Italský dezert: Sicilská cassata

28.02 2015|Dezerty
Italský dezert: Sicilská cassata

Cassata je tradiční dezert z oblasti Palerma a Messiny. Cassata obvykle obsahuje neapolskou zmrzlinu kandované nebo sušené ovoce a ořechy.

Ingredience na sicilskou cassatu

Přísady na těsto:
  • 200 g mandlové mouky
  • 200 g krystalového cukru
  • 50 gramů vody
  • Zelené potravinářské barvivo

Ricotový krém
  • 500 g čerstvé ricotty
  • 300 g cukru
  • 50 gramů dýně, nakrájené na kostičky
  • 50 gramů tmavé tekuté čokolády
  • vanilka

Na dokončení cassaty
  • ½ šálku rumu
  • Cukr
  • Voda
  • Kandované ovoce na ozdobení - dýně, třešně, pomeranče, hrušky, mandarinky chuť

Příprava cassaty:

Ve vodě na mírném ohni rozpusťte za stálého míchání cukr. Jakmile cukr začne houstnout, přidejte mandlovou mouku a barviva. Dobře promíchejte a nalijte těsto na plátno na mramorový stůl. Nechte vychladnout a hněťte až dostanete hladké těsto. Válečkem vyválejte těsto na plát o tloušťce 7-8 mm. Pokud je ricotta mokrá, osušte ji. Dobře ji promíchejte s cukrem a extraktem z vanilky. Nechte ji hodinu odležet. Přidejte dýni a čokoládu. Rozdělte piškotový dort do tří disků. Jedním vystelte formu. Rozpusťte cukr ve vodě, ochuťte rumem a kořením a pokropte směsí těsto. Těsto pokryjte marcipánem. Totéž udělejte střídavě s okraji formy. Krém z riccoty nelijte do formy, přikryjte zbávajícím piškotem a nechte hodinu odpočívat. Mezitím si připravte glazuru z cukru a vody. Horkou glazurou polijte dort a dobře rozetřete. Na závěr ozdobte italský dezert kandovaným ovocem.

Autor: Jada

 

Italský dezert: Sicilská cassata. Cassata je tradiční dezert z oblasti Palerma a Messiny. Cassata obvykle obsahuje neapolskou zmrzlinu kandované nebo sušené ovoce a ořechy.
Nejlepší recept

 323 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ