10 vychytávek, které vám zjednoduší úklid kuchyně

20.05 2018|Tipy

Úklid kuchyně je ne úplně jednoduchý úkol. Řekneme vám, co udělat, aby se vše kolem vás v co nejkratším čase blyštilo čistotou. Efektivní úklid vyžaduje určitou posloupnost a stává se snadnějším, pokud aplikujete osvědčené vychytávky.

1. Nezapomínejte na drobnosti

Zpravidla si nejčastěji všimneme, že je čas na úklid, pokud jsou zašpiněné domácí spotřebiče, podlaha nebo dřez. Ale nezapomínejte na další „obyvatelé“ vaší kuchyně. Kdy naposledy jste otírali prach z konvice, utírali příbory nebo lustr?

Obraťte svou pozornost na všechny drobnosti, protože právě ty drobnosti tvoří celkový obraz útulnosti. A předtím, než se pustíte do úklidu, naházejte veškeré textilie do pračky (ubrus, utěrky, záclony i podsedáky na židle).

2. Zbavte se všech zbytečností

Pokud vám nic nebude překážet, můžete čas úklidu minimalizovat. A naopak, úklid se bude protahovat na dobu několika hodin (ne – li na celý týden), pokud před čištěním dřezu budete muset ještě umýt horu nádobí, které zůstalo z večeře.

Nebuďte líní a zkontrolujte ledničku a všechny skříňky a šuplíky v kuchyni: vyzbrojení trpělivostí a obyčejnými čistícími prostředky, můžete rychle uvést do pořádku i ta nejvíce „zanedbaná“ místa. Nebojte se vyhodit produkty, které nepoužíváte, tak uvolníte spoustu potřebného místa.

3. Jak se zbavit rychlovarnou konvici vodního kamene?

Bohužel, vodní kámen je problém, kterému se nevyhne ani ta nejpečlivější hospodyňka. Následující vychytávka vám může pomoci.

Kovovou konvici snadno vyčistíte vodou s octem (v poměru 100 ml octa na litr vody). Nalijte roztok do konvice a přiveďte k varu, vodní kámen by se měl odloupnout. Po tomto čištění je třeba konvici řádně vypláchnout.

Plastovou varnou konvici nejsnadněji vyčistíte pomocí kyseliny citronové (v poměru 2 čajové lžičky kyseliny citronové na litr vody). Opět nálev doveďte k varu a poté konvici důkladně opláchněte.

4. Co dělat, aby se hrnce a pánve blýskaly čistotou?

Pokud už nepomáhají žádné čistící prostředky ani kartáčky, pokuste se použít sůl. Zahřejte sůl na střední teplotu po dobu asi 15 minut, nechte zchladnout po dobu několika hodin a poté s pomocí houbičky odstraňte povlak. Stejným způsobem můžete očistit ohořelé pánve. Připálené hrnce efektivně vyčistí i směs octu a citronové šťávy. Budou jako nové!

5. Jak vyčistit příbory?

Jídelní příbor je také třeba sem tam vyčistit. K tomu můžete dokonale využít přírodní prostředky. Rozpusťte čajovou lžičku sody a čajovou lžičku soli v litru vody a položte příbory do tohoto roztoku a povařte je asi 5 minut. Když vyndáte příbory z vody, budou jasně zářit. Propláchněte je a osušte. Tato metoda je účinná na nerez i stříbro.

6. Jak vyčistit pracovní plochu?

Chcete-li umýt nánosy na spojích mezi kachličkami (ať už se jedná o stěnu, podlahu, nebo pracovní plochu), použijte směs sody, vinného octa a vody. Abyste nezanechali stopy, čistěte spáry malým štětcem. S kuchyňským pultem, jídelním stolem, policemi, dvířky a lednicí si jednoduše poradí mýdlový roztok společně s měkkou houbičkou.

7. Vyčistěte vnitřek trouby a mikrovlnky

Pokud je vaše mikrovlnná trouba vevnitř pokryta skvrnami a zapáchá, nespěchejte do obchodu pro žádné silně chemické prostředky: zachrání vás obyčejný ocet a samotné čistění vám nezabere více, jak 10 minut.

Nejdříve z mikrovlnné trouby vyjměte všechny pohyblivé části a umyjte je odděleně. Poté vložte do trouby misku s vodou a dvěma lžícemi octa a pusťte ji na 5 minut: výpary z octa zničí mastné fleky a pomohou vám se jich zbavit. Stejný roztok použijte k otření vnitřní části mikrovlnné trouby.

8. Jak efektivně vyčistit dřez?

Aby váš dřez vždy zářil čistotou, myjte nádobí ihned po jídle, okamžitě z něj odstraňte veškeré potravinové zbytky a ihned se zbavujte skvrn, které v průběhu času zaschnou, jdou více vidět a hůře se čistí. K vyčistění samotného dřezu, míst kolem a baterie si vyberte jakýkoliv prostředek. Pro dosažení ideální čistoty je zvláště účinná pečící soda společně s horkou vodou a kartáčem.

9. Udělejte si čas na „mokrý“ úklid

Při úklidu kuchyně často zapomínáme na utírání prachu, ale ve skutečnosti je třeba pečovat o parapety, horní části skříněk i lednici. Důkladný „mokrý“ úklid se provádí nejlépe jednou týdně a nepotřebujete k němu žádné speciální nástroje: pouze měkký hadr a teplou vodu. Je vhodné dvakrát týdně vytírat v kuchyni podlahu. Předem můžete provádět suché čistění pomocí vysavače nebo smetáku a poté prostředkem, který je vhodný na povrchy ve vaší kuchyni, s vlhkým hadrem projděte celou plochu kuchyně.

10. Zútulněte

Dokonce, i když se vaše kuchyně blýská jako nemocniční místnost, můžete mít pocit, že úklid není úplný. Důležitou roli hrají opět maličkosti, ale tentokrát máme na mysli útulnost. Nové ubrousky, čistý, vyžehlený ubrus a hezká sada kuchyňských utěrek dokončí váš úklid. Po každém úklidu nezapomeňte vyměnit houbičky a hadry, které jste použili, aby se v nich nerozmnožovaly bakterie. A snažte se čistotu udržovat: pak nemusíte trávit celý den zdlouhavým uklízením.

Autor: Tar

10 vychytávek, které vám zjednoduší úklid kuchyně. Jak jednoduše vyčistit dřez nebo příbory? Jak se zbavit vodního kamene? Chcete mít nablýskané hrnce?
Nejlepší recept

 340 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ