Valašská kyselica s klobásou

25.08 2015|Polévky
Valašská kyselica s klobásou

Valašská kyselica s klobásou je vynikající kyselá polévka z Valašska na Moravě. Lahodná polévka s kysaným zelím, klobásku a smetanou nasytí celou rodinu.

Ingredience na valašskou kyselici s klobásou:

  • 700 g kysaného zelí
  • 3-4 brambory
  • 2 nožičky (cca 200 g) ostré paprikové klobásy
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 60 g slaniny
  • sůl
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky pepře
  • drcený kmín
  • 1 lžička sladké mleté papriky

Příprava valašské kyselice s klobásou:


1. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a uvaříme doměkka.

2. Zelí scedíme (nálev zachytíme) a pokrájíme na menší kousky (komu dlouhé nudle zelí v polévce nevadí, může tento krok vynechat).

3. Oloupanou cibuli a slaninu nakrájíme na kostičky.

4. V hrnci zahřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme slaninu a za stálého míchání usmažíme dozlatova. Zasypeme moukou a upražíme světlou jíšku, do které ke konci vmícháme papriku.

5. Do hrnce přilijeme nálev ze zelí a doplníme vodou. Přidáme zelí, bobkové listy, kuličky koření a promícháme. Do polévky vložíme celé klobásy a všechno společně povaříme 15 minut.

6. Uvařené klobásy z polévky vyjmeme a nakrájíme na kolečka.

7. Vrátíme do polévky, přidáme do ní uvařené brambory i s vodou ve které se vařily, smetanu, promícháme a znovu pár minut povaříme. Před podáváním z polévky vybereme kuličky koření a bobkové listy.

Autor: Marie

Valašská kyselica s klobásou patří mezí oblíbené polévky z moravského Valašska. Kyselá polévka se připravuje z kysaného zelí, klobásy a smetany. Valašská kyselica s klobásou
Nejlepší recept

 350 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ