Nejlepší recept na kynuté těsto

18.07 2025|Dezerty
Nejlepší recept na kynuté těsto

Chystáte se péct klasické české buchty a chcete, aby těsto bylo krásně nadýchané, vláčné a jemné? Připravili jsme pro vás osvědčený recept na kynuté těsto z hladké mouky, který zvládne každý začátečník i zkušený pekař. S našimi tipy od zkušených kuchařek bude vaše pečení hračka a výsledkem budou buchty jako od babičky.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky (prosáté)
  • 250 ml vlažného plnotučného mléka (cca 37 °C)
  • 80 g cukru krupice
  • 42 g čerstvého droždí (nebo 14 g sušeného)
  • 2 vejce (velká)
  • 100 g rozpuštěného másla (vychladlého)
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rumu nebo vanilkového extraktu (volitelné)
  • Kůra z poloviny citronu nebo pomeranče (volitelné)

Postup

  1. Do malé misky nalijte 100 ml vlažného mléka, přidejte 1 lžíci cukru, rozdrobte droždí, promíchejte a nechte 10–15 minut kynout, až vznikne pěna.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, zbytek cukru a sůl.
  3. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo, rum (nebo vanilku), kůru a zbytek mléka.
  4. Vmíchejte kvásek a hněťte těsto 10–12 minut ručně nebo mixérem s hnětacími háky, dokud nebude hladké a pružné.
  5. Přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě 1–1,5 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí objem.
  6. Po vykynutí těsto jemně propracujte a použijte na buchty, koláče nebo jiné pečivo.

Výživová hodnotaNa 100 g
Energetická hodnota1050 kJ / 250 kcal
Tuky8 g
Nasycené mastné kyseliny5 g
Sacharidy35 g
Cukry6 g
Bílkoviny7 g
Vláknina1 g
Sůl0,4 g


Tipy od zkušených kuchařek pro dokonalé kynuté těsto

1. Všechny suroviny mějte v pokojové teplotěNejčastější chybou začátečníků je použití studeného mléka, vajec nebo másla přímo z lednice. Kynuté těsto je na teplotu velmi citlivé – studené suroviny zpomalují práci droždí a těsto potom nekyne tak, jak má. Ideální je nechat vše (včetně mouky!) minimálně hodinu odstát v kuchyni.

2. Droždí musí být čerstvé a voňavéPoužíváš-li čerstvé droždí, mělo by být pevné, světlé a příjemně vonět. Pokud je mazlavé, s tmavými skvrnami nebo má nakyslou vůni, raději ho nepoužívej. Před samotným zaděláním těsta si připrav kvásek – rozmíchej droždí s trochou cukru a vlažného mléka. Do 10 minut by měl být aktivní a pěkně „běžet“. Jinak je droždí slabé nebo mrtvé.

3. Mouku vždy prosívejteI když se to může zdát jako zbytečný krok, prosívání mouky má své důležité důvody – těsto pak lépe kyne, je vzdušnější a jemnější. Zbavíš se hrudek i případných nečistot a hlavně do mouky dostaneš vzduch.

4. Pozor na teplotu mléka – nesmí být příliš horké!Vlažné mléko kolem 35–38 °C je pro droždí ideální. Pokud bys ho ale příliš ohřál/a (např. nad 45 °C), droždí se zabije a těsto nevykyne. Zkontroluj teplotu prstem – mělo by být teplé, ale ne pálit.

5. Těsto je třeba důkladně vypracovatNa kynutém těstu se nevyplatí šetřit časem ani energií. Správně vypracované těsto by mělo být hladké, pružné, jemně lepivé, ale držet tvar. Ručně to zabere cca 10–15 minut, v robotu klidně jen 8–10 minut. Dobrým znakem je, že se těsto po zmáčknutí prstem vrací zpět.

6. Těsto nechávejte kynout v klidu a bez průvanuKynutí potřebuje teplo, vlhkost a klid. Nejlépe těsto kyne zakryté čistou utěrkou v mírně vyhřáté troubě (např. na 30 °C) nebo u topení. Vyhýbej se průvanu, chladným plochám (např. mramorový stůl) a hlavně těsto zbytečně nepřemísťuj.

7. Kynutí probíhá ideálně ve dvou fázíchNejprve nech těsto kynout v míse přikryté cca 60–90 minut, dokud nezdvojnásobí objem. Poté těsto rozděl, vytvaruj buchty nebo koláče a nech ještě kynout dalších 15–30 minut na plechu. Tím získáš ještě nadýchanější a jemnější výsledek.

8. Nezapomínej na máslo – před i po pečeníKaždou buchtu pomaž rozpuštěným máslem před pečením (pro lepší barvu) a hned po vytažení z trouby (pro vláčnost a chuť). Pokud chceš extra jemné buchty, můžeš mezi jednotlivé kousky na plechu také trochu másla zakápnout.

9. Správná teplota a délka pečení jsou klíčovéPeč na střední teplotu – ideálně 160–170 °C (horní/dolní ohřev), cca 25–30 minut. Vyšší teploty sice buchty upečou rychleji, ale mohou ztvrdnout nebo zůstat uvnitř nedopečené. Sleduj barvu – dozlatova je ten správný moment.

10. Kvalitní suroviny a trpělivost jsou základNepodceňuj výběr mouky (nejlépe výběrová hladká mouka typu 00), použij opravdové máslo, kvalitní vejce a plnotučné mléko. A hlavně: nesnaž se kynuté těsto „urychlit“. Čas, teplo a trpělivost jsou ta nejlepší cesta k těstu, které bude voňavé, nadýchané a vláčné jako obláček.

Autor: liv

Objevte osvědčený recept na kynuté těsto, díky kterému připravíte nadýchané a vláčné české buchty. Podrobný postup a tipy od zkušených kuchařek pro perfektní výsledek.
Nejlepší recept

 300 
  Komentáře

YouTube
Obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ