10 vychytávek s bramborami, které stojí za vyzkoušení

15.04 2018|Tipy
10 vychytávek s bramborami, které stojí za vyzkoušení

Jídla z brambor jsou častými hosty na našem stole. Jsou vždy chutné a vydatné a zvládne je připravit každý. Dnes se s vámi podělíme o užitečné lifehacky a poradíme vám, jak zachránit zmrzlé brambory, připravit ideální kaši nebo upéct brambory v mikrovlnné troubě.

1. Jak snížit čas vaření brambor na minimum

Pokud do hrnce s připravovanými bramborami vložíte kousek másla, jídlo se uvaří daleko rychleji a navíc získá příjemnější chuť. Máslo lze také nahradit rostlinným olejem nebo margarínem. Tuk z těchto produktů vytvoří během vaření mastný film, pod kterým se brambory uvaří rychle.

2. Jak chutně a rychle připravit brambory v mikrovlnné troubě

Po důkladném umytí brambor do nich několik krát píchněte vidličkou. Dejte je do mikrovlnné trouby. Doba vaření se bude lišit v závislosti na velikosti brambory: velké brambory se budou připravovat 8 – 10 minut a malým bramborům bude stačí i pět minut v mikrovlnné troubě. Aby brambory z mikrovlnné trouby nebyly příliš vysušené, před podáním je rozkrojte a přidejte náplň: olivový olej s bylinkami, kořením, oblíbenou omáčku nebo měkký sýr.

3. Jak zachránit přesolenou polévku

Přesolenou polévku můžete vždy zachránit přidáním několika syrových oloupaných brambor – po 10 minutách pohltí přebytečnou sůl. Pokud jste polévku přesolili jen trošku, ale přece jen chcete situaci napravit, přidejte do jídla nadrobno nakrájený brambor a trochu vody.

4. Jak rychle oloupat vařené brambory

Abyste mohli rychle očistit vařené brambory, nožem okolo brambor udělejte řez předtím, než je vložíte do hrnce. Uvařené brambory zchlaďte a oloupejte slupku rukou. Zvláště úspěšný je tento lifehack u mladých brambor, jejichž slupka je velmi tenká.

5. Jak naložit se zbytky bramborové kaše

Zbylá bramborová kaše může být použita k výrobě dalších lahodných pokrmů. Z kaše, mouky, vajec a strouhaného sýra můžete udělat úžasné bramborové vafle. Jednoduše smíchejte všechny ingredience a připravte je ve vaflovači. Ze zbylé kaše vám doporučujeme připravit také bramborový karbanátek s hřiby. Výborné vegetariánské jídlo!

6. Jak ideálně upéct brambory

Pro smažení vybírejte brambory s nízkým obsahem škrobu: neslepí se, zachovají svůj tvar a chuťově budou vynikající. Nejvhodnější jsou světlé, žluté nebo růžové hlízy. Před smažením vysušte plátky brambor pomocí papírového ubrousku: čím sušší brambor bude, tím bude chutnější. Vložte brambory do již zahřátého oleje a postupně smažte, aniž byste je často obraceli, tímto dosáhnete křupavé kůrky. Jídlo solte až na konci vaření, nejlépe přímo před podáváním. V opačném případě budou brambory pouštět vodu a slepí se.

7. Jak uvařit dokonalou bramborovou kaši

Pro přípravu bramborové kaše vybírejte nažloutlé brambory. Ty musí být pečlivě uvařeny, aby kaše byla bez hrudek. Do pyré přidejte pouze ohřáté mléko. Pokud chcete dosáhnout ještě lepší a aromatičtější chuti, povařte brambory ve smetaně s bylinkami asi 20 minut. K přípravě kaše nepoužívejte mixér: postačí, když je pouze rozšťoucháte.

8. Jak dosáhnout křupavé kůrky

Pokud milujete pečené brambory, vybírejte mladou a rovnoměrnou zeleninu střední velikosti. Před pečením brambory důkladně vyčistěte a vysušte. Abyste dosáhli křupavé kůrky, smažte brambory v rostlinném oleji a udělejte v nich středně hluboký příčný řez, do něhož můžete před podáváním vložit kousek másla.

9. Jak zachránit brambory před ztmavnutím

Lifehack pro ty, kteří jsou zvyklí dělat všechno v předstihu: pokud jste brambory již oloupali, ale najednou vám do toho něco vlezlo a musíte odejít, nebojte se, že brambory rychle ztmavnou. Prostě umístěte brambory do misky se studenou vodou a přikryjte je.

Známe ještě jeden způsob, jak zachránit oloupané brambory a to ten, že opláchnete hlízy vroucí vodou. Pokud neplánujete používat oloupané brambory delší dobu (maximálně jeden den), prostě je dejte do sáčku a vložte do mrazničky.

10. Jak zachránit zmražené brambory

Můžete se zbavit specifické chuti zmražených brambor snáz, než si myslíte. Prostě je na krátkou dobu vložte do studené vody a potom okamžitě do horké. A aby byl výsledek stoprocentní, dejte brambory do vroucí vody a přidejte čajovou lžičku soli a octa.

Autor: Tar

10 vychytávek s bramborami, které stojí za vyzkoušení. Jak urychlit vaření brambor? Jak připravit brambory v mikrovlnné troubě?
Nejlepší recept

 302 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ