Okroška - osvěžující letní polévka z Ruska

03.06 2019|Polévky

Okroška je tradiční ruská polévka, která se podává za studena. Díky své osvěžující chuti je ideální v horkých letních dnech. Většina zeleniny se nevaří, takže si zachová své vitamíny a minerály. V Rusku je polévka velmi oblíbená. Obvykle se podává s kouskem dobrého chleba. Chybět nesmí ani zakysaná smetana.

Ingredience:

Pro 6 osob
72 kcal na 100 g
50 min.
  • 7 větších brambor
  • 5 vajíček
  • 1 salátová okurka
  • 20 ředkviček
  • 2 jarní cibulky
  • 150 g junioru nebo šunky
  • velká hrst kopru
  • sůl
  • zakysaná smetana
  • kvas

Příprava:


1. Uvařte sedm větších brambor ve slupce a 5 vajíček natvrdo.

2. Na drobné kostičky nakrájejte salátovou okurku, ředkvičky a salám.

3. Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, totéž proveďte s vajíčky.

4. Kopr nakrájejte nadrobno.

5. Vše smíchejte ve velké misce.

6. Okrošku nandejte na talíře, zalijte kvasem a ozdobte zakysanou smetanou. Podávejte s chlebem




Autor: Jana

Okroška je jarní polévka původem z Ruska. Studená polévka se připravuje z jarní zeleniny. Je jednoduchá a svěží, přesto zasytí.
Nejlepší recept

 301 
  Komentáře ( 2 )
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ
Jiří|15.06 2019 21:23
A kde mám sehnat kvas. V tom receptu někdo udělal chybu.....
Odpovědět
 1 
Kvasitel|15.06 2019 23:02
Kvas jde koupit v obchodech s ruskými potravinami. V každém větším městě nejspíš naleznete pobočku Koloboku nebo Lastočky množná i jiné. Sice na pravou okrošku se používá okroškový kvas, který není tak sladký a ev. tak sycený oxidem uhličitým jako kvas na pití, ale i ten na pití můžete po vyšumění bez obav použít. Jen si dejte pozor na výběr, kvas může mít až 1 alkoholu, takže okroška není dobrý oběd před výletem.
Odpovědět
 3