Jak vyčistit troubu
Jak udělat žitný kvásek
Domácí jogurt bez jogurtovače
Jak nazdobit dort pomocí šablony
Jak si vyrobit ochucenou sůl
Jak na ucpaný odpad umyvadla nebo dřezu
Jak poznat zkažené vepřové maso?
Jak poznat zkažené víno
Jak poznat zkažené mleté maso?
Jak udělat žitný kvásek
Domácí jogurt bez jogurtovače
Jak nazdobit dort pomocí šablony
Jak si vyrobit ochucenou sůl
Jak na ucpaný odpad umyvadla nebo dřezu
Jak poznat zkažené vepřové maso?
Jak poznat zkažené víno
Jak poznat zkažené mleté maso?
Jak vyčistit troubu
Vyčistit troubu tak, aby se blýskala jako nová, je často doslova uměním. S připáleninami a mastnotou si totiž jen tak něco neporadí.
K dostání jsou speciální přípravky, které pomáhají veškeré usazeniny lépe odstranit. Mezi lidmi kolují i postupy, které lze zařadit do kategorie tzv. babských rad. Prodávají se však i spotřebiče, které se o očistu díky moderním technologiím postarají samy. Jak tedy efektivně vyčistit troubu, aby vypadala opět skvěle?
Na trhu jsou k dostání i spotřebiče, které uživateli údržbu usnadňují. Veškerý princip spočívá ve vlastnostech speciálního povrchu a využití působení velké teploty. Novější (a dražší) přístroje jsou totiž opatřené speciálními povrchy a programy, které se čistí samy. První ze systémů se nazývá pyrolýza, setkat se lze i s obchodními názvy pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně. Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.
Druhý způsob "samočištění“ se jmenuje katalýza. Boční, horní a zadní stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jenž má v sobě otevřené póry, které absorbují tuky a ostatní nečistoty. Při běžném pečení na vyšší teploty potom nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Trouba se tak čistí vždy, když něco pečete na více než dvě stě stupňů.
Autor: Sandra
Troubu je vhodné čistit co nejdříve po použití
Zásadou, které je třeba se držet, je nenechat případnou mastnotu zbytečně opakovaně připalovat tím, že budete troubu používat i přesto, že je znečištěná. Čím více mastnoty se bude v troubě usazovat, tím namáhavější bude její dokonalé odstranění. Počkejte proto po pečení, až přístroj vychladne (některé přípravky lze použít na ještě zčásti ohřáté stěny trouby), a důkladně ho vytřete. Nezapomeňte ani na rošty a mřížky. Pro tyto účely můžete pořídit spreje, gely, písky a tekuté čističe, které lze na vnitřní stěny trouby nanést a po krátkém působení jimi vše potřebné setřít. Často se osvědčí i běžný prostředek na nádobí. Nejste-li fanoušky chemie, pak jistě vyzkoušíte tipy na vyčištění trouby obyčejnou vodou, solí nebo jedlou sodou či citronovou šťávou.Připáleniny v troubě je vhodné nechat odmočit a až pak je odstraňovat
Pomoci může obyčejná pára, sůl i jedlá soda. Návodů a rad, které se předávají z generace na generaci, existuje celá řada. Udržujete-li troubu pravidelně, pak si možná vystačíte s obyčejnou vroucí vodou, která ve vyhřáté troubě uvolní zaschlé skvrny, které pak půjdou jednoduše setřít. Někteří také doporučují dát do nádoby sůl a tu v troubě zahřát. Uvolněné výpary opět způsobí, že spálená mastnota půjde mnohem lépe odstranit. V teplé vodě rozpuštěná jedlá soda pak nejen odstraní nánosy, ale také pohltí pachy, které se v troubě vytváří. Na čištění trouby je také možné využít sílu šťávy z citronu, která také dokáže rozpustit ztvrdlou a zaschlou mastnotu.Na trhu jsou k dostání i spotřebiče, které uživateli údržbu usnadňují. Veškerý princip spočívá ve vlastnostech speciálního povrchu a využití působení velké teploty. Novější (a dražší) přístroje jsou totiž opatřené speciálními povrchy a programy, které se čistí samy. První ze systémů se nazývá pyrolýza, setkat se lze i s obchodními názvy pyroluxe, perfectclean, aquaclean a podobně. Po konci vaření a pečení stačí zmáčknout tlačítko, uvnitř trouby se teplota vyšplhá až k pěti stům stupňů a veškeré nečistoty se rozpadnou na prach. Ten z trouby jednoduše vymetete. Tímto způsobem se dají vyčistit také pekáče, rošty a další smaltované součásti. Stačí je nechat uvnitř trouby.
Druhý způsob "samočištění“ se jmenuje katalýza. Boční, horní a zadní stěny trouby jsou vyrobené ze speciálního materiálu, jenž má v sobě otevřené póry, které absorbují tuky a ostatní nečistoty. Při běžném pečení na vyšší teploty potom nečistoty zoxidují, promění se na vodní páry a zcela zmizí. Trouba se tak čistí vždy, když něco pečete na více než dvě stě stupňů.
Autor: Sandra
Jak vyčistit troubu. Potřebujete vyčistit připálenou troubu a nevíte si rady? Máme pro vás tipy jak vyčistit troubu bez chemie i s přístroji...
Nejlepší recept
336
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ