Italská focaccia

08.02 2016|Přílohy

Dnes zavítáme do Itálie. Italská kuchyně, to nejsou jen špagety a pizza. Správná Itálie voní čerstvými bylinkami a pravým parmezánem. Vyzkoušejte italský chléb focaccia. Focaccia je vynikající samotná, s prosciuttem nebo plátkem sýra, popřípadě jako příloha k italským zeleninovým pokrmům.

Ingredience na focacciu:

  • 1 kg hladké mouky
  • 8 lžic panenského olivového oleje
  • 60 g kvasnic
  • 400-500 ml vlažné vody nebo mléka
  • špetka cukru
  • sůl
  • 2 hrsti černých oliv, rozpůlených
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • 50 g sušených rajčat, nakrájených na kousky
  • trochu oleje na potření plechu a zakápnutí placek


Focaccia a její příprava:

Z větší části vlažné vody nebo mléka, špetky cukru a rozdrobených kvasnic udělejte kvásek a nechte ho na teplém místě vzejít. Do proseté mouky vlijte vykynuté droždí, olej a sůl. Podle potřeby dolijte zbylé mléko. Na vále propracujte hladké a pružné těsto, které se nelepí na ruce a utvořte z něj bochánek, který uhlaďte mokrýma rukama. Přendejte do mísy, přikryjte vlhkou čistou utěrkou a nechte v teple kynout asi hodinu. Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, znovu ho rychle propracujte a rozdělte na 4 stejné díly. Vytvarujte vyšší placky a nechte ještě chvíli nakynout. Do focacci udělejte prstem několik důlků a zatlačte do nich olivy, kousky sušených rajčat a malé snítky tymiánu. Placky přendejte na olejem potřený plech. Zakapejte je zbytkem oleje a pečte v dobře předehřáté troubě při 200 stupních asi 20-25 minut dozlatova. Nejlépe chutnají ještě teplé, ihned po upečení.

Autor: Liv

Italská focaccia. Vyzkoušejte italský chléb focaccia. Focaccia je vynikající samotná, s prosciuttem nebo plátkem sýra, popřípadě jako příloha k italským zeleninovým pokrmům.
Nejlepší recept

 332 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ