátků:

Zelí umyjte a dejte jej do hrnce s horkou vodou a dochuťte solí. Vařte na mírném ohni asi 8-10 minut. Hotové zelí nechte vychladnout. Cibuli a zelí nasekejte na jemno. Smíchejte společně s čenekem. Přidejte sůl, pepř a bylinky. Dobře promíhejte a přidejte podle potřeby mouku a krupici. Ze směsi vypracujte placičky, obalte je v mouce a osmažte do zlatova na mírném ohni.

Zelí



Autor: Jada

5 receptů na karbanátky bez masa. Máme pro vás nejlepší recepty na bramborové karbanátky s houbami, karbanátky ze zelí a cibulky, čočkové karbanátky, karbanátky z lilku a papriky a další
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ