Jak vybrat koření na ryby

28.01 2018|Tipy

Nemusíte spěchat do obchodu pro nejnovější balíček hotových koření na ryby. Zkuste si pohrát s různými chutěmi a vybrat optimální variantu a my vám poradíme, na co byste se měli zaměřit.

Skuteční znalci rybích pokrmů ví, jakou důležitou roli hrají přísady a koření. Pomáhají nejen eliminovat specifický rybí zápach během vaření, ale dodají samotnému jídlu zvláštní chuťový šmrnc. Nicméně daleko ne všechny přísady se dají skloubit s jemnou rybou. Jak tedy správně vybrat? Samozřejmě, že v obchodě je vždy možnost koupit si směs koření na ryby, ale o hodně zajímavější je si vše vyzkoušet a vytvořit si vlastní jedinečné chuťové kompozice.

Všimněte si, že se zde nebudeme soustředit na druh ryby, ale na způsob přípravy, kterému dáte v daný moment přednost. Přísady a koření pro smažené a pečené ryby se nepatrně liší. A rybí polévky a vývary – to je samotné téma pro další článek.

Smažená ryba

Na první pohled smažená ryba nepotřebuje žádné koření, stačí ji pouze posolit. Ale jestli chcete dosáhnout o něco jemnější chuti, můžete rybu pokapat citronovou šťávou a také posypat černým nebo bílým mletým pepřem. To stačí, zvláště pak těm, kteří nemají rádi gastronomické experimenty.

Jestli rádi objevujete nové chutě, zkuste přidat k smažené rybě trochu hořkých nebo sladkých mandlí, špetku mletého koriandru nebo kmínu. Tyto přísady dodají rybímu jídlu elegantnost. Zde je však důležité zvážit vaše osobní preference a respektovat doporučené množství. Další sázkou na jistotu je česnek a čerstvá zelenina. Připravte si jednoduchou marinádu z olivového oleje, drceného česneku a nakrájené zeleně, poté ji nalijte na kousky ryby a vložte na 30 minut do ledničky. Uvidíte, že to chutná mnohem lépe.

Pečená ryba

Ryba pečená na cibulovém nebo citronovém „polštáři“ u mnohých vzbudila zájem. Ale neomezujte svůj výběr pouze na tyto dvě ingredience, vždyť existuje mnoho dalších zajímavých receptů. Samozřejmě k zapečené rybě ve fólii stojí za to přidat pár koleček citronu nebo trošku česneku, ale ještě lepší je experimentovat s voňavými bylinkami.

Prakticky všechny ryby se dají perfektně zkombinovat s petrželkou a bazalkou, fenyklem a tymiánem, tak je příště určitě zkuste přidat do jídla. Další malý trik je křen. Pokud se ryba natře touto přísadou a zapeče se ve fólii na ohni nebo v troubě, pak získá velmi jemnou chuť.

Rybí vývary a polévky

Zvláštní místo v rybím menu zabírají vývary a vydatné polévky. Klasický recept na vaření ryb obsahuje bobkový list, cibuli, celý pepř a čerstvé bylinky, nejlépe petržel. Ale toto zdaleka není celý seznam možných přísad. Přidání lisovaného česneku do rybího vývaru jej udělá ostřejším. Ještě lépe se s tímto zadáním vypořádáte přidáním chilli papričky, zde je však velmi důležité dodržovat doporučené množství, jinak je možné jídlo zkazit.

S extrémní opatrností přidávejte do rybích polévek šalvěj. V malém množství přidá polévce lehkou příjemnou hořkost a skvěle vystínuje vkus samotné ryby. Do rybího vývaru není špatné přidat i rozmarýn. Pomáhá vypořádat se s charakteristickým zápachem, který se nevyhnutelně objeví při vaření ryby. Za stejným účelem je možné do vývaru přidat celer nebo kořen petrželky.

Jak vybrat koření na ryby. Koření a přísady na ryby se vybírají podle způsobu přípravy ryby. Jaké koření použít na smaženou, pečenou či vařenou rybu?
Nejlepší recept

 317 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ