Valašská kyselica s klobásou
Fazolová polévka ze zelených lusků
Žloutková polévka s pažitkou
Tuňáková polévka
Čočková polévka se zelím a uzeným
Polévka z cukety
Květáková polévka s vločkami
Krémová celerová polévka
Mrkvová polévka s bylinkami
Fazolová polévka ze zelených lusků
Žloutková polévka s pažitkou
Tuňáková polévka
Čočková polévka se zelím a uzeným
Polévka z cukety
Květáková polévka s vločkami
Krémová celerová polévka
Mrkvová polévka s bylinkami
Valašská kyselica s klobásou

Valašská kyselica s klobásou je vynikající kyselá polévka z Valašska na Moravě. Lahodná polévka s kysaným zelím, klobásku a smetanou nasytí celou rodinu.
Ingredience na valašskou kyselici s klobásou:
- 700 g kysaného zelí
- 3-4 brambory
- 2 nožičky (cca 200 g) ostré paprikové klobásy
- 200 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 60 g slaniny
- sůl
- 2 bobkové listy
- 4 kuličky nového koření
- 4 kuličky pepře
- drcený kmín
- 1 lžička sladké mleté papriky
Příprava valašské kyselice s klobásou:
1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.
2. Zelí scedíme (nálev zachytíme) a pokrájíme na menší kousky (komu dlouhé nudle zelí v polévce nevadí, může tento krok vynechat).
3. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.
4. V hrnci zahřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme slaninu a za stálého míchání usmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, do které ke konci vmícháme papriku.
5. Do hrnce přilijeme nálev ze zelí a doplníme vodou. Přidáme zelí, bobkové listy, kuličky koření a promícháme. Do polévky vložíme celé klobásy a všechno společně povaříme 15 minut.
6. Uvařené klobásy z polévky vyjmeme a nakrájíme na kolečka.
7. Vrátíme do polévky, přidáme do ní uvařené brambory i s vodou ve které se vařily, smetanu, promícháme a znovu pár minut povaříme. Před podáváním z polévky vybereme kuličky koření a bobkové listy.
Autor: Marie
Valašská kyselica s klobásou patří mezí oblíbené polévky z moravského Valašska. Kyselá polévka se připravuje z kysaného zelí, klobásy a smetany. Valašská kyselica s klobásou
Nejlepší recept
350
Komentáře
YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ