Domácí dalamánky z žitné mouky

16.08 2015|Přílohy
Domácí dalamánky z žitné mouky

Není nad čerstvé domácí pečivo. Dnešní recept je na domácí dalamánky z pekárny, na které použijeme žitnou, špaldovou a pšeničnou mouku.

Ingredience na domácí dalamánky z žitné mouky:

  • 300 g hladké mouky pšeničné
  • 300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
  • 200 g celozrnné žitné mouky
  • 250 ml mléka
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 2 vejce
  • 2,5 lžičky soli
  • 2 lžíce pšeničných otrub
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • 2 lžičky sezamových semínek
  • 1 sáček sušeného droždí (10 g)

Příprava domácích dalamánků z žitné mouky:


1. Do nádoby dáme mléko, jogurt, vejce a sůl. Zasypeme moukou, do jednoho rohu nasypeme kmín a sezam, do druhého otruby. Nahoře v mouce uděláme důlek, do kterého vsypeme droždí.

2. Zapneme program DORT (nebo jiný, který začne hned míchat). Až skončí míchání, pekárnu vypneme, těsto vyklopíme na pomoučený vál, zformujeme kouli a vložíme ji do velkého mikrotenového sáčku (opravdu velkého, těsto hodně nakyne). Dáme do mísy a do ledničky.

3. Druhý den odebereme potřebné množství těsta, vytvoříme dalamánky a skládáme je na plech vyložený papírem na pečení. Na plechu je necháme 20 - 30 minut kynout. Potřeme vodou a posypeme sezamovým semínkem. Na dno trouby dáme malý kastrůlek s vodou a zapneme na 200°C. Až je vyhřátá, vložíme do ní dalamánky a upečeme dorůžova (doba pečení závisí na velikosti dalamánků, dělám jich osm z poloviny těsta a peču 20 minut).

4. Po vytažení z trouby je přikryjeme utěrkou a necháme vychladnout. Kdo nemá pekárnu, může smíchat všechny suroviny v míse a těsto vypracovat vařečkou. Těsto může být v ledničce několik dní (asi 5).

Autor: Dana

Domácí dalamánky z žitné, špaldové a pšeničné mouky jsou zdravou přílohou k jídlu i ke svačině. Domácí dalamánky jsou křehké a
Nejlepší recept

 318 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ