Gratinované brambory se smetanou a parmezánem

08.01 2016|Přílohy
Gratinované brambory se smetanou a parmezánem

Recept na gratinované brambory se smetanou a parmezánem patří k světové nejpopulárnějším receptům na brambory. Lahodná kombinace chutí se skvěle hodí k jakémukoliv masu.

Ingredience na gratinované brambory se smetanou a parmezánem:

  • 500 g brambor
  • 2 g tymiánu
  • 200 g mléka
  • 30 g parmazánu
  • 12 g česneku
  • 1 bobkový list
  • 2 x 10 g másla
  • 10 g pórku
  • 60 g smetany na šlehání
  • 5 g petržele
  • 0,2 g muškátového oříšku
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

Příprava gratinovaných brambor se smetanou:


1. Dno pekáče potřete máslem a nechte ležet v chladničce. Oloupejte česnek a nasekejte jej na jemno.

2. V hrnci smíchejte mléko, muškátový oříšek, bobkový list, 1/3 česneku, tymián, petržel (pár lístků nechte na ozdobu) a pórek. Přiveďte k varu, poté odstraňte z plamene a nechte 10 minut stát.

3. Brambory oloupejte, nakrájejte na tenké plátky o tloušťce 3 mm. Do pekáče s máslem dejte vrstvu brambor, osolte, opepřete a posypte malým množstvím česneku. Opakujte až do té doby, než vám skončí zásoba brambor.

4. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Přidejte do mléka smetanu a zamíchejte. Směs opatrně nalijte do pečící misky tak, aby skončila v rovině s bramborami. Pečte v troubě asi 40 minut.

5. Na jemném struhadle nastrouhejte parmazán. Vyjměte formu z trouby, posypte parmazánem a pečte při 200 stupních zhruba 7 minut dozlatova.

6. Vyjměte z trouby, nechte deset minut odstát a podávejte ozdobené petrželkou.

Autor: Jad

Gratinované brambory se smetanou a parmezánem. Recept na gratinované brambory se smetanou a parmezánem patří k světové nejpopulárnějším receptům na brambory.
Nejlepší recept

 331 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ