Domácí výroba kysaného zelí

28.07 2015|Přílohy

Časy, kdy lidé museli konzervovat potraviny za účelem přežití, jsou dávno pryč. Přesto obliba tohoto trendu pokračuje. Kdo totiž porovná chuť vlastnoručně doma vyrobených nebo uskladněných potravin se zakoupenými, zjistí rozdíl a příště už neodolá.

Na přípravu kysaného zelí budete potřebovat:

  • 10l kameninový hrnec
  • 10 kg hlávkového zelí
  • 1 balíček kmínu
  • 1 kus křenu
  • 1 snítku kopru
  • 15 dkg cibule
  • 15-20 dkg soli


Víte, co jíte

Člověka vždy uklidní, když ví, které přísady při přípravě potravin použil. Co tedy říkáte tomu, kdybyste si třeba o víkendu vyzkoušeli naložit si vlastní kysané zelí? Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu C a jiné rostlinné látky, které zneškodňují rakovinotvorné substance. Kysané zelí má ty nejlepší účinky, když jej jíme syrové, pak čistí žaludek a střeva, posiluje nervy a podporuje krvetvorbu.

Pevné hlávky zelí zbavte zvadlých listů a jemně nakrouhejte. Košťály vyhoďte. Na dno hrnce dejte křen a kopr. Nudličky zelí plňte střídavě s cibuli, soli a kmínem. Každou vrstvu pevně upěchujte. Vše zakryjte utěrkou a pak zatěžte čistým, těžkým závažím. Závaží má za úkol vytlačit vznikající šťávu. Nechte stát 10 dní v teple, poté 4-6 týdnu v chladnu. Pěnu pravidelně odstraňujte. Když už neunikají žádné vzduchové bubliny, zakryjte hrnec čistou utěrkou a uzavřete víkem. Žlábek nádoby musí být vždy zalitý vodou, proto vodu pravidelně doplňujte.

Autor: TAJ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: 12 účinků kysaného zelí na zdraví

Domácí výroba kysaného zelí. Jak vyrobit domácí kysané zelí? Kysané zelí obsahuje mnoho vitamínu C a jiné rostlinné látky, které zneškodňují rakovinotvorné substance.
Nejlepší recept

 330 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ