Pařížský dort

17.08 2015|Dezerty

Pařížský dort pattří ke klasikám, kterým je těžko odolat, obzvláště pak, pokud jste milovníci čokolády a hořké chuti.

Ingredience na pařížský dort:

Korpus:
  • 3 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • 30 g kakaa
  • 90 g hladké mouky
Krém:
  • 700 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hořké čokolády
Poleva:
  • 200 g hořké čokolády
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
Dále:
  • rum
  • šlehačka na ozdobu

Příprava pařížské šlehačky:


1. Nejdříve připravíme krém: do smetany rozlámeme čokoládu, zahřejeme a za stálého míchání 1 minutu povaříme. Odstavíme, po částečném vychladnutí přelijeme do šlehací mísy a necháme zcela vychladnout. Do druhého dne necháme v ledničce.

2. Z bílků a cukru ušleháme pevný lesklý sníh. Zašleháme žloutky, pak olej a nakonec zlehka vařečkou vmícháme mouku smíchanou s kakaem.

3. Těsto urovnáme do formy (průměr 23-25 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (200°C, 20-30 minut). Necháme vychladnout.

4. Vychadlý korpus vyjmeme z formy (napřed objedeme dort po obvodu ostrým nožem, abychom ho uvolnili). Je-li třeba, velkým nožem srovnáme povrch do roviny.

5. Korpus vrátíme do formy, pokropíme ho rumem a uzavřeme ráfek.

6. Ztuhlý krém z ledničky rozšleháme elektrickým šlehačem a naneseme na korpus. Uhladíme do roviny a dort uložíme do ledničky.

7. Do kastrůlku rozlámeme čokoládu na polevu, přidáme vodu a zahříváme ve vodní lázni, občas promícháme. Až se čokoláda rozpustí a promíchá s vodou, přidáme máslo a znovu mícháme až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a vymícháme hladkou polevu. Kastrůlek vyjmeme z vody a za občasného promíchání necháme polevu vychladnout na tělovou teplotu.

8. Dort vyndáme z ledničky, odstraníme ráfek (opět od něho nejdřív musíme dort "odříznout") a položíme ho na mřížku. Vlažnou hustou polevu nalijeme na povrch. Velkým nožem ji rozetřeme, polevu stékající na boky opatrně po bocích rozetřeme. Necháme zatuhnout a pak dort opatrně přeneseme na podnos.

9. Po úplném zaschnutí polevy dort ozdobíme ušlehanou smetanou.

Autor: Anežka

Pařížský dort patří k nejoblíbenějším dortům vůbec. Vynikající dort kombinuje hořkou chuť čokolády a sladkou chuť šlehačky. Pařížský dort je
Nejlepší recept

 322 
  Komentáře
YouTube video
Přidat obrázek
PŘIDAT KOMENTÁŘ