Profiteroles

28.02 2015|Dezerty

Profiteroles je krémový zákusek  naplněný pudinkem, šlehačkou, krémem nebo zmrzlinou, a následně pokrytý krémovou čokoládou nebo karamelem. Nejběžnější způsob prezentace je umístění jednotlivých kousků do tvaru jehlanu.

Ingredience na Profiteroles:


Na pečivo Choux:
  • 500 ml vody
  • 125 g másla nebo 100 g sádla
  • 250 mouky
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • šálek kávového likéru Strega

Na pudink:
  • 1 žloutek
  • 250 ml mléka
  • 125 gramů cukru
  • 35 gramů mouky
  • kůra z jednoho citronu

Na náplň:
  • 400 ml smetany ke šlehání
  • pudink

Na čokoládu:
  • 600 g cukru
  • 60 g kakaa
  • 500 ml vody
  • 500 ml mléka (nebo můžete použít jeden litr mléka)
  • 80 g škrobu
  • kůra z 1 pomeranče
  • vanilin
  • 2 lžíce likéru Strega

Příprava Profiteroles:


Připravte těsto choux tak, že přivedete k varu vodu se špetkou soli a másla, které ve vodě úplně rozpustěte. Po dosažení varu přidejte najednou mouku a za intenzivního míchání získáte tuhou a lepkavou směs. Pokračujte v míchání, dokud se směs neodděluje od stěn hrnce. Směs položte na desku nebo mramorový stůl (měl by být chladný), pak přidejte vejce, jedno po druhém, pak likér a zpracujte. Nalijte směs do sáčku s tryskou a vytvořte na plech věnečky. Pozor na vaření, na něm závisí úspěch Choux. Trouba musí být horká až 190. Věnečky jsou správně upečené pokud jsou uvnitř prázdné a suché. Necháme je vychladnout a mezitím si nachystáme krém. Smíchejte cukr s moukou. Lehce našlehejte žloutky a za stálého míchání dřevěnou vařečkou přidejte lžíce směsi cukru a mouky. Pokud je směs příliš tvrdá, přidejte trochu teplého mléka před tím, než budete pokračovat.

Pokud jste spotřebovali všechen cukr, přidejte zbývající mléko, přendejte vše do hrnce, přidejte citronovou kůru a přiveďte k varu přes nízkou teplotu. Za stálého míchání povaříme několik minut, vytáhněte citronovou kůru jinak krém bude hořký. Nechte schladnout, čas od času promíchejte. V hrnci smíchejte cukr s kakaem a škrobem a za stálého míchání dřevěnou vařečkou vmíchejte pomalu mléko smíchané s vodou, přidejte vanilin a pomerančovou kůry. Vařte na mírném ohni přidejte likér a duste dokud směs nebude mít požadovanou konzictenci. Vypněte a nechce vychladnout. Ušlehejte šlehačku. Naplňte profiteroles krémem, polijte nebo je namočte do čokolády, nastavějte je do požadovaného tvaru a ozdobte našlehanou šlehačkou. Profiteroles můžete ozdobit  i kandovanou pomerančovou kůrou.

Profiteroles recept, autor: Jada

Profiteroles je to krémový zákusek z pudinkem, šlehačkou, krémem nebo zmrzlinou. Profiteroles recept z krémovou čokoládou nebo karamelem.
Nejlepší recept

 308 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ