Jak správně uchovávat rychle kazící se produkty v lednici

07.04 2018|Tipy
Jak správně uchovávat rychle kazící se produkty v lednici

Dáváte všechny potraviny bez výjimky do chladničky a pak s rozčílením zjišťujete, že se zkazily ještě předtím, ne skončila jejich trvanlivost? Z daleka ne všechny produkty zůstávají čerstvé při nízké teplotě a vysoké vlhkosti. Řekneme vám o všech tajemstvích „citlivých“ výrobků, které se snaží kazit i v ledničce.

1. Mléčné produkty

Tvaroh je produkt, který sám o sobě podléhá zkáze, ale pokud budete chtít jeho životnost prodloužit, dejte ho do samostatné misky a nahoru položte kousek rafinovaného cukru, misku zakryjte. Cukr zabrání rychlé oxidaci tvarohu.

Jogurty a zakysaná smetana v plastových obalech také nemohou být dlouho otevřeny, a to kvůli prostředí a cizím pachům, které pronikají do netěsněného obalu. Abyste zabránili zkažení otevřených jogurtů nebo zakysané smetany, uzavřete nádobu fólií.

2. Sýry

Nejhorším obalem pro skladování sýra je sáček nebo potravinová folie. Tímto pouze zkazíte chuť a kvalitu produktu. Namísto toho dejte sýr do uzavírací nádoby z plastu nebo skla. Produkt lze také skladovat zabalený v papíru, ale buďte opatrní: sýr obalený v papíru může rychle uschnout.

3. Ořechy

Ořechy a slunečnicová semínka mají nepříjemnou vlastnost rychle žluknout. To je způsobeno skutečností, že jsou bohaté na rostlinné oleje. Ořechy je nutné chránit před světlem a vzduchem, chladnička je pro ně ideálním úložištěm. Oloupané ořechy umístěné v hermetickém uzavřeném obalu vydrží uložené v ledničce asi měsíc. Ořechy ve skořápce mohou být skladovány až půl roku na tmavém místě v obyčejném skleněném obalu.

4. Chleba

Chcete–li, aby vám chleba dlouho vydržel, nerozkrajujte ho: kůrka chrání „vnitřek“ před pronikáním kyslíku. Pečivo je daleko méně náchylné na plíseň, pokud je skladováno na chladném místě s optimální vlhkostí. A to je v chladničce. Zabalte chléb do fólie, plastového nebo papírového sáčku, abyste zabránili absorpci pachu jiných produktů. Po vyjmutí chleba z ledničky jej nechte chvíli vychladnout.

5. Rajčata

Každá hospodyňka už alespoň jednou četla o tom, že rajčata nelze skladovat v ledničce. Z části má tento zákaz smysl, protože při pokojové teplotě tato šťavnatá zelenina zůstává voňavá a chutná. Rajčata milují teploty od 12 do 20° C. Pokud nemáte v domě chladný sklep, pak je lednička nejlepší místo pro skladování této zeleniny, protože pokojová teplota je pro ni často příliš vysoká. Položte rajčata na horní police blíže ke dveřím – to je umírněné teplé místo v ledničce.

6. Mrkev

Aby mrkev, kterou skladujete v ledničce, zůstala delší dobu čerstvá, chutná a křupavá, není třeba s ní nějak zvlášť manipulovat. Pouze pečlivě umyjte její kořeny a zabalenou do ručníku ji vložte do ledničky. Očištěnou nebo nakrájenou mrkev skladujte v plastových nádobách.

7. Kaviár

Jen sotva můžete skladovat vaničku kaviáru v ledničce dlouhou dobu. Ale pokud jste koupili kaviár ve velkém balení, buďte opatrní. Tato pochoutka se může zkazit doslova během několika dní i na chladném místě. Ideální nádoba na kaviár je uzavřená sterilní skleněná nádoba s pevným víkem. Kaviár nezmrazujte, ale umístěte ho na nejchladnějším místě v ledničce.

8. Houby

Pokud nakupujete čerstvé houby v obchodě, zkontrolujte jejich dobu expirace přímo na místě a vložte je do papírového pytlíku nebo hluboké misky, jejíž dno je pokryto ubrousky. Pevně přikryjte misku na houby papírovým ručníkem shora a až poté ji vložte do ledničky.

9. Zelí

Chcete–li, aby vám zelí v ledničce vydrželo déle a nezkazilo se, ochraňte ho před vlhkostí. Jinak se listy okamžitě rozpadnou. Nejlepším způsobem, jak skladovat zelí je ten, že odstraníte všechna nahnilá místa a zabalíte hlávku do potravinářské fólie, a to hned v několika vrstvách, aby se pod ní nedostal vzduch. V chladničce umístěte zelí na mírnější chladné místo, aby nezmrzlo.

10. Bylinky

Než dáte čerstvé bylinky do ledničky, nezapomeňte provést pár jednoduchých kroků, které prodlouží jejich životnost a zpomalí vadnutí. Bylinky byste měli dobře umýt, řádně vysušit na papírové utěrce a teprve potom dám do ledničky. Ke skladování bylinek použijte skleněné nádoby s víkem, samostatné přepravky nebo vakuované sáčky.

Autor: Tar

Jak správně uchovávat rychle kazící se produkty v lednici. Skladování potravin v ledničce má svá pravidla. Abyste udrželi potraviny co nejdéle čerstvé, dodržujte následující.
Nejlepší recept

 300 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ