Smetanový dezert s jahodami

28.02 2015|Dezerty

Smetanový dezert s jahodami je naprosto famózní. Jemná chuť smetany v kombinaci s karamelizovanými jahodami je to pravé i pro ty nejmlsnější jazýčky.

Smetanový dezert jahodami pro: 6 osob:

Doba přípravy: 50 minut + 4 hodiny v ledničce

Ingredience na smetanový dezert:

  • 500 ml mléka
  • 250 g jahod
  • 220 g krupice
  • 200 ml smetany na šlehání
  • 5 žloutků
  • 2 vejce
  • vanilkový lusk
  • kávová zrna
  • skořice v celku
  • limetka
  • máslo

Postup výroby smetanového dezertu:

Vyšlehejte vejce a žloutky se 75 gramy cukru. Zahřejte mléko se smetanou, 1 luskem vanilky rozkrojeným podélně, kouskem skořice, několika kávovými zrny a 75 gramy cukru. Jakmile začne vřít, přelijte tekutinu přes síto za stálého míchání na vyšlehaná vejce. Vzniklý krém promíchejte metličkou a pak ho nalijte do 6 formiček, naskládaných do pekáčku. Naplňte pekáček horkou vodou do poloviny výšky formiček  a formičky přikryjte alobalem. Dejte pekáček s formičkami do trouby vyhřáté na 120 stupňů. Po hodině odstraňte alobal a pečte dalších 30 minut. Poté vytáhněte z trouby a nechte zchladnout při pokojové teplotě. Pak dejte do lednice asi na 4-5 hodin. Očistěte jahody, nakrájejte je na kostičky a dejte na pánev s 15 g másla, 70 g cukru a kůrou z poloviny limetky. Vařte až se cukr zkaramelizuje a jahody obalí. Vyklepněte krém z formiček na talíře. Smetanový dezert s jahodami podávejte s ledovými jahodami a dle chuti posypte nastrouhanou kůrou z limetky.

Autor: Jada

Smetanový dezert s jahodami. Smetanový dezert s jahodami je naprosto famózní. Jemná chuť smetany v kombinaci s karamelizovanými jahodami je to pravé i pro ty nejmlsnější jazýčky.
Nejlepší recept

 300 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ